** Κακοποιήσεις**

Απάντηση στην «Επιστημονική» θέση για τα αδέσποτα στο Διδυμότειχο

ΠΡΟΣ: Κον  Άρη Γιαννακίδη

                Νομάρχη Ροδόπης

E-Mail: nomarxis@ndiamrodopis.gr

ΠΡΟΣ: Κον  Τοκαμάνη Χρήστο

Δήμαρχο Διδυμοτείχου

E-mail: dim@didymoteicho.gr  

ΠΡΟΣ:  Κον Παπανδρούδη Ανδρέα

                Οφθαλμίατρο και Πρόεδρο Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Β. Έβρου

ΠΡΟΣ: Κον Σιναπίδη Στέφανο

                Γραμματέας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Β. Έβρου

                E-Mail: sinapidis@yahoo.gr

ΠΡΟΣ:  Κον Τσεπελίδη Κων/νο

                Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης

E-mail: info@isrodopis.gr

ΠΡΟΣ:  Κον Διαμαντάκη Μιχαήλ

                Διεύθυνση Κτηνιατρικής Ροδόπης

E-Mail: duetrodop@minagric.gr

ΚΟΙΝ:  Κον Αποστολίδη Σταύρο

                Δημοσιογράφο

                E-Mail: apostolidis@thrakinet.tv 

ΚΟΙΝ: ΜΜΕ και Ξένος Τύπος

ΘΕΜΑ:  Απάντηση στην «Επιστημονική» θέση για τα αδέσποτα στο Διδυμότειχο

Κύριοι,

Με λύπη μας ακούσαμε έναν «επιστήμονα» να καταφέρεται κατά των αδέσποτων της πόλης του σε ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό «ΣΤΑΤΟΥΣ», με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο κ. Σταύρο Αποστολίδη.Θα θέλαμε να σας πούμε ότι άγνοια του Νόμου και μάλιστα από επιστήμονες δεν επιτρέπεται και μάλιστα σύμφωνα  με το ελληνικό σύνταγμα τιμωρείται.  

Ειδικότερα όταν ένας επιστήμονας από αυτή την θέση,  μεταδίδει την άγνοια του μέσω ραδιοφωνικής ευρέως φάσματος εκπομπής, προτρέποντας «ανθρώπους να προβούν σε ενέργειες εναντίον των συμπαθών τετράποδων όταν δουν ότι η πολιτεία δεν παρεμβαίνει και αποφασίσουν  να πάρουν τον Νόμο στα χέρια τους»,   όπως γράφετε στην επιστολή σας  προς τις δημόσιες υπηρεσίες, σαν Πρόεδρος  της Ένωσης Λειτουργών Υγείας, με αρ. πρωτ. 147/17.09.2009). 

Θα είστε λοιπόν υπεύθυνος, εσείς κ. Παπανδρούδη,  αν συμβεί κάτι σε αυτά τα ζώα που βρέθηκαν να ζουν στην πόλη σας για κακή τους τύχη.

Σε αυτήν την επιστολή ζητάτε την απομάκρυνση αυτών των ζώων σε περιβάλλον εκτός της πόλης,  με το αιτιολογικό των μεταδιδόμενων ασθενειών και της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Για να ενημερωθείτε λοιπόν σας αναφέρουμε ότι:

ΝΟΜΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ο ΝΟΜΟΣ 3170 ΦΕΚ 191/Α/29.7.2003  αναφέρει ότι:Περισυλλογή αδέσποτων σκύλων

1.  Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι δήμοι και οι κοινότητες. Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιείται και από ζωοφιλικά σωματεία, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο ή κοινότητα. Οι δήμοι και οι κοινότητες συγκροτούν τα συνεργεία περισυλλογής από άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την αιχμαλωσία και την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων απαγορεύεται η κακομεταχείριση τους.

