** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Add to Google Toolbar

 By himairaBy himairaBy himaira 

 

Άρθρα

Ο ρόλος του σκύλου και η προσφορά του στην κοινωνία

Αγαπητοί επισκέπτες, θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια κάποιους ήρωες  που έβλεπα στην τηλεόραση και αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω μερικούς.

     α) Μπέν  Αγίου Βερνάρδου ( σειρά κινουμένων σχεδίων Χάιντι )

     β) Σκούμπυ Ντού  Μολοσσός ( σειρά κινουμένων σχεδίων)

     γ) Λάσσυ  Κόλευ. ( Η θρυλική Λάσσυ που ήταν το όνειρο κάθε παιδιού.)

     δ) Γκούφυ Μολοσσός.

     ε) Ράν ταν πλάν. ( σειρά κινουμένων σχεδίων, Λούκυ Λούκ.)

     στ) Πλούτο

     ζ) Ντρούπυ

     η) Ιντεφίξ west
highland terrier ( Αστερίξ & Οβελίξ).

     θ) Μπετόβεν Αγίου Βερνάρδου.

     ι) Ρέξ Γερμανικός Ποιμενικός  ( Λυκόσκυλο)

     Υπάρχουν βέβαια αμέτρητοι ήρωες τηλεοπτικών σειρών ή κινηματογραφικών ταινιών, οι οποίοι και συμπαθητικοί είναι αλλά παρατηρώντας τις συμπεριφορές τους, βλέπει κανείς πόσο κοντά είναι στον Άνθρωπο. Κάποιες από τις συμπεριφορές που βλέπουμε στο μικρό χρονικό διάστημα που διαρκεί μια ταινία ή μια σειρά, μπορεί να κάνει πάρα πολύ καιρό για να επιτευχθεί, αλλά δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα.

     Οι συγγραφείς αυτών των θεαμάτων, είτε είχαν την τύχη να συμβιώνουν με κάποιον σκύλο, είτε είχαν ανοιχτή την ψυχή τους ώστε να δουν και να αποκωδικοποιήσουν κάποιες  συμπεριφορές και μέσα από αυτόν τον χώρο τις πέρασαν στο ευρύ κοινό.

     Ο σκύλος από την απαρχή της ύπαρξής του, βρισκόταν κοντά στον άνθρωπο, αρχικά λίγο μακριά από τις αγέλες του προϊστορικού ανθρώπου, προς εύρεση εύκολης τροφής. Ο άνθρωπος και αυτός με την σειρά του, εκμεταλλευόταν την ύπαρξη του σκύλου, ως μέσο προειδοποίησης από επερχόμενους κινδύνους, ειδικά κατά την διάρκεια της νύχτας.

     Στην πορεία των αιώνων και όσο ό άνθρωπος εξελισσόταν, εξημέρωνε διάφορα ζώα, προς χρήση. Το πρώτο ζώο που εξημερώθηκε ήταν το πρόβατο, αργότερα ο σκύλος και σιγά σιγά όλα τα υπόλοιπα ζώα. Το καθένα από αυτά είχε κάτι να του προσφέρει.

     Ειδικότερα ο σκύλος δεν χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της σίτισης, αλλά κυρίως ως μέσο προφύλαξης από κινδύνους και συντροφιάς.

     Η τάση του σκύλου για επαφή με τον άνθρωπο τον έκανε να δημιουργήσει μέσω διασταυρώσεων, φυλές με συγκεκριμένες συμπεριφορές και σωματότυπους, ώστε να εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες όπως:

     1) κυνήγι,

     2) συντροφιά,

     3) προστασία,

     4) φύλαξη κ.λ.π.

