** Pets Club**
** Εσείς ρωτάτε… Εμείς απαντάμε… **

 

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας εδώ

  • Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και το ερώτημά σας.
  • Τα προσωπικά σας στοιχεία δεν δημοσιεύονται, ούτε θα χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό.
  • Διευκρινήστε για ποιά ειδικότητα ενδιαφέρεστε και σε ποιόν απευθύνεστε.

Διαβάστε τις ερωτήσεις σας και τις απαντήσεις μας..

* Το γατάκι μου βήχει *

Φροντίζω δύο γατάκια στο σπίτι μου. το ένα κάνει σαν να βήχει αραιά και που και χθες είχε μια μορφή βλέννας στα ρουθούνια του. Μια κυρία με pet shop που ασχολείτε μου έδωσε Ronaxan είναι σωστό; Είναι δύσκολο να μπουν σε αυτοκίνητο γιατί είναι ημιάγρια.

Γεράσιμος Γ.

 

Καλησπέρα,

τα γατάκια είναι εμβολιασμένα? Προφανώς έχουν προσβληθεί από τη νόσο του ανώτερου αναπνευστικού που αποτελεί στην ουσία ένα σύνδρομο κατά το οποίο ο ερπητοιος με τον καλυκοιο συν παστερελλα και πολλές φορές χλαμυδια προσβάλλουν τα ανεμβολίαστα, συνήθως, γατάκια. Το Ronaxan αποτελεί πολύ καλή επιλογή όπως και το synoulox. Δεν αναφέρεται, ωστόσο τη δόση  που χορηγείται  και είναι πολύ σημαντική πληροφορία, Υπάρχει το Ronaxan των 20 και των 100 mg.

Εάν υπάρξει και προσβολή των οφθαλμών, τότε είναι απαραίτητη και η χρήση ενός κολλυρίου π.χ TOBREX  το οποίο δεν θα πρέπει να περιέχει ποτέ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ-ΚΟΡΤΙΚΟΣΤΕΡΟΕΙΔΗ διότι 8α προκληθεί έλκος στον κερατοειδή! Ο κανόνας αυτός ισχύει πάντα για τις γάτες ποτέ κορτιζόνη στα μάτια ακόμη και για ενήλικα/υπερήλικα ζώα γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος του ερπητοιου (γάτες φορείς).

Και υπενθυμίζω πως ο αρμόδιος για την υγεία των ζώων είναι ο κτηνίατρος και για τους ανθρώπους ο ιατρός. Επομένως, αυτοί είναι και οι κατάλληλοι δια την διάγνωση και συνταγογράφηση. Ο  κάτοχος ή πωλητής  petshop,ο φαρμακοποιός γείτονας δεν είναι γιατροί και καλό είναι να υπάρχει πάντα επιφυλακτικότητα. Στην χώρα μας υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων σε σκύλους και γάτες από συμβουλές τρίτων ατόμων και αντίστοιχα στους ανθρώπους απλά περιστατικά έχουν επιπλακει ή συνάνθρωποι μας έχουν πεθάνει από κατανάλωση  ακατάλληλων φαρμάκων .

Πληροφοριακά τα σκευάσματα depon, panadol, mesulid, lonarid, ponstan, aspirin, salospir δεν πρέπει να χορηγούνται σε σκύλους και γάτες γιατί είναι τοξικά. Το ίδιο τοξικά είναι και τα κρεμμύδια. Το σαλοσπιρ χορηγείται μόνο με εξαιρετική επιφυλακτικότητα σε γάτους με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και με την ψυχή στο στόμα εξαιτίας των παρενεργειών που είναι θανατηφόρες.

Λυπάμαι αν σας κούρασα και ευχαριστώ πολύ.

Νιτσοτόλου Ελένη

Κτηνίατρος

* δαγκώνει τα παπούτσια *

Το σκυλάκι μου (chow-chow) μάλλον από παιχνίδι δαγκώνει τα παπούτσια την ώρα που περπατάω αλλά αυτό ώρες ώρες γίνεται επικίνδυνο γιατί δαγκώνει. πως να το σταματήσω? και κάτι ακόμα, το σκυλί μου αλλάζει τρίχωμα. πόσες μέρες διαρκεί αυτό? γιατί φοβάμαι μην έχει πρόβλημα και του πέφτει από κάποια αρρώστια.

