Eίμαι 20 χρόνων και πριν κάποιες μέρες έκανα σεξ για πρώτη φορά εκτός από το αίμα το οποίο σταμάτησε μετά από 3 μέρες έχω μια ενόχληση όταν πηγαίνω τουαλέτα. Ανησυχούσα επίσης για τυχόν εγκυμοσύνη αλλά δεν ολοκληρώθηκε τίποτα από καμία πλευρά αλλά δε ξέρω.
Στο ερώτημά σας απάντησε ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Πάνος Αντσακλής
Αγαπητή αναγνώστρια,
Για τους περισσότερους νέους και νέες η πρώτη σεξουαλική επαφή χαρακτηρίζεται κυρίως από άγχος, απορίες και ερωτήσεις, ενώ για πολλά νέα κορίτσια η πρώτη αυτή επαφή μπορεί να είναι και λίγο επώδυνη και να δίνει ένα αίσθημα καύσου για λίγες ημέρες. Επίσης στην είσοδο του κόλπου υπάρχει ο υμένας, που κατά την πρώτη επαφή διατείνεται και μπορεί να τραυματιστεί προκαλώντας ελαφρύ συνήθως πόνο και συχνά μικρή αιμορραγία, συμπτώματα που συνήθως υποχωρούν αυτόματα, χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση μετά από λίγες ημέρες. Συστήνεται συνήθως απλή πλύση με κρύο νερό ή κάποιο καθαριστικό της ευαίσθητης περιοχής, ειδικό για την περιοχή του κόλπου. Σπάνια μπορεί η ρήξη του υμένα να προκαλέσει έντονη αιμορραγία ή πολύ δυνατό πόνο και να χρειαστεί η γυναίκα να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Επίσης, η ρήξη του υμένα μπορεί να μην είναι πλήρης με την πρώτη φορά και το επεισόδιο της αιμορραγίας/πόνου να επαναληφθεί και σε επόμενη επαφή. Αν τα συμπτώματα που μας περιγράφετε δεν υποχωρούν καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος και θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.
Θα θέλαμε πάντως να σας επισημάνουμε ότι εφόσον έχετε ξεκινήσει πλέον τη σεξουαλική σας ζωή καλό θα ήταν να κανονίσετε μία επίσκεψη στον γυναικολόγο και να συζητήσετε μαζί του βασικές αρχές γυναικολογικής υγείας, καθώς και τις επιλογές σας γύρω από θέματα αντισύλληψης, αλλά και γενικότερα γυναικολογικά θέματα, όπως το Τεστ Παπανικολάου (Τεστ-Παπ). Όλες οι νέες κοπέλες που έχουν ξεκινήσει την σεξουαλική τους ζωή καλό είναι να χρησιμοποιούν κάποια μορφή αντισύλληψης για να αποφύγουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιούν και προφύλαξη από τα λεγόμενα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η μόνη μέθοδος αντισύλληψης που προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι η χρήση προφυλακτικού.
Ελπίζω να καταφέραμε να καλύψουμε κάποιες από τις απορίες σας.
Πάνος Αντσακλής
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Διδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών
Διαβάστε σχετικά άρθρα
Έκανα έκτρωση πριν 3 μέρες. Έχω ακόμα πόνο στην κοιλιακή χώρα, καθώς και αίμα. Τι να κάνω;
«Αφού ήρθα σε επαφή με το αγόρι μου, πονάω φρικτά. Τι συμβαίνει;»
Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/