     Σε όλη αυτή την πορεία της συμβίωσης τόσο ο άνθρωπος όσο και τα ζώα, προσβάλλονταν από ασθένειες η οποίες μπορεί για την σημερινή εποχή να είναι αμελητέες, αλλά για την εποχή εκείνη να αποτελούσαν συμφορά άγνωστη και μη αντιμετωπίσιμη

     Έτσι δημιουργήθηκαν και κάποιοι μύθοι, οι οποίοι ευτυχώς σήμερα τείνουν προς εξαφάνιση, όπως ότι ο σκύλος είναι εστία μικροβίων, ή ότι ο σκύλος δεν έχει μπέσα, ή ότι ο σκύλος είναι δυστυχισμένος όταν ζει σε διαμέρισμα, και πολλοί άλλοι μύθοι λιγότερο ή περισσότερο προσβλητικοί για τον ίδιο τον σκύλο.

     Νομίζω ότι ως νοήμονα ζώα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να καταρρίψουμε μια για πάντα, όλους αυτούς τους μύθους.

     Βγαίνοντας βόλτα με τα σκυλάκια μου, ακούω διάφορα σχόλια. πχ Η μητέρα κάθεται στο παγκάκι πιέζοντας το παιδάκι της να φάει και βρίσκει την ευκαιρία για να καταφέρει το ακατόρθωτο και του λέει: «ΦΑΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΤΟ ΦΑΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ»   και για να ενισχύσει το επιχείρημά της αφού το παιδάκι συνεχίζει να μην τρώει, λέει:  «ΠΩ ! ΠΩ ! ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΙ ΣΚΥΛΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ! ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΟ ΦΑΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ! ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΛΑ ΝΑ ΦΑΣ ΠΡΙΝ ΣΤΟ ΦΑΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ. ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΟ ΦΑΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ.»

    

     Αγαπητοί φίλοι η κυρία έχει λάθος συμπεριφορά και προς το παιδί και προς τον σκύλο. Ο σκοπός δεν επιτεύχθηκε, γιατί το παιδί δεν πεινάει, αλλά έχει δημιουργήσει στο παιδί ένα υποσυνείδητο αρνητισμό προς τον σκύλο, αφού τον βλέπει σαν εχθρό. Έχει χαλάσει την διάθεσή της, αφού δεν κατάφερε αυτό που ήθελε, με αποτέλεσμα να ξεσπάει οπουδήποτε αλλού. Είτε στην δουλειά της είτε στους ανθρώπους γύρω της. Επιπλέον, επειδή ο σκύλος έχει αντίληψη και ειδικά αν είναι στην ιδιοσυγκρασία του  και εκπαιδευμένος να κάνει συντροφιά με παιδιά και ηλικιωμένα άτομα, έχει αντιληφθεί τον αρνητισμό, και μπερδεύεται, γιατί αυτό που έχει μάθει μέχρι τώρα να κάνει είναι κακό; Γιατί η ύπαρξή του είναι αρνητική;  Πιθανότατα αν χρησιμοποιούσε την παρουσία του σκύλου κοντά της ΘΕΤΙΚΑ, ίσως να είχε καλύτερα αποτελέσματα για όλους.

    Ευτυχώς όμως, οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες. Είχα την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους που ενώ περπατούσα με τα σκυλάκια μου, και ενώ τα παιδιά τους ζητούσαν επίμονα να τα πλησιάσουν, αυτοί τα συμβούλευσαν, ότι πρώτα πρέπει να το ζητήσουν από τον ιδιοκτήτη να τα πάει κοντά τους. Το αποτέλεσμα λοιπόν φίλοι αυτής της συμπεριφοράς, κάνει καλό σε όλους. Και στο παιδί και στον μπαμπά ή στην μαμά, και στον ιδιοκτήτη του σκύλου, αλλά πολύ περισσότερο στον ίδιο τον σκύλο, γιατί έτσι εκπαιδεύεται στο να έχει θετική συμπεριφορά.

 

Όσον αφορά για την ύπαρξη μικροβίων, για ένα πράγμα να είστε σίγουροι. Έχει τόσα όσα και εμείς αφού κινούμαστε στους ίδιους χώρους. Και η αντιμετώπισή τους είναι ακριβώς η ίδια.

