** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Add to Google Toolbar 

 

Birds Club // Άρθρα

Στέγαση και εξοπλισμός των πουλιών..

 

Εάν σκοπεύετε να πάρετε ένα πουλί για κατοικίδιο, πρέπει να μεριμνήσετε για τη στέγαση του. Τα κλουβιά είναι ακριβά αλλά και γερά.

H αγορά σας πρέπει να βασίζεται στην καταλληλότητα του κλουβιού και όχι στην εμφάνισή του.Συνήθως ένα Παραλληλόγραμμο κλουβί είναι προτιμότερο από ένα κυκλικό, αφού προσφέρει περισσότερο  χώρο στο πουλί..  

 

To μέγεθος του κλουβιού είναι πολύ σημαντικό. Ένας παπαγάλος σε μικρό κλουβί πολύ γρήγορα θα βαρεθεί, θα γίνει παχύσαρκος και θα αρχίσει να τσιμπάει τα φτερά του. Ακόμα, μπορεί να αποκτήσει την έμμονη συνήθεια κουνήματος του κεφαλιού του. Κατά την εξημέρωση των πουλιών, καλό θα ήταν να έχετε ένα κλουβί με αποσπώμενη πρόσοψη.

ΚΛΟΥΒΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Μπορείτε να φτιάξετε μέσα στο σπίτι σας συρμάτινες κατασκευές που στηρίζονται σε ξύλινη ή μεταλλική κορνίζα. Αυτού του είδους οι κατασκευές είναι η καλύτερη επιλογή για μεγάλα πουλιά, παρ’ όλο που ίσως χρειαστεί να διαμορφώσετε το χώρο, ώστε να μπορέσετε να τις τοποθετήσετε κάπου. Οι κατασκευές αυτές τοποθετούνται συνήθως πάνω σε τροχούς, ώστε να μπορούν να μετακινούνται για να καθορίζεται ο χώρος. Η καθαριότητα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, και για ένα μικρό πουλί όπως το καναρίνι, ένα κλουβί με αποσπώμενο πάτο θα ήταν ιδανικό. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο πάτος μπορεί πολύ εύκολα να βγει και να καθαριστεί.

Δοκοί στήριξης

Τα κλουβιά συχνά διατίθενται με πλαστικά δοκάρια. τα οποία, παρ’ όλο που είναι υγιεινά, δε δίνουν τη δυνατότητα στα πουλιά να ξύνουν το ράμφος τους και συχνά αποδεικνύονται άβολο. Γι αυτό, προτιμήστε κλαδιά κατάλληλου πάχους από δέντρα όπως οι μηλιές. Τα δέντρα δεν πρέπει vα έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακο πρόσφατα. Πλύνετε καλά τα κλαδιά, σε περίπτωση που έχουν λερωθεί από άλλα πουλιά, κι τοποθετήστε τα κοντά στην τροφή του πουλιού, ώστε να μη χρειάζεται να πετάξει προς αυτήν και να τη διασκορπίζει.

Δοχεία τροφής και νερού

Τα δοχεία που παρέχονται μαζί με το κλουβιά είναι συνήθως ανεπαρκή, αφού συχνά είναι πολύ μικρά και τοποθετημένα σε μέρη στα οποία μπορεί ναλερωθούν από απομεινάρια τροφών ή κουτσουλιές. Μετακινήστε τα δοχείο τροφής κοντά στους δοκούς στήριξης, ώστε τα πουλιά να μπορούν να φτάσουν την τροφή τους χωρίς να χρειάζεται να πετάξουν και να στηριχτούν σ’ αυτό για να φάνε. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό δοχείο για το νερό τους και στερεώστε το καλά στο κλουβί.. Μην ξεχνάτε ότι οι παπαγάλοι εύκολα μπορούν να ρίξουν τους απλούς περιέκτες τροφής. Γι’ αυτό, χρησιμοποιήστε ανοξείδωτα δοχεία στερεωμένα σφιχτά στο κλουβί και από τις δύο πλευρές του. Για τα άλλα πουλιά, να είσαστε επιφυλακτικοί με τους αυτόματους διανεμητές τροφής, αφού μπορεί  να μπλοκάρουν  και να μείνουν τα πουλιά χωρίς τροφή.

