** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Add to Google Toolbar







 

 

Birds Club // Άρθρα

ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΡΩΜΑΪΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Όπως οι Έλληνες έτσι και οι Ρωμαίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πουλιά και οι επιλογές που έκαναν ήταν δείγμα της κοινωνικής τους τάξης. Για παράδειγμα, ενώ τα ντόπια πουλιά τα τοποθετούσαν οι κουρείς έξω από τα μαγαζιά τους για να διασκεδάζουν τους πελάτες τους, τα πλουσιότερα μέλη της κοινωνίας προτιμούσαν εξωτικούς παπαγάλους από την Αφρική, οι οποίοι μπορούσαν να πουληθούν πιο ακριβά και από ένα σκλάβο. Για τα πουλιά αυτά συχνά έφτιαχναν κλουβιά από πολύτιμα υλικά όπως ασήμι και ταρταρούγα. Ειδικοί δάσκαλοι προσλαμβάνονταν για να τα διδάξουν να μιλούν, χρησιμοποιώντας τεχνικές που επιλέγονται και σήμερα.

Τα πουλιά με ωραίο κελάηδημα ήταν επίσης αρκετά διαδεδομένα. Αρχαιολογικές έρευνες έδειξαν ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν πτηνοτρο­φεία τα οποία, σύμφωνα με περιγραφές, ήταν από ίνες και όχι από σύρμα. Το ενδιαφέρον για τα πουλιά συνεχίστηκε μετά το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου, με τους παπαγάλους να διατηρούν την πρώτη θέση στα βασιλικά σαλόνια της Ευρώπης.

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΧΡΟΝΟΙ

Τα εξερευνητικά ταξίδια του Μεσαίωνα σύντομα γνώρισαν στην Ευρώπη νέα είδη παπαγάλων, όπως οι κακατούες των νυμφών, που πριν ήταν άγνωστα. Ο Χριστόφορος Κολόμβος επέστρεψε, το 1493, από το Νέο Κόσμο με 2 παπαγάλους του Αμαζονίου, τους οποίους πρόσφερε ως δώρο στην προστάτιδα του βασίλισσα Ισαβέλλα της Ισπανίας.

Οι ιθαγενείς του Νέου Κόσμου είχαν πουλιά για αιώνες, παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τους ήμερους παπαγάλους να είναι ένα συνηθισμένο κατοικίδιο στα χωριά.

0 σχεδιασμός των πτηνοτροφείων (εξωτερικοί χώροι στους οποίους φυλάσσονταν τα πουλιά) αναπτύχθηκε πολύ κατά την Αναγέννηση και περίτεχνες κατασκευές προέκυψαν στους κήπους μεγάλων κτημάτων. Εμφανείς είναι οι επιρροές του εξωτερικού σε αυτά, μερικά από τα οποία επιζούν μέχρι και σήμερα.

 

 

Η εμφάνιση των καναρινιών, τα οποία έφεραν στην Ευρώπη οι Πορτογάλοι το 16ο αιώνα, οδήγησε στην ανάπτυξη του λεγόμενου «φάνσι» στη βικτοριανή Αγγλία. Επρόκειτο για την επιλεκτική διασταύρωση ζώων (και φυτών) προκειμένου να δημιουργηθούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ήταν επιθυμητά. Οι εκθέσεις πουλιών άρχισαν να γίνονται δημοφιλείς. Για το σκοπό αυτό μάλιστα προσδιορίστηκαν συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης πουλιών.

Στις εκθέσεις αυτές δε γινόταν σύγκριση μεταξύ των πουλιών, αλλά κατά πόσο προσέγγιζε κάθε πουλί σ’ αυτό που θεωρούνταν ιδανικό για το συγκεκριμένο είδος. Και ενώ τα καναρίνια ήταν τα αγαπημένα της εργατικής τάξης, η ανερχόμενη μεσαία τάξη γοητεύτηκε από τα μελωδικά παπαγαλάκια, τα οποία είχαν και την ικανότητα να μιμούνται. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία μεταλλάξεων με διάφορα χρώματα, κάτι που ξεκίνησε από το τέλος του 19ου αιώνα και συνεχίστηκε και στον 20ό.

Το 1925 δημιουργήθηκε το κλαμπ για τα μελωδικά παπαγαλάκια, για να επιβλέπει την εξέλιξη και τις εκθέσεις των δημοφιλών αυτών πουλιών. Ξεκινώντας από την Ευρώπη, τα πουλιά αυτά διαδόθηκαν σαν κατοικίδια σε όλο τον κόσμο.




 

Back

Διαβάστε ακόμη..

Πως θα εξημερώσετε ενα πουλί // Τα πουλιά σαν κατοικίδια // Μαθαίνοντας ενα πουλί να μιλάει // Τα πουλιά κατά τα ρωμαϊκά χρόνια // Πώς μιλούν οι παπαγάλοι // Στέγαση και εξοπλισμός των πουλιών.. // Για πρώτη φορά με καναρίνια

Stop using animals in the circus!

sign Petition!

Earthlings

EARTHLINGS is a feature length documentary about humanity’s absolute dependence on animals



By himaira 



By himaira



By himaira