** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Add to Google ToolbarBy himaira

 

Άρθρα

 

Οι Τέσσερις Βάσεις τις Εκπαίδευσης

από τον Γιάννη Αραχωβίτη

 

Η Σχέση

Η σχέση είναι η ανάπτυξη δεσμών εμπιστοσύνης και αγάπης μεταξύ του ιδιοκτήτη και του κουταβιού που θα διαρκέσουν για όλο το διάστημα της συμβίωσής τους. Ο λόγος για τον οποίο η σχέση είναι τόσο σημαντική είναι επειδή είναι το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη εκπαίδευση του σκύλου. Όταν το κουτάβι ή ενήλικος σκύλος «δεθεί» με έναν άνθρωπο , μια ιδιαίτερη σχέση αναπτύσσεται, που κάνει το σκυλί να νοιώθει μέρος της οικογένειας. Όταν είναι ασφαλής γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του τον αγαπούν και ότι τον θεωρούν μέρος της οικογένειας (αγέλης) , τότε αυτός θα ανταποκριθεί με προθυμία και με ζήλο  στην  εκπαίδευση. Η σχέση είναι αμφίδρομη αγάπη που συνοδεύεται με σεβασμό και εμπιστοσύνη. Έτσι η εκπαίδευση γίνεται ευκολότερη και το σκυλί προσβλέπει στο να εκπαιδευτεί από ανθρώπους που εμπιστεύεται και που το αγαπούν. Με την σειρά της η σωστή  εκπαίδευση ενδυναμώνει την σχέση και την φυσική επιθυμία του σκυλιού να κάνει πράγματα για αυτούς που το φροντίζουν.

Η σχέση πρέπει να αναπτυχθεί με κάθε άτομο στην οικογένεια. Αυτό βοηθάει να σταθεροποιηθεί και να επιβεβαιωθεί η γνώση του σκυλιού ότι περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που το αγαπούν , το φροντίζουν και του φέρονται ευγενικά. Η ανάπτυξη μιας σωστής σχέσης είναι τόσο σημαντική για την εκπαίδευση του σκύλου που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς την ύπαρξή της. Η σωστή σχέση είναι το βασικό θεμέλιο για ένα καλά εκπαιδευμένο και συνεργάσιμο σκύλο.

 

Κοινωνικοποίηση

 

Η κοινωνικοποίηση μπορεί να θεωρηθεί ως ένα άλλο μέρος της σχέσης. Είναι η παρουσίαση και η εξοικείωση του σκυλιού με άλλα μέλη (ανθρώπους και ζώα) της οικογένειας. Επίσης το να γνωρίσει και να παίξει με άλλα ζώα εκτός σπιτιού. Είναι το να αφήσουμε το κουτάβι να εξερευνήσει με χαλαρό και θετικό τρόπο το περιβάλλον. Η πνευματική και σωματική αυτή διαδικασία  βοηθάει σημαντικά το σκυλάκι να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Ο τρόπος με τον οποίο σχετίζεται με το περιβάλλον (στην μικρή ηλικία) καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την μελλοντική του αντίδραση σε διάφορα ερεθίσματα. Η κοινωνικοποίηση είναι το σημαντικότερο κλειδί της φυσιολογικής ανάπτυξης του κουταβιού. Σκεφτείτε ένα παιδί που το απομονώνουμε από την συντροφιά των άλλων ανθρώπων. Θα δυσκολευτεί τρομερά να προσαρμοστεί και θα φέρεται παράξενα και φοβισμένα. Η κοινωνικοποίηση βοηθάει την ικανότητα του σκυλιού να προσαρμόζεται. Ο καθένας μας ξέρει ότι η γάτα και ο σκύλος είναι παραδοσιακοί εχθροί. Αλλά όταν μεγαλώσουν μαζί σε ένα σπίτι και τους επιτρέψουμε να κοινωνικοποιηθούν , τότε γίνονται σχεδόν πάντα καλά φιλαράκια ή τουλάχιστον ανέχεται ο ένας τον άλλο.

 

Θετική Εκπαίδευση

 

Το είδος της μεθόδου εκπαίδευσης σωστής συμπεριφοράς του σκύλου είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Η εκπαίδευση μπορεί να είναι εύκολη και χαρά ή δύσκολη και δυσάρεστη για το σκυλί και εξαρτιέται από το είδος της μεθόδου εκπαίδευσης και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται. Επιλέγοντας μια ζωοφιλική μέθοδο εκπαίδευσης (π.χ. θετική εκπαίδευση) , η διαδικασία είναι ευχάριστη και για το σκυλί και για εσάς και ταυτόχρονα πετυχαίνουμε ευκολότερα το να έχουμε ένα σκυλί με καλούς τρόπους και διάθεση συνεργασίας.

