** Κακοποιήσεις**

Οι φίλοι μας τα ζώα…

Είναι αλήθεια?? Τα ζώα τα βλέπουμε σαν φίλους? Τα ζώα τα βλέπουμε σαν συγκάτοικους αυτού του πλανήτη?

Πόσοι αλήθεια από εμάς τα βλέπουμε έτσι??

Μάλλον όχι όλοι.. αλλιώς πώς να εξηγήσω το γεγονός ότι σκοτώνουμε τα ζώα για ευχαρίστηση? Για ψυχαγωγία? Για να ντυθούμε…

Στην προϊστορία ο άνθρωπος σκότωνε τα ζώα για να επιβιώσει.. για να καλύψει το σώμα του και να προφυλαχτεί από το κρύο.. όμως τότε δεν υπήρχε τίποτα άλλο για να κάνει.. δεν ήξερε τίποτα άλλο να κάνει για να επιβιώσει από την πείνα και το κρύο.. Επανέρχομαι στο σήμερα.. Σήμερα σκοτώνουμε τα ζώα μόνο για ευχαρίστηση, για να βάλουμε πάνω μας μια ωραία γούνα.. όχι για να ζεσταθούμε αλλά γιατί είμαστε φιλάρεσκοι και θέλουμε να αρέσουμε στους άλλους.. εις βάρος όμως των ζώων.. Η εκτροφή των κύριων γουνοφόρων ζώων ξεκίνησε στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη φάρμα στην Ευρώπη έκανε την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920. Το μεγαλύτερο ποσοστό γουναρικών, από ζώα εκτροφής, παράγεται από Ευρωπαίους κτηνοτρόφους. Η Ευρώπη κατέχει το 67% περίπου της συνολικής παραγωγής μίνκ στον κόσμο και το 70% περίπου της παραγωγής αλεπούς. Η Δανία είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας γουνοδέρματος μίνκ, της βασικής πρώτης ύλης στη βιομηχανία γουναρικών, ενώ η Φιλανδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο γουνοδέρματος αλεπούς, επίσης βασικής πρώτης ύλης.

Γουνοφόρα θεωρούνται τα ζώα (θηλαστικά) με πυκνότητα τρίχας μεγαλύτερη των 4.000 τριχών/cm. Τα πολύτιμα όμως γουνοφόρα ζώα έχουν πυκνότητα τρίχας που ξεπερνάει τις 10.000 τρίχες/cm. Στα μινκ έχουν αναφερθεί ζώα με πυκνότητα τριχώματος μεγαλύτερη των 20.000 τριχών/cm. Αυτά τα θηλαστικά έχουν πολύ ελκυστικό τρίχωμα. Χαρακτηριστικά όπως η γυαλάδα, η απαλότητα και η μεγάλη πυκνότητα τριχώματος είναι πολύ σημαντικά.

Οι γούνες προέρχονται από ζώα εκτροφής αλλά κι από άγρια γουνοφόρα ζώα.

Το 85% της παγκόσμιας παραγωγής γουνοδερμάτων προέρχεται από ζώα που έχουν εξημερωθεί.

Η επεξεργασία της Γούνας στην Καστοριά και τη Σιάτιστα, υπολογίζεται ότι αρχίζει νωρίτερα από τον 14ο αιώνα.

Οι γούνες είναι πια σύμβολο κομψότητας. Τις βλέπουμε στα περιοδικά, σε βιτρίνες, παντού. Όμως κανείς δεν δείχνει τι κρύβεται από πίσω από μια γούνα. Τα ζώα που σφαγιάστηκαν για να γίνουν αυτές οι γούνες…

Εκατομμύρια των γουνοφόρων ζώων, συμπεριλαμβανομένων αλεπούδες, raccoons, minks, coyotes, bobcats, lynxes, opossums, Nutria, κάστορες, μοσχοπόντικες, βίδρες, και άλλα σκοτώνονται κάθε χρόνο για τη γούνα τους, με τρόπους φρικτούς όπως κολπική ηλεκτροπληξία και στην άγρια φύση με πνιγμό, ή ξυλοδαρμό ή παγιδεύοντας τα, χτυπήματα με σφυρί στο κεφάλι ή στη μουσούδα, πνίξιμο από κρεμάλα, ασφυξία με τοξικό αέριο, ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, κλπ. Αυτές οι ανατριχιαστικές μέθοδοι «δικαιολογούνται» με το επιχείρημα ότι έτσι παραμένει άθικτη η γούνα. Στην Κίνα μυστικοί ερευνητές της Peta ανακάλυψαν ότι τα ζώα γδέρνονταν ζωντανά. Ζουν σε απίστευτα άσχημες συνθήκες, σε συρμάτινα κλουβιά εκτεθειμένα στην βροχή, στο κρύο και στην ζέστη. Η ακινησία μέσα στα κλουβιά προκαλεί στα ζώα ένα τόσο έντονο και συνεχόμενο στρες που τα οδηγεί στην τρέλα. Μετά από 7-8 μήνες αγωνίας, τα περιμένει ένα βασανιστικό τέλος. Κι όλα αυτά για ένα παλτό..