2.  Οι σκύλοι που περισυλλέγονται οδηγούνται σε καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπου υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση.   Οι σκύλοι που παραμένουν στο καταφύγιο, εφόσον σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου του καταφυγίου κρίνονται υγιείς, επιτρέπεται να επαναφέρονται στο φυσικό περιβάλλον, με απόφαση της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής, εντός των διοικητικών τους ορίων και κατά προτίμηση στην περιοχή από όπου περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως σημανθούν, καταγραφούν και υποβληθούν σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και στείρωση. Την ευθύνη για την επίβλεψη, τη φροντίδα και την ευζωία τους έχουν τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3α.

3.  Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων σκύλων λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού τους στην περιοχή όπου επαναφέρονται. Η επαναφορά δεν επιτρέπεται σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας και αεροδρόμια.

3α.           Οι σκύλοι που περισυλλέγονται, οδηγούνται στα καταφύγια αδέσποτων ζώων     συντροφιάς, που ιδρύονται και λειτουργούν από τους δήμους, τις κοινότητες και τα ζωοφιλικά σωματεία σε ιδιόκτητους ή μη χώρους.

3β.          Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το Ν. 604/1977 και το Π.Δ. 463/1978. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι για την εναρμόνιση των καταφυγίων που ήδη λειτουργούν με τους όρους του νόμου αυτού.

Όπως βλέπετε ο Νόμος υπάρχει και πρέπει να εφαρμοστεί από τον Δήμο και τις αρχές,  αν δεν εφαρμόζεται. Αναφέρει ακριβώς πως πρέπει, εμείς οι άνθρωποι, να φερόμαστε στα αδέσποτα που δεν φταίνε αυτά που είναι αδέσποτα αλλά κάποιοι «άνθρωποι» που τα εγκατέλειψαν γιατί τα βαρέθηκαν ή ήθελαν να πάνε διακοπές.

Όσο για την ψυχική υγεία των παιδιών αλλά και των ανθρώπων σας ενημερώνουμε ότι:

ΨΥΧΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Τα ζώα έχουν μάθει να ζουν κοντά μας, σαν πολύτιμοι φίλοι και σύντροφοι μας. Έχουν την ανάγκη μας και έχουμε τη δική τους. Η παρουσία τους λειτουργεί σαν ένα είδος θεραπείας από το καθημερινό άγχος.

Έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι η ύπαρξη τους κοντά σε παιδιά, τα διδάσκει αξίες όπως η υπευθυνότητα, η φιλία και ο σεβασμός και αναπτύσσει την κοινωνικότητα, την ευαισθησία και την προσωπικότητα τους.

Είναι πολύτιμοι σύντροφοι για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Τους βοηθούν να διατηρήσουν τα ενδιαφέροντα, την ζωτικότητα και την οξύτητα του πνεύματος τους και να αντιμετωπίσουν τη μελαγχολία που πολλές φορές εμφανίζεται σε αυτές τις ηλικίες.

Ειδικές συναισθηματικές σχέσεις αναπτύσσονται μεταξύ ζώων και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.  Τα ζώα γίνονται η παρηγοριά τους, γίνονται οι πολύτιμοι συμπαραστάτες τους, γίνονται κάποιες φορές, το φως τους.

Μερικές από τις πιθανές ευεργετικές δράσεις των αλληλεπιδράσεων ανθρώπων και ζώων στην υγεία είναι:

 1. Αυξημένη επιβίωση των ασθενών με καρδιακά προβλήματα.
 2. Μείωση των επιπέδων φυσιολογικής διέγερσης δια μέσου της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.
 3. Μείωση των συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες, στο άγχος και στην κατάθλιψη.
 4. Ενδυνάμωση του αισθήματος αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης συναισθηματικής σταθερότητας και ασφάλειας.
 5. Παροχή άνεσης, ανάπτυξη του αισθήματος συμπόνιας και συναισθηματικής κατανόησης.
 6. Βελτίωση της ποιότητας ζωής διαμέσου της αύξησης των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και μείωση της απομόνωσης και μοναξιάς.
 7. Βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας λόγω της επαφής με τα ζώα.

