Himaira.gr
Kynagon & Himaira
Το Γαύγισμα
Το Γαύγισμα
Μια πολύ ενοχλητική συμπεριφορά που φέρνει πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων σε δύσκολη θέση, ικανή να οδηγήσει σε καυγάδες με τους γείτονες αλλά και σε ακραίες εκδηλώσεις ή αποφάσεις (ηλεκτρικό κολάρο) κατά του σκύλου είναι το υπερβολικό γαύγισμα και ειδικά αν βρισκόμαστε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Έχουμε ακούσει όλοι μας κάποιον ιδιοκτήτη να ουρλιάζει στον σκύλο του η ακόμη και να τον χτυπά, προκειμένου να τον κάνει να σταματήσει – ξανά και ξανά – χωρίς αποτέλεσμα, αφού ο σκύλος διακόπτει κάποιες φορές την συμπεριφορά αυτή, αλλά την επαναλαμβάνει και πάλι.
Ας δούμε όμως γιατί μπορεί να έχει αυτήν την ενοχλητική συνήθεια ένας σκύλος και να μας βγάζει εκτός εαυτού αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό.
Σύμφωνα με γνωστούς συμπεριφοριστές σκύλων θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τέσσερις βασικές κατηγορίες γαυγίσματος.
Πρώτα πρώτα έχουμε τον σκύλο που φυλάει τον χώρο του. Προσπαθεί με το γαύγισμα να μας ενημερώσει(την αγέλη του) για κάποιον εισβολέα, άνθρωπο ή ζώο που εισέρχεται στον χώρο μας. Σίγουρα κάτι το οποίο οι περισσότεροι θέλουμε, αρκεί να μπορούμε να το σταματήσουμε όταν χρειαστεί και να μην είναι ανεξέλεγκτο.
Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να το διδαχθεί ο σκύλος μας με την απαραίτητη εκπαίδευση(χωρίς οποιαδήποτε μορφή βίας)δίνοντάς του να καταλάβει τι ακριβώς θέλουμε από εκείνον και να ανταποκρίνεται άμεσα στην εντολή (ήσυχα-φτάνει κ.λ.π)
Μία δεύτερη αιτία είναι το γαύγισμα που το κάνει απλά ο σκύλος για να προσελκύσει την προσοχή μας και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία αφού ανταποκρινόμαστε άμεσα σ’αυτό, ανοίγοντας το σπιτάκι του για να βγει, φωνάζοντάς τον να σωπάσει και γενικότερα με εκδηλώσεις που ενισχύουν αυτήν την συμπεριφορά δίνοντάς του την σημασία που επιζητεί.
Εδώ η χρυσή λύση είναι να μην επιβραβεύουμε την αίτηση(γαύγισμα)του σκύλου με την παρουσία μας ή την φωνή μας. Η αδιαφορία είναι ότι καλύτερο και από την άλλη, να τον ανταμείβουμε όταν μένει ήσυχος σε περιπτώσεις που κανονικά και σύμφωνα με την συνήθεια του θα γαύγιζε.
Σίγουρα θα υπάρξει ένα διάστημα(εξαρτάται πόσο καιρό «σπούδαζε» την λάθος συμπεριφορά ο σκύλος)που θα δοκιμάζει την παλιά του συνήθεια μέχρι να έχουμε πλήρη εξάλειψη του γαυγίσματος.
Προσοχή όμως χρειάζεται στην περίπτωση που ο σκύλος θέλει να μας ενημερώσει απλά ότι πρέπει να πάει για την ανάγκη του. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτήν την περίπτωση και να ανταποκριθούμε άμεσα.
Επόμενη αιτία γαυγίσματος είναι το απειλητικό άγριο γαύγισμα που κάνει ένας φοβισμένος σκύλος που δεν νιώθει άνετα για κάποιους λόγους και το οποίο είναι και επικίνδυνο, αφού αν πλησιάσει κάποιος άνθρωπος πιθανότατα θα τον δαγκώσει. Εδώ πρέπει να βρούμε τι είναι αυτό που ενοχλεί τον σκύλο και να προσπαθήσουμε να χαλαρώσουμε την κατάσταση. Να προβούμε σε κοινωνικοποίηση του σκύλου μας και να τον κάνουμε να νιώθει άνετα και όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα με άτομα και καταστάσεις που μέχρι τώρα τον τρομάζουν(άνθρωποι, ζώα, αυτοκίνητα, θόρυβοι κ.λ.π).
Τέλος έχουμε το γαύγισμα από ανία και στρες σε σκυλιά τα οποία είναι παραμελημένα αρκετές ώρες στο σπίτι η σε κάποια αυλή συχνά δεμένα με αλυσίδα και άλλες φορές πάλι αφημένα σε κάποια ταράτσα η μπαλκόνι.
Αυτά τα σκυλιά συνήθως εκδηλώνουν παράλληλα και άλλες ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως σκάψιμο, διάφορες καταστροφές, συχνό λέρωμα κ.λ.π.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο σκύλος είναι ζώο που έχει ανάγκη να βρίσκεται με την αγέλη του, δηλαδή εμάς. Αν δεν έχουμε τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσουμε στον μικρό μας σύντροφο, καλύτερα να μην αποφασίσουμε την απόκτηση ενός σκύλου.
Για να βελτιώσουμε τα πράγματα σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αρχίσουμε να αφιερώνουμε χρόνο στον σκύλο μας. Να τον εκπαιδεύουμε, να τον πηγαίνουμε βόλτες με το λουρί, να εκτονώνουμε την ενέργειά του με διάφορες δραστηριότητες(παιχνίδι, βόλτα στο βουνό η την θάλασσα, agility κ.λ.π) να εμπλουτίζουμε τον χώρο του με διάφορα παιχνίδια που γεμίζουν με λιχουδιές(γκονγκ-μπάλες) ή κάποιο κόκαλο και έτσι να απασχολείται ο σκύλος τις ώρες που θα χρειαστεί να λείπουμε από το σπίτι.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και το αυτονόητο. Ότι δηλαδή ο σκύλος μας είναι υγιής και δεν πάσχει από κάτι που τον ενοχλεί και προκαλεί το γαύγισμα του(περισσότερο ουρλιαχτό πόνου ή κλάμα).
Αν παρόλα αυτά δυσκολεύεστε να βρείτε λύση καλό θα ήταν πριν προβείτε σε οποιαδήποτε σκληρή ενέργεια προς τον τετράποδο σύντροφο σας να ζητήσετε και την βοήθεια κάποιου επαγγελματία εκπαιδευτή που ειδικεύεται στην συμπεριφορά των σκύλων.
kynagon positive training
Δημοσθένης Μουμιάδης
Επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων
Tel. 6979986630
www.kynagon.gr
e-mail:
This e-mail address is being protected from spambots, you need JavaScript enabled to view it
Hot Tips
Subscribe in a reader