** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //
 

Add to Google Toolbar

Rss Himaira.gr News

 

Στείλτε μας τα δικά σας ‘Αρθρα

Άρθρα

 

Ιπτάμενος Λεμούριος: ο κοντινότερος συγγενής των πρωτευόντων

Το όνομα του ιπτάμενου λεμούριου είναι τελείως λανθασμένο: δεν είναι ούτε πραγματικός λεμούριος, ούτε μπορεί να πετάξει. Ωστόσο, αυτό ο σχετικά σπάνιος, σε μέγεθος σκίουρου, ιθαγενής των δασών της νοτιοανατολικής Ασίας μόλις προσέλκυσε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

 

Διεξοδική γενετική ανάλυση δείχνει ότι το συγκεκριμένο θηλαστικό είναι ο κοντινότερός μας μη-πρωτεύων ξάδερφος. 

Οι περισσότεροι ειδικοί στην ταξινόμηση ειδών συμφωνούν ότι τα πρωτεύοντα –πίθηκοι, άνθρωποι, μαϊμούδες και πραγματικοί λεμούριοι- ανήκουν στα Άρχοντα, μία μεγαλύτερη ομάδα στην οποία περιλαμβάνονται οι ιπτάμενοι λεμούριοι και οι μυγαλές. Ωστόσο δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς συνδέονται όλα αυτά τα είδη μεταξύ τους. Συνήθως οι ερευνητές διακρίνουν ποια είδη εξελίχθηκαν πρώτα συγκρίνοντας από το καθένα το ίδιο τμήμα DNA – όσες περισσότερες διαφορές, τόσο πιο αρχαίος ο διαχωρισμός τους. Ωστόσο τα Άρχοντα θηλαστικά εξελίχθηκαν μέσα σε τόσο σύντομη χρονική περίοδο που οι υπολογισμοί κατέληγαν σε διαφορετικές απαντήσεις ανάλογα με το τμήμα DNA που χρησιμοποιούνταν. Κάποιες μελέτες κατέληγαν ότι οι μυγαλές είναι πιο κοντά στα πρωτεύοντα και κάποιες άλλες υποδείκνυαν τον ιπτάμενο λεμούριο ως τον στενότερο συγγενή. Ορισμένοι μάλιστα πίστευαν ότι οι ιπτάμενοι λεμούριοι και οι μυγαλές αποτελούν ξεχωριστή τάξη μέσα στα Άρχοντα.

Οι Jan Janecka και William Murphy από το Texas A&M University, έθεσαν τέλος στη μακρόχρονη διαμάχη με την πιο αναλυτική έρευνα μέχρι σήμερα. Αρχικά, αναζήτησαν ομοιότητες σε 197.522 τμήματα γονιδίων από ανθρώπους και άλλα θηλαστικά. Στη συνέχεια, συνέκριναν το κομμάτια που ταίριαζαν για να επιλέξουν μικρά τμήματα DNA που είχαν είτε προστεθεί είτε χαθεί σε ένα ή περισσότερα είδη. Τα είδη που μοιράζονται αυτά τα μικρά τμήματα σχετίζονται περισσότερο μεταξύ τους και κατά πάσα πιθανότητα έχουν κοινό πρόγονο. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τμήματα από 19 γονίδια, ερευνώντας για αλλαγές στην ακολουθία του DNA από το ένα είδος στο επόμενο.

Και οι δύο αναλύσεις έφεραν τους ιπτάμενους λεμούριους πιο κοντά στα πρωτεύοντα. Όπως δημοσιεύεται στο Science, επτά τμήματα DNA είναι κοινά μεταξύ πρωτευόντων και ιπτάμενων λεμουρίων, και μόλις ένα μεταξύ πρωτευόντων και μυγαλών. Επιπλέον, δεν διαπιστώθηκε κανένα κοινό τμήμα μεταξύ των ιπτάμενων λεμουρίων και των μυγαλών έτσι ώστε να υποστηριχθεί η ιδέα να αποτελέσουν ξεχωριστή τάξη. Τα ίδια αποτελέσματα προέκυψαν και με τη γονιδιακή μελέτη.

Σύμφωνα με την Anne Yoder, εξελικτική βιολόγο στο Duke Lemur Center, οι επιστήμονες πρέπει να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμα του ιπτάμενου λεμούριου αν θέλουν να γνωρίσουν περισσότερα για την εξέλιξη των πρωτευόντων. «Τότε θα μπορέσουμε να υποθέσουμε πώς έμοιαζε ο κοινός πρόγονος».

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Focus – 30/12/2007

www.focus.gr 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη..

Ας πούμε ΟΧΙ στο τσίρκο…. // Τα ζώα στο τσίρκο δεν διασκεδάζουν // Γίνε ελεγκτής ζωολογικών κήπων και τσίρκο // ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ // Νομοθεσία Ζώων για τσίρκα // Υπεύθυνος Ιδιοκτήτης Ζώου // Ποτέ, Ποτέ, Ποτέ: // Στείρωση // Παγκόσμια ημέρα των ζώων // ΕΛΛΑΔΑ, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα // «Η υιοθεσία σκύλου είναι απλή πράξη και την ζωή όλων μας βάζει σε τάξη!» // Πήγαν να κάψουν το τσίρκο MEDRANO // Αρχιπέλαγος – Kallisti Ferries: // Ιπτάμενος Λεμούριος

Stop using animals in the circus!

sign Petition!


Earthlings

EARTHLINGS is a feature length documentary about humanity’s absolute dependence on animals