113 εκατομμύρια ευρώ στοίχισε στους Βρετανούς η στέψη του Καρόλου- Πόσα δισεκατομμύρια απέφεραν οι 2000 VIP καλεσμένοι;
CELEBRITIES

113 εκατομμύρια ευρώ στοίχισε στους Βρετανούς η στέψη του Καρόλου- Πόσα δισεκατομμύρια απέφεραν οι 2000 VIP καλεσμένοι;


Η βρετανική οικονομία πρόκειται να δει μια τεράστια ώθηση άνω των 8 δισεκατομμυρίων λιρών κατά τη διάρκεια του ερχόμενου Σαββατοκύριακου των τραπεζικών αργιών της στέψης του βασιλιά Καρόλου, έγραφε η Mirror.

Για να τονίσουμε την περίσταση, αναμένεται ότι οι άνθρωποι θα ξοδέψουν 3,22 δισεκατομμύρια £ περισσότερα από ό,τι κατά τη διάρκεια μιας τυπικής τραπεζικής αργίας του Μαΐου. Συνήθως το βρετανικό κοινό ξοδεύει 4,80 δισ. £ αυτά τα Σαββατοκύριακα.

Υπολογίζεται ότι οι καταναλωτές θα ξοδέψουν επιπλέον 1,76 δισεκατομμύρια £ σε καταστήματα – που ισοδυναμεί με 87 £ ανά άτομο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς προετοιμάζονται για εορτασμούς και πάρτι στο δρόμο.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δαπάνης – £ 1,17 δισ. – θα ληφθεί από τα σούπερ μάρκετ, τα ψιλικατζίδικα και τα πολυκαταστήματα καθώς οι αγοραστές εφοδιάζουν τα ψυγεία τους.
Εν τω μεταξύ, οι διακοσμήσεις και τα αναμνηστικά της στέψης πρόκειται επίσης να πουληθούν μαζικά καθώς το έθνος προετοιμάζεται για τους εορτασμούς.

2,3 εκατομμύρια ανθρώπους να αναμένεται να κατέβουν στην πρωτεύουσα και άλλους 125.000 επισκέπτες να έρχονται από το εξωτερικό για να παρακολουθήσουν την πομπή της Στέψης.

Ο τουριστικός τομέας της Βρετανίας αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατά 0,25 δισεκατομμύρια στερλίνες, ή 60 στερλίνες ανά ταξιδιώτη, καθώς καταναλώνουν στο ταξίδι αλλά και καταλύματα για το Σαββατοκύριακο.

35,5 εκατομμύρια μπουκάλια μπύρας ήπιαν οι Βρετανοί

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου της στέψης, 35,5 εκατομμύρια μπουκάλια μπύρας, 5,3 εκατομμύρια μπουκάλια κρασί, 2,4 εκατομμύρια μπουκάλια αναψυκτικών και 200.000 μπουκάλια από το βρετανικό κλασικό Pimms πρόκειται να καταναλωθούν σε χώρους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των £ 120 εκατομμυρίων για τις παμπ σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία της British Beer and Pub Association (BBPA).

Οι παμπ επωφελήθηκαν από το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για την περίσταση, με τους χώρους να μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι τη 01:00 μεταξύ 5 και 7 Μαΐου – δύο ώρες αργότερα από το συνηθισμένο.

Οι Boozers γιόρτασαν την εκδήλωση με ειδικές εκδηλώσεις, όπως πάρτι και μοναδικά μενού και μπύρες, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν πελάτες εν μέσω πιέσεων γύρω από την κρίση κόστους ζωής.

Η Emma McClarkin, διευθύνουσα σύμβουλος του BBPA, δήλωσε: «Οι ζυθοποιοί και οι παμπ μας ανυπομονούν να είναι η στέψη του Βασιλιά μια στιγμή που οι κοινότητες σε όλη τη χώρα θα συμμετάσχουν στον εορτασμό – και ποιο καλύτερο μέρος για να το κάνετε αυτό από το τοπικό σας;

«Υπάρχουν λίγα πράγματα σχετικά με τη δημόσια ζωή που αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου από τη μια γενιά στην άλλη, και το καλωσόρισμα ενός νέου μονάρχη είναι αναμφίβολα η στιγμή να αναλογιστούμε αυτό και να σημειώσουμε πώς οι πολυαγαπημένες παμπ μας παραμένουν στην καρδιά των κοινοτήτων μας, όπως ακριβώς έκαναν εδώ και αιώνες.

«Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο μας, ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα σηματοδοτήσουν αυτή την ιστορική εθνική γιορτή επισκεπτόμενοι τον τοπικό τους οργανισμό, ένα εμβληματικό βρετανικό ίδρυμα που υποστηρίζει ένα άλλο».

25,1 εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους

Η ώθηση στις δαπάνες έρχεται καθώς 25,1 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν ότι σκοπεύουν να γιορτάσουν την περίσταση που γίνεται μια φορά στη ζωή.

Εκτιμάται ότι 15,8 εκατομμύρια λένε ότι θα παρακολουθήσουν τη Στέψη της 6ης Μαΐου στην τηλεόραση, ενώ 15,7 εκατομμύρια θα παρακολουθήσουν ένα πάρτι στο δρόμο ή μια κοινωνική συγκέντρωση.