Κόκαλα σουπιάς

To κόκαλο σουπιάς ενδείκνυνται για τα πουλιά. Πρέπει να στερεώνεται καλά στο κλουβί και ο συνδετήρας που το συγκρατεί σε αυτό να βρίσκεται από την εξωτερική πλευρά, ώστε να μην μπορεί να τον καταστρέψει ένας παπαγάλος.

Παιχνίδια

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών στα μαγαζιά για πουλιά (ιδιαίτερα για τους παπαγάλους]. Δεν πρέπει να γεμίζετε το κλουβί με παιχνίδια και πρέπει να είσαστε σίγουροι ότι είναι κατάλληλα για το κατοικίδιά σας. Για παράδειγμα, τα πλαστικά παιχνίδια που κατασκευάζονται για τα μελωδικά παπαγαλάκια μπορούν να καταστραφούν από ένα μεγάλο παπαγάλο και να τον τραυματίσουν. Εκτός από τα μελωδικά παπαγαλάκια και τους παπαγάλους, τα άλλα πουλιά δεν ενδιαφέρονται τόσο για παιχνίδια. Οι μάινες όμως, τα καναρίνια και τα μελωδικά παπαγαλάκια θα έβρισκαν ενδιαφέρον σε έναν καθρέφτη. Μη βάζετε παιχνίδια-σκάλες σε μελωδικά παπαγαλάκια, γιατί μπορεί να εγκλωβιστούν ανάμεσα στα σκαλιά. Τα μπαλάκια του πιγκ πογκ στον πάτο του κλουβιού τα ευχαριστούν. Ακόμα, διάφορα είδη τροφών που μασιούνται προτιμώνται σαν παιχνίδια σε μεγαλύτερους παπαγάλους.

ΚΛΟΥΒΙ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΚΟΥΤΙΟΥ

Τα περισσότερα κλουβιά που τοποθετούνται μέσα στο σπίτι είναι συρμάτινες κατασκευές. Οι αναπαραγωγείς πουλιών όμως προτιμούν τα κλουβιά σε μορφή κουτιού. Αυτά ενδείκνυνται για νευρικά πουλιά όπως οι σπίζες, γιατί τους δίνουν μια αίσθηση θαλπωρής και ασφάλειας. Τέτοιου είδους κλουβιά μπορείτε να τα αγοράσετε έτοιμα ή να τα φτιάξετε μόνοι σας στο μέγεθος που θέλετε, αγοράζοντας μόνο την μπροστινή όψη τους. To μπροστινό μέρος του κλουβιού διαφέρει ανάλογα με το είδος των πουλιών που έχετε. Για τις σπίζες, για παράδειγμα, η απόσταση μεταξύ των κάγκελων του κλουβιού πρέπει να είναι μικρότερη από ότι για άλλα είδη. To κουτί για σπίζες και παραδείσια πουλιά μπορεί να γίνει από σκληρό ξύλο. Αν όμως το κουτί φιλοξενήσει μελωδικά παπαγαλάκια, τότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε κόντρα πλακέ, που δεν καταστρέφεται εύκολα από τα τσιμπήματα των πουλιών αυτών.

Μην ξεχάσετε να αφήσετε περιθώριο μεταξύ της μπροστινής όψης του κλουβιού και του πάτου, ώστε εκεί να τοποθετήσετε ένα συρόμενο δίσκο καθαρισμού. To ένα άκρο των δοκών στήριξης μπορεί να βιδωθεί σε μία από τις συμπαγείς πλευρές (από την έξω μεριά) και το άλλο άκρο να ακουμπάει στο μπροστινό συρμάτινο μέρος.

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ

Μπορείτε να φτιάξετε το πτηνοτροφείο με αποκλειστικά δικά σας υλικά ή να αγοράσετε κάποια κομμάτια και να τα συναρμολογήσετε μετά (εξίσου φθηνή λύση). Ένα τυπικό πτηνοτροφείο αποτελείται από δύο μέρη: το μπροστινό μέρος, που είναι φτιαγμένο από σύρμα και όπου τα πουλιά πετούν και περνούν την περισσότερη ώρα τους, και το καταφύγιο, στο οποίο τρώνε και κουρνιάζουν το βράδυ.

