** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Add to Google Toolbar 

 

Birds Club // Άρθρα

Τα πουλιά σαν κατοικίδια

Πολλοί χαίρονται τη συντροφιά ενός και μόνο πουλιού. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην απόκτηση περισσότερων πουλιών που θα μένουν σε πτηνοτροφείο εσωτερικού χώρου, ή ακόμα και στο σχεδιασμό ενός εξωτερικού πτηνοτροφείου στον κήπο.

Στο παρελθόν, η αναπαραγωγή πολλών ειδών ήταν
δύσκολη σε αντίθεση με το παρόν. Για παράδειγμα,
στην εποχή μας οι παπαγάλοι όχι μόνο πείθονται να
φωλιάσουν, αλλά ακόμα και τα μικρά τους
μπορούν να ταΐζονται με το χέρι.

Σ’ αυτό   βοήθησε η καλύτερη κατανόηση των διατροφικών τους συνηθειών, αφού είναι πλέον γνωστές ειδικές δίαιτες για πουλιά.

Όταν οι μικροί παπαγάλοι μεγαλώσουν σε οικογενειακό περιβάλλον, δε φοβούνται τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να γίνονται θαυμάσιοι σύντροφοι που ζουν πάρα πολλά χρόνια. Σε αντίθεση με άλλα κατοικίδια, τα πουλιά μιλούν στους ιδιοκτήτες τους.

Έρευνες έδειξαν ότι τουλάχιστον ορισμένοι παπαγάλοι έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν το νόημα των λέξεων που μαθαίνουν, με αποτέλεσμα να επικοινωνούν πραγματικά με τον ιδιοκτήτη τους.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των πουλιών —σε σύγκριση με γατιά και σκυλιά— είναι το χαμηλό κόστος συντήρησης. Ακόμα, τα πουλιά δε δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα όταν φεύγετε διακοπές, αφού η φροντίδα τους μπορεί εύκολα να γίνει από κάποιο γείτονα.


Πώς μιλούν οι παπαγάλοι

Τόσο οι παπαγάλοι όσο και οι ινδικοί κότσυφες επαναλαμβάνουν τις ανθρώπινες λέξεις χάρη στην ικανότητά τους να μιμούνται τις φωνές.

Όπως και τα ωδικά πτηνά, οι παπαγάλοι διαθέτουν μεμβράνες παρόμοιες με τις φωνητικές χορδές του ανθρώπου. Το φωνητικό όργανο των πουλιών βρίσκεται στην απόληξη της τραχείας τους και αποτελείται από μεμβράνες, οι οποίες δονούνται με τη διέλευση του αέρα, και από μύες. Σ’ αυτά ακριβώς οφείλεται η δυνατότητα παραγωγής ποικίλων ήχων. Καθώς δεν έχουν χείλη που τα βοηθούν να αρθρώνουν γράμματα, τα πτηνά τελειοποιούν την καθαρότητα του εξερχόμενου ήχου με κινήσεις του λαιμού ή της γλώσσας τους. Πέρα από την ικανότητα παραγωγής περίπλοκων ήχων, οι παπαγάλοι και οι ινδικοί κότσυφες αναπαράγουν επίσης ήχους του περιβάλλοντος.

 

Μερικοί παπαγάλοι μπορούν και συνδέουν μια λέξη με το ακριβές νόημά της, σχηματίζοντας έτσι σύντομες φράσεις. Έχει αποδειχθεί ότι τα πουλιά απαντούν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τις φυσικές ιδιότητες των αντικειμένων, προσδιορίζοντας το χρώμα, το σχήμα ή το μέγεθός τους. Αυτή τους η δεξιότητα υποβοηθάται κι από την κατάλληλη εκπαίδευση, η οποία στηρίζεται στη φυσική τους  περιέργεια και στην επιβράβευσή τους μέσω της παροχής τροφής. 

Back

 

Διαβάστε ακόμη..

Πως θα εξημερώσετε ενα πουλί // Τα πουλιά σαν κατοικίδια // Μαθαίνοντας ενα πουλί να μιλάει // Τα πουλιά κατά τα ρωμαϊκά χρόνια // Πώς μιλούν οι παπαγάλοι // Στέγαση και εξοπλισμός των πουλιών.. // Για πρώτη φορά με καναρίνια

Ask PetSmart to End the Sales of Animals

You can help by writing to PetSmart and calling on the company to end the sale of all animalsBy himaira By himairaBy himaira