     Για το ότι ο σκύλος δεν έχει μπέσα και μπορεί να μας δαγκώσει, δυο μόνο πράγματα έχω να σας πω:

     1) Ο σκύλος μιλάει την γλώσσα του σώματος. Πιθανότατα επειδή δεν την γνωρίζουμε κάναμε λάθος κίνηση και τον απειλήσαμε. Δεν σκέφτεται ανθρώπινα. Σκέφτεται σκυλίσια. Αντιλαμβάνεται την διάθεσή μας και λειτουργεί ανάλογα. Αρκεί να τηρήσουμε ορισμένους κανόνες συμπεριφοράς προς αυτόν, όπως άλλωστε πρέπει να κάνουμε σε όλες μας τις κοινωνικές συναναστροφές.

     2) Ο σκύλος πιθανότατα έχει εκπαιδευτεί να μην επιτρέπει εισβολείς στον χώρο του.

     Για το ότι ο σκύλος είναι δυστυχισμένος όταν ζει σε διαμέρισμα, έχω να σας πω τούτο: Παρακολουθήστε την συμπεριφορά ενός αδέσποτου σκύλου, και θα δείτε την δυστυχία που τον έχει καταβάλλει γιατί δεν βρίσκεται σε κάποιο σπίτι, για να δίνει και να παίρνει αγάπη και φροντίδα. Ο σκύλος έχει συνδεδεμένη την ύπαρξή του με σπίτι και ανθρώπους

        Μην προσπαθείτε να βρείτε ανακριβείς δικαιολογίες για να αποφύγετε κάποια πράγματα. Είναι καλύτερα να πείτε στον εαυτό σας και τους γύρω σας, την αλήθεια. Ότι δηλαδή τον φοβάστε, ή ότι πρέπει να θυσιάσετε την ανθρώπινη καθαριότητα του σπιτιού σας.

     Όμως να ξέρετε ότι αργά ή γρήγορα κάποια φατσούλα   θα σας κερδίσει και μπροστά σε αυτή την καθ όλα αγνή αγάπη που θα σας προσφέρει, όχι μόνο θα θυσιάσετε την καθαριότητά σας, αλλά θα γίνετε και ένθερμος ή ένθερμη, υποστηρικτής της ζωοφιλίας αλλά και φυσιολατρίας γενικότερα.

Ακούμε πολλές φορές για σκύλους που έχουν προσπαθήσει να βοηθήσουν ανθρώπους, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερες καθημερινές ιστορίες που δεν θα φτάσουν  ποτέ στα αυτιά μας. Για ένα πράγμα μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Αν στην συμβίωσή μας με έναν σκύλο κινούμαστε πάντα προς ΘΕΤΙΚΗ κατεύθυνση, μόνο μόνο καλά μπορεί να μας προσφέρει. Ιδίως στα παιδιά και στα ηλικιωμένα άτομα μπορούν να προσφέρουν ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ και ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, αλλά και στα άτομα που πάσχουν από ψυχικές παθήσεις, πάντα όμως σε συνδυασμό με την ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση.

     Τελικά όχι, ο σκύλος δεν η λύση σε όλα μας τα προβλήματα, μπορεί όμως να συμβάλει ΘΕΤΙΚΑ στην ζωή μας.

    Επιπλέον ο σκύλος είναι ένα σημαντικό κομμάτι της φύσης, το οποίο έχει συνδέσει την ύπαρξή του με τον άνθρωπο. Χρειάζεται όμως σωστή χρήση και αντιμετώπιση, από όλες τις πλευρές για να  μπορεί να προσφέρει σημαντικά πράγματα. Έχει χαρακτήρα, άποψη, συναισθήματα φιλικά και ανιδιοτελή προς τον άνθρωπο και έχει έναν υπέροχα διαχυτικό τρόπο να τα εκφράζει.


 

Αρκεί να έχουμε ανοιχτή την πόρτα της ψυχής μας και ανοιχτά τα μάτια της καρδιάς μας.

 

chow-chow.gr 

 

Διαβάστε ακόμη..
Back
Άνοδος των ατυχημάτων με σκύλους στην ΒρετανίαBy himaira 

Stop using animals in the circus!

sign Petition!


Earthlings

EARTHLINGS is a feature length documentary about humanity’s absolute dependence on animals

 

Thank Vietnamese Leaders for Protecting the Rare Saola

sign Petition!