Φλερτ vs καραντίνα. Περιορίστηκε τελικά ο έρωτας;
SEX ΣΧΕΣΕΙΣ

Φλερτ vs καραντίνα. Περιορίστηκε τελικά ο έρωτας;


Αν κάτι δεν μπορούν να σταματήσουν ούτε ιοί, ούτε πόλεμοι, ούτε κατοχές και θεομηνίες, ούτε φόβος, αυτό είναι ο έρωτας. Η φυσική έλξη μεταξύ των ανθρώπων και η ανάγκη για επαφή δεν περιορίζεται.

Αυτό αποδείχτηκε και την περίοδο της καραντίνας και του εγκλεισμού μας επί 42 μέρες στα σπίτια μας. «Αυξήθηκε το φλερτ μέσω διαδικτύου, όχι μόνο από τους εφήβους, αλλά και από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», αναφέρει η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Αρετή Βεργούλη. Σύμφωνα με την ψυχολόγο, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σαν ένα άλλο δεκανίκι για να μπορέσει αφενός να διαχειριστεί το άγχος, το οποίο του δημιουργεί η πραγματικότητα που υπάρχει «εκεί έξω» και αφετέρου να ικανοποιήσει τις ανάγκες του για επαφή ή ηδονή χωρίς όμως αναστοχασμό.

Φλερτάροντας σε συνθήκες καραντίνας…

Το διαδίκτυο, συνεχίζει, και ειδικότερα οι διάφορες εφαρμογές, να δημιουργεί έναν χώρο όπου θα μπορούσε το άτομο να «δραπετεύσει», να δημιουργήσει μια «δυνητική πραγματικότητα», να κάνει γνωριμίες που θα έκανε στο μπαράκι της γειτονιάς του, να μπορέσει να «αγκαλιαστεί» και στην ουσία να «ζήσει» χωρίς να εκτεθεί στον κορωνοϊό. «Το φλερτ μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων και φωτογραφιών λειτούργησε ως τρόπος έκφρασης του φαντασιακού».

Όπως αναφέρει, «ερωτικά πρότυπα και προτιμήσεις, κοινωνικές συμπεριφορές και συνήθειες έχουν μεταμορφωθεί σε ψηφιακά υβρίδια όσων ξέραμε στην προ κορωνοϊού εποχή. Μπροστά στην οθόνη, σερφάροντας στα κοινωνικά δίκτυα, κανονίζονται συναντήσεις, γίνεται ανταλλαγή ερωτόλογων και φωτογραφιών, κάνοντας το γνωστό sexting που μέχρι πρόσφατα ήταν ο τρόπος των εφήβων να παίζουν ερωτικά». «Η αύξηση του sexting μεταξύ ενηλίκων μπορεί να ληφθεί ως έκφραση μιας υπαρξιακής αγωνίας γύρω από την ταυτότητά μας, μιας αναζήτηση νοήματος υπό την πίεση της εξωτερικής απειλής, του κορωνοϊού».

Γιατί κανείς επιλέγει το διαδικτυακό φλερτ;

«Μέσα από την απαγόρευση της θεμελιώδους ανάγκης για κοινωνικές σχέσεις και συναισθηματικούς δεσμούς, ο άνθρωπος με τον τρόπο αυτό εγκρίνει ή απορρίπτει πιθανούς ερωτικούς συντρόφους με μια κίνηση του ποντικιού, φλερτάρει χωρίς αύριο, με κυρίαρχο στοιχείο το παροδικό, την άμεση ικανοποίηση, προκειμένου να καλύψει τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες. Η ρευστότητα, η ανασφάλεια για το αύριο, τον κάνει να επικεντρώνεται στην ταχύτητα και στην επιφάνεια. Καθώς φοβάται το τι θα σημαίνει η νέα αυτή κατάσταση για τον ίδιο του τον εαυτό, προτιμά να καταφεύγει στη φαντασίωση ώστε να αισθανθεί ευτυχισμένος».

«Το άτομο καταφεύγει στο ίντερνετ για να συναντήσει έναν άλλο άνθρωπο, αλλά περισσότερο κυρίως για να παίξει με αυτή την υπόθεση. Η όλη διαδικασία δεν είναι παρά ένα παιχνίδι με κάποιον που ξέρει ή θα ήθελε να γνωρίσει, χωρίς όμως δεσμεύσεις. Εξάλλου η απόσταση μέσω της οθόνης, η ψευδαίσθηση της ανωνυμίας, η απουσία προσωπικής επαφής πολλές φορές λειτουργούν απελευθερωτικά στο τι θα αποκαλύψουμε, τι θα δείξουμε, κάτι που σπάνια θα κάναμε σε μια πρόσωπο με πρόσωπο επαφή και κυρίως από το πρώτο ραντεβού».

Τα social media μπορούν να αναπληρώσουν τις πραγματικές σχέσεις;

«Πέρα από τις προφανείς απαντήσεις, που είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας και ο εγκλεισμός στα σπίτια μας, είναι χρήσιμο να επισημάνουμε ότι η κρίση αυτή μας βρήκε σε μια περίοδο όπου το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο έχει κατακρημνίσει βασικά σημεία αναφοράς της συλλογικότητας -πολιτικά, ηθικά, θρησκευτικά-, με κυρίαρχα φαινόμενα την κουλτούρα της κατανάλωσης, της ταχύτητας, της μη διαχείρισης του βαριέμαι και της ανάγκης άμεσης ικανοποίησης των επιθυμιών, στο εδώ και τώρα».

Πάντως, η καραντίνα ανέδειξε τη θετική επίδραση της τεχνολογίας στον τομέα της επικοινωνίας, σύμφωνα με την κα Βεργούλη επισημαίνοντας παράλληλα ότι «τα social media και οι σχετικές εφαρμογές δρουν προσθετικά στις πραγματικές σχέσεις, δεν τις αναπληρώνουν και η επίδραση τους στην ψυχική υγεία του ατόμου, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά νομίζαμε. Στο ίντερνετ μετακινούμαστε εύκολα από το πραγματικό στο φανταστικό και εκτός από εξερεύνηση της σεξουαλικότητας μας μπορεί να ανοίξουμε και τον δρόμο προς την ψευδαίσθηση».

Σταδιακά τα μέτρα περιορισμού αίρονται και σιγά – σιγά προσπαθούμε να ξαναζήσουμε όσο πιο φυσιολογικά μπορούμε, καθώς ο κορωνοϊός είναι εδώ και εμείς ψάχνουμε ακόμη τα «όπλα» να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Μπορούμε όμως να βγαίνουμε, να συναντούμε ανθρώπους, να φλερτάρουμε και να ερωτευόμαστε…

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η ψυχολογία της ανθρώπινης επαφής. Η καραντίνα κλόνισε ή… βοήθησε τη σχέση σου;

Σχέση και καραντίνα. Ποια ζευγάρια «κινδυνεύουν» να χωρίσουν;

Source link

Μάνια Ντέλου

Άβυσσος η ψυχή της γυναίκας!

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *