** Dogs Club **

 

Αναπαραγωγή

Η αναπαραγωγή του σκύλου είναι μια μεγάλη ευθύνη. Πρέπει να σκεφτείτε καλά προτού αποφασίσετε να συντελέσετε στο να έρθουν στον κόσμο κουτάβια που ενδέχεται να προστεθούν στον ήδη μεγάλο αριθμό αδέσποτων. Αν θέλετε να ζευγαρώσετε τη σκύλα σας, φροντίστε για τις «ανάδοχες» οικογένειες πολύ πριν γεννηθούν τα κουτάβια. Εάν δε θέλετε, στειρώστε τα ή ευνουχίστε τα στην ηλικία των έξι μηνών.

Προγεννητικός έλενχος

Προτού ζευγαρώσετε τη σκύλα σας, καλό είναι να ελέγξετε για προβλήματα που θα μπορούσαν να κληρονομηθούν στα κουτάβια (οφθαλμολογικά και άλλα, που παρουσιάζονται συχνά σε συγκεκριμένες φυλές). Ο έλεγχος γίνεται πολύ πριν το ζευγάρωμα. Συμβουλευτείτε γι’ αυτό τον κτηνίατρο σας. Κάθε σκύλα μπορεί να ζευγαρώσει από τη δεύτερη περίοδο και έπειτα, και όχι μετά το πέμπτο έτος. Η περίοδος παρουσιάζεται κάθε έξι περίπου μήνες και διαρκεί τρεις εβδομάδες. Οι πιο γόνιμες ημέρες είναι από την ένατη έως και τη δωδέκατη από την αρχή της περιόδου

Η επιλογή του Αρσενικού

Εάν η σκύλα σας είναι καθαρόαιμη, θα πρέπει να βρείτε αρσενικό της ίδιας φυλής. Επιλέξτε ένα αρσενικό «καλού χαρακτήρα», που να «συμπληρώνει» όσο είναι δυνατόν τη σκύλα σας, έτσι ώστε τα κουτάβια να πάρουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά και των δύο. Πρέπει να μη συνδέεται συγγενικά με τη σκύλα σας και να έχει υποβληθεί σε προγεννητικό έλεγχο. Καλό θα ήταν να μένει κοντά σας, μια και θα πάτε τη σκύλα για ζευγάρωμα. Αν όμως πρόκειται για εξαιρετικό αρσενικό, αξίζει τον κόπο να πάτε και λίγο πιο μακριά.

Εγκυμοσύνη

Η κυοφορία διαρκεί περίπου 63 ημέρες, αν και οι πρώτες ενδείξεις θα φανούν μετά την Πέμπτη εβδομάδα, όταν θα φουσκώσει η κοιλιά και τα στήθη της σκύλας σας. Από τον πρώτο όμως μήνα και έπειτα ο κτηνίατρος σας θα μπορεί να επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη, θα σας συμβουλεύσει επίσης να μειώσετε την άσκηση, να αυξήσετε το φαγητό και να προσθέσετε ίσως συμπληρώματα διατροφής.

Όταν πλησιάζει ο τοκετός, θα χρειαστείτε ένα κιβώτιο. Φτιάξτε το με σκληρά τοιχώματα (μπορείτε να συμβουλευτείτε εκτροφείς σκύλων), για να μην μπορεί να κυλιστεί η σκύλα και πιέσει τα κουτάβια της. Στρώστε το με καθαρά πανιά, εφημερίδες και μια κουβέρτα, βάλτε το σε ήσυχο μέρος και ενθαρρύνετε τη σκύλα σας να το χρησιμοποιήσει πριν γεννήσει.

Ψευδής εγκυμοσύνη

Ακόμη κι αν δε μείνει έγκυος μια σκύλα μετά την επαφή, ενδέχεται να αναπτύξει όλα τα συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης. Μπορεί να συμπεριφερθεί σαν να πρόκειται να γεννήσει και να αρχίσει γίνεται υπερπροστατευτική με τα παιχνίδια αντιμετωπίζοντας τα σαν κουτάβια.

Αυτή η περίπτωση, που λέγεται ψευδής εγκυμοσύνη, μπορεί να συνδέεται με πυομήτρα. Αν η σκύλα σας το κάνει μία φορά είναι πολύ πιθανό να το επαναλάβει, κι ίσως θα ήταν καλύτερα να τη στειρώσετε.

Τοκετός

Λίγο πριν αρχίσει τη διαδικασία του τοκετού η μήτρα διογκώνεται, η σκύλα γίνεται ανήσυχη και αρχίζει να ανασαίνει αργά. Η γέννα μπορεί αποφέρει από ένα έως και δεκατέσσερα κουτάβια του ίδιου περίπου μεγέθους (οι μεγαλόσωμες φυλές συνήθως κάνουν και μεγαλύτερες γέννες). Κάθε φορά που βγαίνει ένα κουτάβι, η σκύλα κόβει τον ομφάλιο λώρο, καθαρίζει το κουτάβι από τη μεμβράνη που το καλύπτει για να μπορεί να αναπνεύσει και το σπρώχνει στα στήθη της για να θηλάσει και να ζεσταθεί.

Οι περισσότερες σκύλες γεννούν εύκολα. Πρέπει να είστε όμως σε θέση να εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει, για ζητήσετε αμέσως τη βοήθεια κτηνίατρου. Τα κουτάβια γεννιούνται με διαφορά τριάντα λεπτών το ένα από το άλλο. Το διάστημα αυτό μπορεί μερικές περιπτώσεις να γίνει και ολόκληρη ώρα.

Συνήθως εμφανίζεται πρώτα το κεφάλι. Στην αντίθετη περίπτωση (πρώτα τα πόδια), έχουμε ανάποδη γέννα, οπότε υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν προβλήματα. Σε μερικές ράτσες, όπως το μπουλντόκ, απαιτείται καισαρική τομή για να σωθεί και η μητέρα και τα μικρά, αν προκύψουν δυσχέρειες. Αφού ολοκληρωθεί η γέννα, η σκύλα γίνεται υποδειγματική μητέρα, πλένει, ταΐζει και φροντίζει χωρίς καμιά βοήθεια τα μικρά της.

 




 

Επιστροφή