Τα στοιχεία στην Ελλάδα είναι απογοητευτικά..

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και της Εθνικής Στατιστικής υπηρεσίας οι Ελληνικές εξαγωγές γούνινων ενδυμάτων και αξεσουάρ παρουσίασαν μέση ετήσια αύξηση 5,65% κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Η αύξηση αυτή δεν ήταν συνεχιζόμενη καθ’ όλη την περίοδο αλλά αντιθέτως σημειώθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις. Για το 2007 υπολογίστηκαν σε περίπου 231 εκ ευρώ, καταγράφοντας ετήσια μείωση της τάξης του 7,48%. Άγγιξαν την υψηλότερη τιμή τους το 2006 (249,8 εκ ευρώ) ενώ το χαμηλότερο επίπεδο τους καταγράφηκε το 2002 (184,3 εκ Ευρώ).

Την τελευταία πενταετία, ωστόσο, παρατηρείται μια τάση σταθεροποίησης στην αγορά της γούνας διεθνώς, γεγονός που οφείλεται σε διάφορους καθοριστικούς παράγοντες, εκ των οποίων ένας είναι και το άνοιγμα νέων και παρθένων αγορών αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα.

Τέτοιες αγορές είναι αυτές των Ανατολικών Χωρών, στις οποίες το γουναρικό έχει πολύ μεγάλη ζήτηση, όχι μόνο γιατί αποτελεί ένα σύμβολο πλούτου και υψηλής κοινωνικής θέσης αλλά κυρίως λόγω του ότι οι κλιματολογικές συνθήκες των χωρών αυτών καθιστούν το γουναρικό αναντικατάστατο λειτουργικό ένδυμα. Επίσης η Κίνα, το Χονγκ-Κονγκ, και η Νότια Κορέα    έχουν εισβάλλει δυναμικά στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία ετοίμων γουναρικών, τα οποία τονίζεται ότι σε μεγάλο ποσοστό προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση η οποία όλο και αυξάνεται λόγω της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών αυτών…

Ίσως είμαστε η μειοψηφία.. ίσως είμαστε οι γραφικοί.. που πολεμάμε ενάντια σε βιομηχανίες, σε μεγάλες επιχειρήσεις για να σταματήσει το εμπόριο της γούνας..

Αλλά κάποιος πρέπει να υψώσει το ανάστημα και να βροντοφωνάξει στην θέση αυτών των δύστυχων ζώων που έκαναν το λάθος να γεννηθούν με μια ωραία γούνα επάνω τους.

Αν δεν το κάνουμε εμείς.. ποιος θα το κάνει??

Λέμε ΟΧΙ στις γούνες..

Λέμε ΟΧΙ στις δολοφονίες αθώων ζώων..

Λέμε ΟΧΙ στους σχεδιαστές που χρησιμοποιούν γούνες στις επιδείξεις τους..

(chanel, anna sui, Christian Dior, Dolce & Gabbana, Giorgio Armani, Givenchy, Gucci.. είναι κάποιοι από αυτούς)

Λέμε ΟΧΙ στο Υπουργείο Ανάπτυξης  που δίνει  1,000,000 ευρώ για ενίσχυση των γουνοποιητικών επιχειρήσεων

Δεν πρέπει να γίνουμε συνένοχοι στο καθημερινό μαρτύριο χιλιάδων ζωών μιας και σκοτώνεται για γούνα ένα ζώο το δευτερόλεπτο ανά τον κόσμο με πολύ επώδυνο τρόπο.

Ας υπογράψουμε όλοι την Petition:

ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΟΥΝΑ Stop The Use Of Animals For Fur In Greece

http://www.gopetition.com/petitions/stop-the-use-of-animals-for-fur-in-greece.html

 Πηγές: Peta.org,  furs.gr 

Christiana Berg

Animal Welfare Association

Himaira

 

 

 

Επιστροφή