Η Anita Naik, εμπειρογνώμονας αποταμίευσης στο VoucherCodes.co.uk, δήλωσε: «Όπως δείχνει η έκθεσή μας, πολλοί Βρετανοί θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τον χρόνο τους εκτός δουλειάς συμμετέχοντας σε εορτασμούς στέψης, ψώνια και επισκεπτόμενοι τα τοπικά μπαρ, εστιατόρια και παμπ , οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρχει μια αίσθηση ενθουσιασμού στον αέρα.”

Τα βλέμματα του κόσμου ήταν στραμμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ στέφθηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ σε μια βασικά βρετανική επίδειξη μεγαλοπρέπειας.

Η στέψη, η οποία θα διεξάχθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ το Σάββατο 6 Μαΐου, περιελάμβανε τρεις ημέρες εορτασμών σε όλο το Λονδίνο και το ευρύτερο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποκορύφωμα την επίσημη αργία στις 8 Μαΐου.

Η λειτουργία – η πρώτη του είδους της εδώ και 70 χρόνια – είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργική, μετά την επίσημη άνοδο του 74χρονου βασιλιά στο θρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, την ημέρα του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Όμως, ενώ εκατομμύρια παρακολούθησαν την ιστορική περίσταση, αυτή ήρθε σε ένα δύσκολο οικονομικό πλαίσιο για το Ηνωμένο Βασίλειο, με πολλούς να αμφισβητούν την εγκυρότητα του γεγονότος καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και μια γενιά.

Πόσο θα κόστισε η στέψη;

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν παρέχει ακριβή αριθμό για το κόστος της στέψης, ούτε απάντησε στο αίτημα του CNBC για σχολιασμό.

Ωστόσο, ο ίδιος ο βασιλιάς Κάρολος λέγεται ότι επιδίωξε μια πιο περιορισμένη γιορτή, με μια «συντομότερη», «μικρότερη, λιγότερο δαπανηρή και πιο αντιπροσωπευτική» τελετή – μέρος των ευρύτερων σχεδίων του για μια αδυνατισμένη μοναρχία.
Στην τελετή του Αβαείου του Γουέστμινστερ, για παράδειγμα, παρευρέθηκαν περίπου 2.000 VIP προσκεκλημένοι – περίπου το ένα τέταρτο του αριθμού των παρόντων στη στέψη της αείμνηστης βασίλισσας.

Ωστόσο, τα έξοδα των διαδικασιών του Σαββατοκύριακου – που περιελάμβαναν μια «Πομπή του Βασιλιά» και μια συναυλία με αστέρια στους Κήπους του Ουίνδσορ – κυμάνθηκαν μεταξύ 50 και 100 εκατομμυρίων στερλινών (63-125 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 113 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με εκτιμήσεις που αναφέρονται από το BBC, το οποίο είπε ότι δεν προέρχεται από επίσημη πηγή.

Αυτό είναι δυνητικά περισσότερο από τα περίπου 50 εκατομμύρια £ σε σημερινά χρήματα – τότε 1,5 εκατομμύρια £ – που δαπανήθηκαν όταν η βασίλισσα ανέλαβε τον θρόνο το 1953.

Είναι επίσης πολύ πάνω από το ισοδύναμο των 24,8 εκατομμυρίων λιρών – τότε 450.000 £ – που δαπανήθηκαν για τη στέψη του George VI το 1937.

Ποιος πληρώνει για την εκδήλωση στέψης;

Η περίσταση, όπως και οι περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις, χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και, εν τέλει, από τον Βρετανό φορολογούμενο, με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ να συνεισφέρουν επίσης ένα άγνωστο μερίδιο.

Αυτό έχει δυσαρεστήσει ορισμένους Βρετανούς, με το 51% να λέει ότι η στέψη δεν πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, ενώ το 18% ήταν αναποφάσιστο.

Εν τω μεταξύ, η επίσημη αργία που καλείται να σηματοδοτήσει το γεγονός στις 8 Μαΐου εκτιμάται ότι κόστισε στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επιπλέον 1,36 δισεκατομμύρια £ σε απώλεια παραγωγικότητας.

Επί του παρόντος, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται περίπου 0,6% κάτω από το επίπεδό του στα τέλη του 2019 και είναι η μόνη οικονομία που δεν έχει ανακάμψει από την ύφεση που προκλήθηκε από τον Covid. Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, παραμένει επίμονα υψηλός, με το ονομαστικό επιτόκιο να αυξάνεται κατά 10,1% ετησίως τον Μάρτιο και το κόστος των τροφίμων και των ποτών να αυξάνεται με το πιο απότομο απόσπασμα των τελευταίων 45 ετών. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ωστόσο, επιμένει ότι η περίσταση θα αποφέρει εκατομμύρια για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τους τομείς του λιανικού εμπορίου, του τουρισμού και της φιλοξενίας που έχουν πληγεί πολύ. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι λιανικές πωλήσεις συνήθως ενισχύονται κατά περίπου 15% την ημέρα τις επίσημες αργίες.

Η UK Hospitality, μια εμπορική ένωση για τη βιομηχανία φιλοξενίας, δήλωσε ότι η στέψη του βασιλιά θα μπορούσε να δώσει ώθηση 350 εκατομμυρίων λιρών στον κλάδο. Αυτό, σε συνδυασμό με τις δύο επιπλέον αργίες της Βρετανίας τον Μάιο, καθώς και με τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στο Λίβερπουλ στις 13 Μαΐου, θα μπορούσε να δημιουργήσει συνολική ώθηση 1 δισεκατομμυρίου λιρών, πρόσθεσε.

Πηγή: Mirror, CNBS

Source link

Μάνια Ντέλου

Άβυσσος η ψυχή της γυναίκας!

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *