** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Add to Google Toolbar

 

Στείλτε μας τα δικά σας ‘Αρθρα



By himaira 

Άρθρα

Άνοδος των ατυχημάτων με σκύλους στην Βρετανία

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει μια σημαντική άνοδο των ατυχημάτων από δαγκώματα σκύλων στη Βρετανία. Παρόλο  την απαγόρευση ορισμένων "επικίνδυνων" ρατσών, ο αριθμός ανθρώπων που χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω τραυματισμού τους από σκυλιά αυξήθηκε.  

 

  1. Ποιες ράτσες σκύλων είναι πιο επιρρεπείς στις επιθέσεις;

Η ράτσα από μόνη της σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό και αλάθητο κριτήριο για το αν ένα σκυλί θα είναι επιθετικό ή όχι. Σε μερικές ράτσες παρατηρείται μια πιο συχνή εκδήλωση "επιθετικών" συμπεριφορών. Όμως και σε αυτή τη περίπτωση χρειάζεται ανάλυση των γεγονότων (ποιότητα εκπαίδευσης, στόχος εκπαίδευσης, φιλοσοφία ιδιοκτητών που συνήθως έχουν τέτοιες ράτσες κ.λ.π.) που οδηγούν το σκυλί στο να εκδηλώσει τέτοιες μορφές ακραίων συμπεριφορών. Για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις και παρανοήσεις , θα προτιμήσω να μην αναφερθώ σε συγκεκριμένες ράτσες (μιας και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να δευτερολογήσω και να εξηγήσω )

2.Υπάρχουν επικίνδυνα σκυλιά;

Βεβαίως, υπάρχουν επικίνδυνα σκυλιά όπως υπάρχουν και επικίνδυνοι άνθρωποι. Κάθε σκυλί που βλάπτει (τραυματίζει) άλλα ζώα και ανθρώπους είναι πηγή κινδύνου.

3.Ποιος είναι ο ρόλος των ιδιοκτητών;

Σημαντικότατος! Αυτοί είναι οι γονείς του σκυλιού, αυτοί το επιλέγουν, το  φροντίζουν και αυτοί οφείλουν να το "μορφώσουν".

4.Χρειάζεται εκπαίδευση ο σκύλος;

Βεβαίως και χρειάζεται εκπαίδευση. Ο σκύλος πρέπει να βοηθηθεί να νοιώθει καλά και ασφαλής μέσα στο περιβάλλον που θα ζήσει και θα πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται με τρόπους αποδεκτούς από την κοινωνία. Εννοείται ότι παραμένει να είναι σκυλί και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται- με σεβασμό, υπομονή, ανεκτικότητα, αγάπη κ.λ.π.

5.Μήπως και ο ιδιοκτήτης χρειάζεται να εκπαιδευτεί;

Ίσως το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος και να προτείνουν οι εκπαιδευτές. Ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που πρέπει , με την καθοδήγηση ενός έμπειρου -θετικού εκπαιδευτή, να αποκτήσεις τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες για το πως νοιώθει ένα σκυλί, πως μαθαίνει, τι ανάγκες έχει, πως κουμαντάρεται χωρίς ακρότητες και βία, τι το κάνει να "στραβώνει" κ.λ.π.

6.Στο εξωτερικό υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν μία σχετική αύξηση των επιθέσεων των σκυλιών σε ηλικιωμένους κυρίως αλλά και μικρά παιδιά. Στην Ελλάδα παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία, ποια είναι η εκτίμηση;

Η εκτίμηση , χωρίς στοιχεία όπως είπαμε, μάλλον πρέπει να είναι παρόμοια. Οι δυο ομάδες πληθυσμού που προαναφέρατε, πράγματι φαίνεται (από τις έρευνες και από ότι γνωρίζω) να είναι ο πιο συχνός στόχος των δαγκωμάτων.

 

Θα ήθελα κλείνοντας να υπενθυμίσω ότι πολλά πράγματα παίζουν το ρόλο τους στο αν ένα σκυλί βγάλει επιθετικότητα ή όχι. Η έγκαιρη και σωστή ενημέρωση προλαμβάνει πολλά δεινά. Για αυτό η συμβουλή μου προς αυτούς που σκέπτονται να αποκτήσουν ένα σκυλί είναι να ενημερώνονται από τους ειδικούς (εκπαιδευτές) πριν πάρουν το σκυλί. Αν κάποιος εκπαιδευτής τους προτείνει να διαλέξουν σκυλιά γιατί είναι "καλοί φύλακες", "προστάτες της οικογένειας κ.λ.π. να μην τον πιστέψουν και να αναζητήσουν βοήθεια από κάποιο εκπαιδευτή που είναι ζωόφιλος και προάγει την αρμονία στις σχέσεις ανθρώπων και ζώων. Επίσης να μην εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους σε επιθετικές δραστηριότητες, ούτε να δέχονται μεθόδους που χρησιμοποιούν τη βία (πνίχτες, ηλεκτρικά κολάρα, τραβήγματα του λουριού, εκφοβισμό του ζώου κ.λ.π.) ως μέσω εκπαίδευσης . Είναι παράνομο και επικίνδυνο για τους ίδιους και για άλλους ανθρώπους και ζώα. Πρέπει να ξεκινάνε την εκπαίδευση τη δική τους και του κουταβιού τους από μικρή ηλικία. Από δυο μηνών, από την πρώτη μέρα που το σκυλάκι έρχεται στο σπίτι. Έτσι μπορούν , με την καθοδήγηση ενός σωστού εκπαιδευτή, να προλάβουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων συμπεριφορών και των λαθών που συνήθως εξωθούν τα σκυλιά στο να αμυνθούν και να αντιδράσουν υπερβολικά (συχνά και με δαγκώματα). Οι βάσεις του χαρακτήρα του σκυλιού μπαίνουν σε μικρή ηλικία (τους  3-4  πρώτους μήνες). Είναι μύθος και φρικτό σφάλμα αυτό που λέγονταν για χρόνια δηλ. ότι τα σκυλιά πρέπει να γίνουν έξι μηνών και μετά να αρχίσει η εκπαίδευσή τους. Συνήθως στις περισσότερες των περιπτώσεων επιθετικότητας υπάρχει ανθρώπινο λάθος και / ή παράληψη. Τα σκυλιά είναι υπέροχα ζώα αλλά έχουν και αυτά τις ιδιαιτερότητες τους τις οποίες και πρέπει να γνωρίζουμε και αναλόγως να τα βοηθάμε να ζουν αρμονικά μαζί μας.

 

Με επαρκή εκπαίδευση ο άνθρωπος μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος του σκύλου. Τα σκυλιά το έχουν καταφέρει να είναι οι δικοί μας καλύτεροι φίλοι.

 

Σεμινάριο Εκπαίδευσης Σκύλων -StarDogs Positive Training

 

Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2008

10.00- 14.00- Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεσ/νίκης, Εθν. Αμύνης 13

 

Με τον Γιάννη Αραχωβίτη -Επαγγελματία Εκπαιδευτή Σκύλων

 

 

                              Τηλ. 210-60 29 053 & 6945 -95 45 64

                                 www.StarDogs.gr  info@StarDogs.gr

 



 

Διαβάστε ακόμη..
Back

Εκπαίδευση συμπεριφοράς Ανθρώπων..



By himaira 

Thank Vietnamese Leaders for Protecting the Rare Saola





sign Petition!

Earthlings

EARTHLINGS is a feature length documentary about humanity’s absolute dependence on animals

 

Τhe Green Αlbum – το πρώτο πράσινο album στην Ελλάδα