Καλή ιδέα είναι να υπάρχει ένας προθάλαμος στο πτηνοτροφείο, ώστε να μπορείτε να μπαίνετε χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να διαφύγουν τα πουλιά. Η εξωτερική πόρτα του προθάλαμου πρέπει να ανοίγει προς τα έξω, για να μπαίνετε εύκολα, ενώ η άλλη πόρτα, που τον συνδέει με το πτηνοτροφείο, πρέπει να ανοίγει προς τα μέσα. Αν υπάρχει η δυνατότητα, τοποθετήστε τον προθάλαμο στην πίσω πλευρά του πτηνοτροφείου (στο καταφύγιο), ώστε να μη φαίνεται.

Τυπικό μπροστινό τμήμα πτηνοτροφείου, το οποίο είναι αρκετά ψηλό, ώστε να μπορεί να περπατάει εύκολα ένας άνθρωπος. Η βάση από μπετόν είναι μια ιδανική λύση για το πάτωμά του, αφού μπορεί να καθαριστεί και να απολυμανθεί εύκολα. Επίσης, πρέπει να έχει κάποια κλίση, ώστε το νερό να ρέει προς την τρύπα αποχέτευσης.

Μπροστινό μέρος πτηνοτροφείου

To συρμάτινο πλέγμα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αυτή δεν πρέπει να έχει τρύπες μεγαλύτερες από 2,5 χ 1,25 εκατοστά, για να εμποδίζεται η είσοδος τρωκτικών που μπορούν να απειλήσουν την υγεία των πουλιών σας. Επίσης, το πάχος του σύρματος μπορεί να είναι 19 G για σπίζες, παραδείσια και καναρίνια, αλλά για μεγάλους παπαγάλους χρειάζεται σύρμα 1 2 ή 14 G. Η κορνίζα για τα πτηνοτροφεία μεγάλων παπαγάλων πρέπει να είναι μεταλλική και όχι ξύλινη όπως για άλλα πουλιά. Περάστε την ξύλινη κορνίζα (η οποία συνήθως έχει διαστάσεις 3,75-5 εκατοστά) με μη τοξικό βερνίκι και αφήστε το να στεγνώσει πριν βάλετε μέσα τα πουλιά.

Καταφύγιο

To καταφύγιο είναι ένα υπόστεγο με εσωτερική επένδυση, το οποίο είναι προσκολλημένο στο μπροστινό τμήμα του πτηνοτροφείου, εκεί όπου πετούν τα πουλιά. Πρέπει να έχει καλό φωτισμό, που θα ελκύει τα πουλιά να μπουν μέσα, και μία εξέδρα από την οποία 8α μπορούν να μπαινοβγαίνουν. Μερικά καταφύγια έχουν πορτάκι από το οποίο περνούν τα πουλιά για να πάνε από τον ένα χώρο στον άλλο.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Αρκετά πουλιά χρειάζονται πρόσθετη θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα σε ένα δωμάτιο πουλιού. To θερμαντικό σώμα πρέπει να είναι σε σημείο που δεν το φτάνουν τα πουλιά, ιδιαίτερα εάν έχετε παπαγάλους, οι οποίοι μπορεί να ροκανίσουν το καλώδιο.

Πρόσθετη θέρμανση μπορεί να χρειαστεί και σ’ ένα άρρωστο πουλί. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υπέρυθρη λάμπα χαμηλής έντασης.
 

Back

Διαβάστε ακόμη..

Πως θα εξημερώσετε ενα πουλί // Τα πουλιά σαν κατοικίδια // Μαθαίνοντας ενα πουλί να μιλάει // Τα πουλιά κατά τα ρωμαϊκά χρόνια // Πώς μιλούν οι παπαγάλοι // Στέγαση και εξοπλισμός των πουλιών.. // Για πρώτη φορά με καναρίνιαBy himaira By himaira

Τhe Green Αlbum – το πρώτο πράσινο album στην Ελλάδα