** Dogs Club **

 

Εξημέρωση

Οι ρίζες των σημερινών σκύλων βρίσκονται τουλάχιστον 2.000 χρόνια πριν τις ημέρες μας και η εξημέρωση τους έγινε σταδιακά και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ανά τον κόσμο. Πιστεύεται ότι τέσσερις τουλάχιστον διαφορετικές φυλές (ράτσες) του γκρίζου λύκου εξελίχθηκαν σταδιακά και με διαφορετικό χρόνο η καθεμία. Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποδείξει ότι η εξημέρωση άρχισε στη Μέση Ανατολή, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως το σκελετό ενός αγοριού που είχε ταφεί με το κουταβάκι του. Ο βραχίονας του αγοριού είχε τοποθετηθεί προσεκτικά γύρω από το κουταβάκι με εμφανή στοργή. Στην Αμερική, υποδείξεις εξημέρωσης σκύλων έχουν βρεθεί στα όρη Μπίβερχεντ, στην πολιτεία του Αίνταχο εκεί, πριν 9.000 περίπου χρόνια, υπήρχαν ήδη δύο διαφορετικές φυλές σκύλων. Η μία είχε το μέγεθος της φυλής που ονομάζεται μπιγκλ και η άλλη ήταν μεγαλόσωμη σαν ιχνηλάτης. Η εξημέρωση ενδέχεται να άρχισε από παιδιά ου δοκίμασαν να υιοθετήσουν εγκαταλελειμμένα ή ορφανά μικρά λύκων. Σύντομα, τα πλεονεκτήματα της παρουσίας των εξημερωμένων λύκων στους καταυλισμούς έγιναν εμφανή, ιδιαίτερα όταν χάρη στην εξαιρετική ακοή τους ειδοποιούσαν για κάθε επερχόμενο κίνδυνο. Ακόμη, αποδείχτηκαν εξαιρετικοί σύντροφοι στο κυνήγι, οδηγώντας τα θηράματα  στους κυνηγούς, οι οποίοι τους επιβράβευαν πάντοτε με μερίδιο από τη λεία. Όταν οι άνθρωποι έγιναν καλλιεργητές και στο αγρόκτημα ασχολούνταν και με κοπάδια, οι λύκοι-σκύλοι ανέλαβαν τη φύλαξη της αγέλης από εισβολείς όπως οι καθαρόαιμοι λύκοι και οι αρκούδες

Διαλέγοντας ενα σκύλο..

Λοιπόν, θέλετε να πάρετε ένα σκυλί. Αλλά από πού να αρχίσετε, μπορείτε να ρωτήσετε. Υπάρχουν πολυάριθμοι τρόποι να βρεθεί το τέλειο σκυλί, αλλά το πρώτο βήμα στη διαδικασία είναι η έρευνα. Όχι μόνο θέλετε να βρείτε το καλύτερο μέρος για να αγοράσετε τον σκύλο σας, αλλά θέλετε να αποκαλύψετε ποια ράτσα ή συλλογή των ρατσών – στην περίπτωση μιας μικτής ράτσας – είναι καλύτερος για σας και τον τρόπο ζωής σας.

Μόλις υπολογίσετε τι είδους το σκυλί θα θέλατε, η εργασία αρχίζει ακριβώς. Μην ερωτευτείτε με την πρώτη γλυκιά ματιά που θα πέσει επάνω σας.

Σιγουρευτείτε ότι αγοράζετε από ένα αξιόπιστο πρόσωπο ή μια οργάνωση – από την στιγμή που από την ώρα που θα αγοράσετε ένα κουτάβι ή θα υιοθετήσετε ένα ενήλικο σκυλί είναι μια υποχρέωση που θα έχετε για όλη σας την ζωή.

Πρώτες Ημέρες …

Προτού να ξεκινήσετε για να πάρετε το νέο τετράποδο μέλος της οικογένειας σας, πρέπει να προετοιμαστείτε.

Αγοράστε ένα περιλαίμιο και ένα λουρί, και σιγουρευτείτε ότι θα τα έχετε μαζί σας όταν θα πάτε να πάρετε το σκυλί. Ο λαιμός ενός κουταβιού θα αυξηθεί – και θα αυξηθεί γρήγορα – έτσι προετοιμαστείτε για να αντικαταστήσει το περιλαίμιο σε μερικά χρόνια.

 Εγκαταστήστε το περιλαίμιο έτσι ώστε υπάρχει ακριβώς αρκετός χώρος για ένα ή δύο δάχτυλα για να γλιστρήσει μεταξύ του περιλαίμιου και του λαιμού. Τα επίπεδα περιλαίμια μπορούν να είναι νάυλον, δέρμα ή κάποιο άλλο εύρωστο υλικό, αλλά μην αγοράσετε πολύ λεπτό. Μπορεί να σκάψει στο λαιμό του σκυλιού όταν τραβάτε το λουρί.

 Πάρτε τις κατάλληλες ταυτότητες προσδιορισμού, και σιγουρευτείτε ότι υποβάλλουν το όνομα, τη διεύθυνση και τον τηλεφωνικό αριθμό σας. Αργότερα, θα χρειαστείτε τις ταυτότητες αδειών από την πόλη – αν είναι απαραίτητο – επίσης ως κτηνιατρικές ταυτότητες που δείχνουν ότι το σκυλί σας έχει εμβολιαστεί κατάλληλα. Τα πιάτα τροφίμων και ύδατος (πλαστικό ή μέταλλο) πρέπει να είναι αρκετά βαθιά να κρατήσουν την επαρκή τροφοδότηση, αλλά όχι τόσο βαθιά ώστε τα αυτιά του σκυλιού σας να μην γέρνουν στο κύπελλο.

 Δεν παίζει ρόλο από πού θα πάρετε το σκυλί ή το κουτάβι σας, ρωτήστε όμως για την διατροφή του και συνεχίζετε για λίγο την ίδια, μέχρι να το δει ο κτηνίατρος και να σας συστήσει την κατάλληλη τροφή.
 

Επιστροφή