** Bird Club **

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΟΥΛΙ

Το πρώτο βήμα κατά την εξημέρωση του πουλιού είναι να το ενθαρρύνετε να βγεί απο το κλουβί του πάνω στο χέρι σας. Τοποθετήστε το δαχτυλό σας δίπλα στη βέργα στήριξης και κουνήστε το κάτω απο τα δάχτυλα του παπαγάλου, έτσι ώστε να ανέβει στο χέρι σας.’Οταν έχετε αποκτήσει σχέση εμπιστοσύνης, τραβήξτε αργά τον παπαγάλο, ενώ είναι στο χέρι σας, έξω απο το κλουβί (αυτό θα είναι ευκολότερο εάν το κλουβί έχει αποσπώμενη πρόσοψη). Ποτέ μην κάνετε απότομες κινήσεις όταν είσαστε κοντά στο πουλί, γιατί μπορεί να το τρομάξετε. Ούτε να προσπαθήσετε να το τιμωρήσετε χτυπώντας το στο ράμφος, εαν δεν ανταποκρίνεται. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την εξημέρωση του πουλιού ή ακόμα να το κάνει να σας αντιπαθήσει.

Μπορεί αρχικά το πουλί να μη θέλει να γυρίσει πίσω στο κλουβί του. Σ’ αυτή την περίπτωση, τραβήξτε τις κουρτίνες και κλείστε τα φώτα. Αν σκοτεινιάσει απότομα, ο παπαγάλος δε θα πετάξει μακριά, οπότε θα μπορέσετε να τον πιάσετε. Αλλιώς θα πρέπει να τον κυνηγήσετε για μεγάλο διάστημα μέσα στο δωμάτιο.

Μαθαίνοντας το πουλί να μιλάει

Η δυνατότητα των παπαγάλων να μιμούνται την ανθρώπινη φωνή διαφέρει απο είδος σε είδος, με τον γκρί αφρικάνικο (Psittacus erithacus) να είναι ο πιο ικανός, αφού μπορεί να δημιουργήσει ενα λεξιλόγιο μέχρι 800 λέξεις.

Μερικά παπαγαλάκια μπορούν επίσης να μιμηθούν την ανθρώπινη φωνή πολύ καλά. Ενα μάλιστα απο τα πιο γνωστά που ονομάζεται Sparkie Williams, κατάφερε να μάθει 8 παιδικούς ρυθμούς, μαθαίνοντας μια σειρά τη φορά. ‘Αλλοι παπαγάλοι, όπως οι κακατούα και αυτοί του Αμαονίου, έχουν λεξιλίγιο 50 ή και λιγότερων λέξεων.

Η μάινα των λόφων μιμείται πάρα πολύ καλά διάφορους θορύβους, όπως το χτύπο του τηλεφώνου, και μιλάει με μεγάλη καθαρότητα. Επίσης είναι το πουλί που ξεχώρισε, γιατί έμαθε μια απο τις μεγαλύτερες λέξεις στα αγγλικά: antidisestablishmentarian. Το κυριότερο μειονέκτημά της ως κατοικίδιο είναι ότι ζει σχετικά λίγα χρόνια.

Το πουλί μπορεί να ζήσει 12 χρόνια, τα οποία ακούγονται πολλά σε σχέση με τα μελωδικά παπαγαλάκια, αλλά είναι πολύ λιγότερα απο όσα ζουν οι περισσότεροι μεγάλοι παπαγάλοι. Οι μάινες των λόφων ξεχωρίζουν απο το σαρκώδη λοβό που έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους. Ακόμα, μπορεί να "ζητιανέψουν" για το φαγητό τους και γι’ αυτό συχνά τις αποκαλούνε "gapers" (αυτοί που ανοίγουν διάπλατα το στόμα).

Οι παπαγάλοι μαθαίνουν ευκολότερα απο γυναίκες ή παιδιά λόγω της χροιάς της φωνής τους. ‘Οταν μαθαίνετε το πουλί σας να μιλάει, να αποφεύγετε θορύβους που το αποσπούν, όπως αυτούς που προέρχονται απο το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Αρχίστε επαναλαμβάνοντας μια απλή φράση -όπως καλημέρα- όταν το ξεσκεπάζετε. Να έχετε το πουλί στο σκοτάδι για πολλή ώρα το πρωί (είναι σημαντικό να σκεπάζετε το κλουβί κάθε βράδυ, ακόμα και αν εσείς κάθεστε μέχρι αργά!). Σε μικρό χρονικό διάστημα θα πετύχετε το σκοπό σας.

‘Οταν το πουλί έχει μάθει μερικές απλές προτάσεις, τότε μπορεί να μάθει και άλλες λέξεις απο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Επίσης, μπορεί να μιμείται θορύβους που ακούει, όπως μια πόρτα που τρίζει ή ενα σκύλο που γαβγίζει.

Σας συμβουλεύουμε να μην έχετε τον παπαγάλο σας στο δωμάτιο που βρίσκεται το τηλέφωνο, γιατί μερικοί παπαγάλοι μιμούνται το θόρυβο τόσο καλά, που δημιουργούν πλήρη σύγχυση. Το πιο χρήσιμο πράγμα που μπορείτε να διδάξετε στον παπαγάλο σας είναι το τηλέφωνο και η διεύθυνσή σας. Εάν ποτέ το πουλί χαθεί ή κλαπεί, όποιος το βρεί θα μπορέσει να έρθει σε επαφή μαζί σας για να το επιστρέψει.

 
 

Επιστροφή