Σε μια εποχή όπου ο άνθρωπος έχει χάσει την επαφή του με τη φύση, η σχέση του με τα ζώα τον βοηθάει να αποκαταστήσει την σχέση του μαζί της, με τους συνανθρώπους του και με τον ίδιο τον εαυτό του.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που απασχολεί τους ανθρώπους είναι το εάν και κατά πόσον η συμβίωση με τα ζώα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Η ελλιπής ενημέρωση έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση γύρω από ορισμένες ασθένειες των ζώων.

Θα αναφερθούμε στις κυριότερες από αυτές:1. ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΟΣ
 1. Είναι παρασιτική ασθένεια.
 2. Κύριος φορέας είναι τα πρόβατα και τα βοοειδή.
 3. Ο σκύλος προσβάλλεται αποκλειστικά εφόσον καταναλώσει ωμό κρέας άρρωστου από εχινόκοκκο ζώου.
 4. Δεν μεταδίδεται από τη γάτα.
 5. Στον άνθρωπο μεταδίδεται μέσω της διατροφικής μας αλυσίδας, από κατανάλωση ωμών λαχανικών και χόρτων όχι καλά πλυμένων.
 6. Ο κίνδυνος μόλυνσης για τον άνθρωπο ελαχιστοποιείται με την τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής.

2. ΛΥΣΣΑ

 1. Είναι οξεία ιογενής μολυσματική και θανατηφόρα νόσος που προσβάλλει όλα τα ζώα και τον άνθρωπο.
 2. Για να μολυνθεί ο άνθρωπος από λύσσα, πρέπει να δαγκωθεί από λυσσασμένο ζώο.
 3. Ένα άγριο ζώο δεν σημαίνει ότι είναι λυσσασμένο.
 4. Η πρόληψη της νόσου γίνεται με υποχρεωτικό από το νόμο ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό σε όλα τα κατοικίδια ζώα.
 5. Η λύσσα έχει πρακτικά εκλείψει από την Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια.

3. ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ

 1. Είναι παρασιτική ασθένεια.
 2. Μεταδίδεται σπανίως από τον σκύλο και κυρίως από τη γάτα.
 3. Τα ζώα προσβάλλονται καταναλώνοντας ωμό κρέας και ερχόμενα σε επαφή με περιττώματα μολυσμένων ζώων.
 4. Στους ανθρώπους προκαλεί κυρίως στειρότητα και αποβολή σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
 5. Πρέπει επίσης, οι νοικοκυρές να πλένουν καλά τα λαχανικά και το κρέας, να μη δοκιμάζουν ωμό κιμά και να μην τον ζυμώνουν με γυμνά χέρια. Συνιστάται καλό ψήσιμο του κρέατος.

4. ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ

 1. Είναι μικροβιακή νόσος (ζωοανθρωπονόσος).
 2. Δεξαμενή του μικροβίου και υπεύθυνο για τη μόλυνση σκύλου και ανθρώπου, είναι τα τρωκτικά.
 3. Ο άνθρωπος μολύνεται όταν έρθει σε επαφή με τα ούρα μολυσμένων σκύλων, τρωκτικών και άλλων ζώων.
 4. Για την προστασία από τη νόσο απαιτείται ο σχετικός εμβολιασμός των σκύλων, η εξολόθρευση των τρωκτικών και η εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής.

5. ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ (ΚΑΛΑ-ΑΖΑΡ)

 1. Μεταδίδεται από τις σκνίπες τους θερμούς μήνες του χρόνου και νοσεί κυρίως ο σκύλος και πολύ λιγότερο ο άνθρωπος.  Ο άνθρωπος για να κολλήσει την λεϊσμανίαση πρέπει να τσιμπηθεί από μολυσμένη σκνίπα και να ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.  Για παράδειγμα, να είναι μικρό παιδί (κάτω των 12 ετών), πολύ μεγάλος σε ηλικία με σοβαρά προβλήματα υγείας, να πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, να παίρνει κορτιζόνη σε υψηλές δόσεις, να του χορηγούνται ατινεοπλασματικά φάρμακα, να πάσχει από AIDS, κ.λπ.  Δηλαδή να έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
 2. Επίσης, ενώ το ποσοστό των σκύλων που νοσούν έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, στον άνθρωπο δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων.  Πιθανολογείται ότι τα είδη της σκνίπας που πηγαίνουν στον άνθρωπο είναι διαφορετικά από αυτό του σκύλου.

Προληπτικά εφαρμόζουμε ειδική αντιπαρασιτική αγωγή (π.χ. scalibor, antiplebotone spray, citronella) στον σκύλο,  τους θερμούς μήνες και κάνουμε εξέταση αίματος για λεϊσμανίαση τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, κατά τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο.  Αν βρεθεί θετικός ο σκύλος τότε αρχίζουμε αμέσως θεραπεία με αρκετά καλά αποτελέσματα.

Στις σπάνιες περιπτώσεις που προσβάλλεται άνθρωπος, η θεραπεία είναι δυνατή και αποτελεσματική.

6. ΜΟΡΒΑ, ΤΥΦΟΣ, ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ, ΡΙΝΟΤΡΑΧΕΙΙΤΙΔΑ, ΠΑΝΛΕΥΚΟΠΕΝΙΑ, FIV (AIDS ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ), ΕΡΛΙΧΙΩΣΗ

Οι ασθένειες αυτές δεν προσβάλλουν τον άνθρωπο. Πολλές από αυτές καλύπτονται με τον εμβολιασμό των ζώων.

7. ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ

Οι περισσότερες δερματοπάθειες των ζώων δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο. Σε περίπτωση προσβολής του ανθρώπου, η θεραπεία γενικά είναι απλή αλλά απαιτεί χρόνο.

8.  ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ – ΨΥΛΛΟΙ

Συνήθως παρασιτούν στα ζώα τους θερμούς μήνες του χρόνου.   Στον άνθρωπο μεταδίδονται κυρίως αν ο πληθυσμός τους είναι πολύ μεγάλος και τυχαία από τα χόρτα στην αυλή ή στην εξοχή.

9.  ΔΕΡΜΑΤΟΦΥΤΙΑΣΗ (ΜΥΚΗΤΕΣ)

Μεταδίδονται εύκολα από το χώμα ή τις γάτες και πολύ σπάνια από τον σκύλο.   Στον άνθρωπο προκαλούν κόκκινους δακτυλίους στο δέρμα και αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα με αντιμηκυτιακή αγωγή.

Προληπτικά συστήνεται καλό πλύσιμο των χεριών.

10. ΕΡΛΙΧΙΩΣΗ

Είναι συνηθισμένη ασθένεια των σκύλων και μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών ή τσιμπουριών.  

Στον άνθρωπο είναι πολύ σπάνια και μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο.  Η θεραπεία είναι σχετικά εύκολη.

11.  ΔΙΡΟΦΙΛΑΡΙΑΣΗ

Πρόκειται για μία σοβαρότατη ασθένεια του σκύλου, που οφείλεται στο παράσιτο Di-rofilaria immitis. Η ασθένεια έχει παγκόσμια εξάπλωση, ιδιαίτερα όμως παρατηρείται στις θερμές κι εύκρατες χώρες.

Η ασθένεια μεταδίδεται από ένα μολυσμένο ζώο σε ένα υγιές με το τσίμπημα του κουνουπιού. Εκτός από τον σκύλο, μπορούν να μολυνθούν ο λύκος, η γάτα και η αλεπού. Τα ενήλικα παράσιτα εντοπίζονται στη δεξιά κοιλία της καρδιάς και στην πνευμονική αρτηρία.