Ευχαριστώ Σωκράτης

Καλησπέρα,

το δάγκωμα των παπουτσιών από τα σκυλιά είναι ένα προσφιλές άθλημα και κατόρθωμά τους. Πρέπει να τον μαλώσεις με σταθερή φωνή και να χρησιμοποιήσεις κάτι ηχητικό π.χ μια εφημερίδα διπλωμένη σαν βεντάλια χτυπώντας απαλά στον ποπό του ώστε να καταλάβει ότι κάνει λάθος. Όταν ήμουν μικρή συνήθιζα να πετάω με ένα νεροπίστολο στον σκύλο μου όταν έτρωγε τις παντόφλες μου. Είναι επικίνδυνο τόσο μην καταπιεί κάποιο κομματάκι όσο και να μην σε ρίξει κάτω καθώς περπατάς ή στέκεσαι σε όρθια στάση.

Όσον αφορά το τρίχωμα ο κύκλος της τρίχας διαρκεί 20-22 ημέρες και 2 φορές τον χρόνο φυσιολογικά πέφτει, όπως είναι το καλοκαίρι. Η συχνότητα της πτώσης των τριχών εξαρτάται:

α) από τη διατροφή, μην περιμένεις ένα σκύλο που σιτίζεται με τροφές χαμηλές σε ζωική πρωτεΐνη και αυξημένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες να έχει καλής ποιότητας τρίχωμα

β) η συχνότητα πλυσίματος, τα σκυλιά κάνουν μπάνιο με σκυλίσιο πάντα σαμπουάν κάθε 20 ημέρες(ελάχιστο),τις υπόλοιπες φορές σκέτο νεράκι και ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΟ ΣΤΕΓΝΩΜΑ!!! Σκυλάκια που πλένονται συχνά και ειδικά με ανθρώπινα σκευάσματα πραγματικά υποφέρουν! Θυμηθείτε, το συχνό μπάνιο αφαιρεί την φυσιολογική λιπαρότητα της επιδερμίδας και καταλύει τον φυσιολογικό φραγμό του δέρματος. Αυτός είναι και ο λόγος που ζώα που κάνουν συχνά μπάνιο δεν <<πιάνουν>> τα σπρέι και οι αμπούλες για τσιμπούρια, ψύλλους κ.λ.π

Υπάρχει φυσικά πληθώρα αιτιολογίας για την πτώση της τρίχας και την ποιότητα αυτής. Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο του θέτουμε τα ερωτήματά μας και ως τελευταία συμβουλή: αγοράστε σαμπουάν από κτηνίατρο. Τα σαμπουάν που βάζεις στο κτηνιατρείο φροντίζεις να είναι πάντα εξαιρετικής ποιότητας και είναι εγγυημένα, ενώ ο γιατρός είναι σε θέση να σας προτείνει το κατάλληλο!

Ευχαριστώ

Νιτσοτόλου Ελένη

Κτηνίατρος

* Πότε θα ζευγαρώσει? *

έχω ένα chow-chow (θηλυκό) και σε λίγες μέρες γίνεται ένα χρονών αλλά ακόμα δεν έχει έρθει η στιγμή να ζευγαρώσει. μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα? και αν ναι τι μπορεί να είναι? ευχαριστώ για τον χρόνο σας. τα ξαναλέμε..

Καλημέρα,

πρώτα από όλα θα ήθελα να μου αναφέρεται πότε είχε περίοδο η σκυλιτσα. Υπάρχουν ζώα που νομίζουμε ότι δεν έχουν περίοδο και τυγχάνει να εμφανίζουν κρυφούς-σιωπηλούς οίστρους. Επιπλέον, η θηλυκιά δέχεται την επιβαση και το αρσενικό για 24-48 ώρες αφού έχει τελειώσει το αίμα. Νωρίτερα ή αργότερα εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά. Τέλος, πολλά σκυλιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών δεν έχουν σταθερό κύκλο.

Εάν το ζώο εμφανίζει παντελή απουσία και έλλειψη, τότε πιθανό να υπάρχει οργανικό ή και κληρονομικό-συγγενές πρόβλημα. Ευχαριστώ

Νιτσοτόλου Ελένη

Κτηνίατρος

*
Χάνει βάρος *

το chow chow μου γίνεται σε λίγες μέρες ενός έτους. την τελευταία φορά που την ζύγισα ήταν 2 κιλά λιγότερα (από 20,18).  άλλαξα τον τρόπο που της έδινα την τροφή από δύο φορές (200gr και 200gr) σε μια(400gr) και ενώ η ποσότητα είναι η ίδια δεν μπορεί να την φάει όλη. μήπως αυτό φταίει και χάνει τα κιλά ή είναι κάτι άλλο? συγνώμη για το μέγεθος της ερώτησης.

σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Φίλε Σωκράτη,

φυσιολογικά αυτή η φυλή έχει βάρος 25-32 κιλά ανάλογα αν είναι αρσενικό ή θηλυκό. τα ενήλικα σκυλιά πρέπει να τρώνε πρωί και βράδυ ενώ τα κουτάβια τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. είναι πιθανόν η απώλεια βάρους να οφείλεται σε αυτό , όπως επίσης  μια πολύ συνηθισμένη αιτία είναι και τα παράσιτα του γαστρεντερικου σωλήνα. οι υπόλοιπες αιτίες είναι λιγότερο συνηθισμένες και πιο περίπλοκες… σε πρώτη φάση σε συμβουλεύω να ταΐζεις  πρωί και βράδυ (250 γρ) και να δώσεις αντιπαρασιτικά χάπια. αν σε 1 μήνα δεν αποκτήσει βάρος τότε θα πρέπει να το διερευνήσεις περεταίρω με τη βοήθεια κάποιου συναδέλφου. 

Ευαγγέλου Βασιλική

Κτηνίατρος

Κάνατε μια απότομη αλλαγή στην χορήγηση του γεύματος σε μια αρκετά δύσκολη εποχή λόγω ζέστης. Το σωστό είναι να χορηγείται 2 γεύματα και όχι ένα διότι μεταβολίζονται καλύτερα και δεν υπάρχει στομαχικός φόρτος. Έτσι διατηρούνται και τα κιλά του ζώου διότι γίνονται καύσεις. Φανταστείτε τον εαυτό σας, να τρώτε μόνο βράδυ 3 πιάτα φαγητό!

Επίσης, όταν γίνονται αλλαγές στη διατροφή αυτές πάντα να εφαρμόζονται σταδιακά και ποτέ απότομα! Επιπλέον, να ελέγχεται η ποιότητα της τροφής, ειδικά το καλοκαίρι και να αποθηκεύεται σωστά.

Ευχαριστω

Νιτσοτόλου Ελένη

Κτηνίατρος

* Επιληψία *

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΟΛΕΪ 15 ΧΡΟΝΩΝ! ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ!ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΕΞΕΙ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΗΔΕΙ ΕΙΝΑΙ ΓΡΙΑ? ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΑΞΟΝΙΚΗ? ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙΝΕΙ ΕΠΙΛΗΨΙΑ? ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΩ?

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,

ΟΙ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΝΟΣΗΜΑΤΟΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ-MRI Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΕΥΚΡΙΝΕΣΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΠΙΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΝΕΟΠΛΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΓΚΩΝ.

ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΕΙΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΖΩΟ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ

ΚΑΤΑΛΗΞΕΩΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΕ ΥΠΕΡΗΛΙΚΑ ΑΤΟΜΑ.

Η ΕΝΤΟΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΟΓΚΟΙ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΚΑΤΑΚΤΑΤΙΚΟΙ,ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΘΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΠΙΕΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΙΣΤΟ.

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΣΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ,Π.Χ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΔΥΣΜΕΝΗΣ.

Η ΕΝΑΡΞΗ ΜΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΑΡΧΙΚΑ ΑΠΑΛΥΝΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΟΜΑΛΟΠΟΙΕΙ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΩΣΤΟΣΟ,Ο ΟΓΚΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ.

ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ.

ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΑΤΑΙ ΕΑΝ Η ΣΚΥΛΙΤΣΑ ΣΑΣ ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ.ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΙΜΑΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΘΩΣ ΕΠΟΥΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΠΙΛΞΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ(ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑ)

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2 ΕΤΗ,ΣΕ ΟΔΗΓΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΠΟΥ, ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ

ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΡΑΝΙΟΥ,ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΕΠΙΛΗΨΙΑ(ΟΥΛΩΔΗΣ ΣΥΝΔΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ)

ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΛΕΠΤΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕ ΚΙΔΥΝΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ Η΄ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ.

ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΞΑΦΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΗΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΗΓΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

ΣΑΦΗΣ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Νιτσοτόλου Ελένη

Κτηνίατρος

 

 

Επιστροφή