 

Ανεξάρτητα με τους στόχους της εκπαίδευσης , είτε αγωνίσματα ,είτε για παρέα ή για κάποια εργασία (π.χ φύλαξη, κυνήγι) , η καλύτερη μέθοδος είναι αυτή που αναδεικνύει τα φυσικά ταλέντα του σκύλου και εκμεταλλεύεται τις φυσικές του τάσεις. Έτσι η εκπαίδευση φαίνεται περισσότερο σαν φυσικό παιχνίδι στο σκυλί παρά σαν ένα αριθμό αυστηρών και ακαταλαβίστικων ασκήσεων με χιλιάδες ανώφελες επαναλήψεις και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις σκληρών διορθώσεων και τιμωρίας. Πάνω από όλα η εκπαίδευση πρέπει να είναι παιχνίδι, να είναι ευχάριστη. Ένα σκυλί που βρίσκει ευχαρίστηση στην εκπαίδευση μαθαίνει ευκολότερα. Η επιβράβευση και η ενθάρρυνση πρέπει να χρησιμοποιούνται άφθονα και να ακολουθούν τις σωστές / καλές προσπάθειες του σκυλιού αφού  επιτύχει αυτό που του ζητάμε. Μην τιμωρείται το ζώο αν κάνει κάτι λάθος (για εσάς). Με αγάπη και υπομονή και αν χρειαστεί με την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτή , δείξτε του πώς να επιτύχει. Μόλις τα καταφέρει , ανταμείψτε το πλουσιοπάροχα έτσι ώστε να θέλει να επαναλάβει την πράξη.

Η Θετική Ενίσχυση (+R) σφυρηλατεί την θετική στάση του σκυλιού προς την εκπαίδευση που συνεπάγεται την προθυμία και επιθυμία να μάθει.

 

Συνέπεια

 

Η συνέπεια είναι εξαιρετικά σημαντική όταν προσπαθούμε να μάθουμε στο σκυλί μας τρόπους και εντολές. Όταν θέσετε ένα κανόνα / τρόπο/ συμπεριφορά / κριτήριο , φροντίσετε να το τηρείτε με ευλάβεια. Μην αλλάζετε την έννοια ή χαλαρώνετε τα κριτήρια εφαρμογής / εκτέλεσης μιας άσκησης. Όταν δίνεται μια εντολή φροντίστε πάντοτε να εκτελείτε σωστά και με προθυμία. Αν δεν  είσαστε εσείς συνεπείς στον τρόπο που διδάσκετε και στο τι ζητάτε από το σκυλί σας το αποτέλεσμα θα είναι η σύγχυση , το μπέρδεμα και το χάσιμο χρόνου και κόπου. Όταν είμαστε συνεπείς στον τρόπο που διδάσκουμε, το σκυλί μαθαίνει γρηγορότερα και «κρατάει» την εκπαίδευση περισσότερο. Η συνέπεια πρέπει να χαρακτηρίζει όλα τα μέλη της οικογένειας και όλοι πρέπει να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν μια κοινή και σταθερή στρατηγική. Τα σκυλιά έχουν την τάση προς «τεμπελιά» (όπως και ο άνθρωπος) και προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερα με όσο πιο λίγη ενέργεια γίνεται (εξοικονόμηση ενέργειας). Αν αυτό δεν σας αρέσει , μην το επιτρέπεται και μην το διδάσκετε άθελά σας στο σκυλί και ειδικότερα μην τιμωρείτε το σκυλί σας για ασυνέπεια την στιγμή που εσείς την δημιουργείτε.

 

StarDogs Positive Training

Γιάννης Αραχωβίτης

Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων

Τηλ. 210-60 29 053  & 6945-954 564

www.stardogs.gr  info@stardogs.gr

www.dogtraining.gr  info@dogtraining.gr

 

  

 

BackBy himairaBy himaira 

 Don’t Sacrifice Wildlife to Secure the Border


Please Sign!!Tell Chocolate-Maker Mars Inc. to Drop Deadly Animal Tests! 

Please Sign!


Tell Britain to Stop Supporting Canadian Bear Slaughter


Please sign!