Συνοψίζοντας, αυτό που πρέπει να θυμάστε για την διροφιλαρίαση είναι ότι:

 1. Μεταδίδεται με τα κουνούπια
 2. Προσβάλλει την καρδιά
 3. Μπορεί να είναι θανατηφόρος για το σκυλί
 4. Μειώνει την απόδοση του ζώου στο κυνήγι
 5. Προκαλεί δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, βήχα, αιμόπτυση, κ.α.

Το συμπέρασμα από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι ότι η σωστή πρόληψη, μέσα από τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις των ζώων και η τήρηση των κανόνων υγιεινής, εξασφαλίζει την υγιεινή συμβίωση ανθρώπων και ζώων.

Αδαμάντιος Παίδης

Κτηνίατρος

Η αντίδραση των ανθρώπων της πόλης σε μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται στην  άγνοια και μυθοπλασία που έχουν την τάση οι άνθρωποι να δημιουργούν γύρω από ένα θέμα που η μόνη εμπειρία τους περικλείεται στις λέξεις  «ο φίλος ενός φίλου του φίλου μου είπε πως……».

Χωρίς να ψάξουν, χωρίς να έχουν κάποια εμπειρία εξορίζουν ένα ζώο σαν «όργανο του διαβόλου» και υποσυνείδητα περνάνε αυτό το μήνυμα και στα παιδιά τους με αποτέλεσμα να έχουμε όλες αυτές τις περιπτώσεις βασανισμού – δηλητηριάσεων – κακομεταχείρισης ενός ζώου που έχει χαρακτηριστεί ως ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ!!

Οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν πολύ απόλυτοι…. αν δεν έχουν προσωπική εμπειρία από ένα θέμα γύρω από το οποίο έχουν «ακούσει μία φορά ότι….»,  θα ψάξουν να βρουν χίλιες δικαιολογίες για να μην ασχοληθούν με αυτό το θέμα ή να μεταβιβάσουν την ευθύνη σε κάποιον άλλον απειλώντας ότι κάποιος μπορεί να κάνει κάποια άλλη «απάνθρωπη» ενέργεια εναντίον των ζώων.

Αυτή η νοοτροπία που περνάει από γενιά σε γενιά, η συμπεριφορά από μορφωμένους και μη που πηγάζει από βαθύτερα αίτια, η φοβία που μας μετέδωσαν οι προηγούμενες γενιές για τα μικρόβια και τις αρρώστιες και γενικότερα η άγνοια και ο φόβος που οδηγούν σε αποστροφή για τα ζώα, πρέπει να σταματήσουν. Όταν μεταδίδονται δε από έναν επιστήμονα ντροπιάζουν ολόκληρο τον επιστημονικό – ιατρικό κλάδο.

Έτσι θα μπορούμε εμείς οι Έλληνες να λέμε ότι διατηρούμε τον πολιτισμό και την παιδεία που μας άφησαν σαν κληρονομιά οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Περιμένουμε να συνετίσετε οι αρμόδιοι, τον εν λόγω ιατρό και να του εξηγήσετε γιατί δεν έχει δικαίωμα να κακοποιεί οποιοδήποτε ζώο και τι ποινές υπάρχουν για την κακοποίηση του, σύμφωνα με τον νόμο.

Εάν αντιληφθούμε ότι τα ζώα αυτά δεν υπάρχουν πλέον εκεί που  ήταν,  ο Δήμος Διδυμοτείχου,   μετά από αυτή την ενημέρωση,    θα θεωρηθεί εξίσου    υπεύθυνος για την μη ενημέρωση των πολιτών.Για την

Ομάδα Ενωμένων Ενεργών Φιλοζωικών Σωματείων

E-mail: uaargroup@yahoo.gr

[t]: +30 6939 063535 (Christiana Berg)

+30 6974 861041 (Καλλιόπη Σιμιτσή)

 

 

Επιστροφή