Γιατί δεν θέλει να κάνει μονογαμική σχέση; 3 λόγοι!
SEX ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί δεν θέλει να κάνει μονογαμική σχέση; 3 λόγοι!


Κυρίως σε μια μονογαμική σχέση «αναμένω από τον σύντροφό μου να δουλέψουμε για μια κοινή πορεία ζωής και να επισφραγίσουμε τη δέσμευσή μας μέσω της κοινής συμβίωσης».

Υπάρχουν όμως, πολλές μορφές σχέσεων και ο καθένας επιλέγει μια στάση που πιστεύεται ότι τον κάνει περισσότερο ευτυχισμένο. «Η μονογαμία είναι η καλύτερη συνταγή εάν θέλουμε μια σχέση να διαρκέσει στον χρόνο, αλλά μπορεί να υφίσταται τόσο εντός όσο και εκτός γάμου».

Γιατί πολλοί αποφεύγουν μια μονογαμική σχέση;

Λόγω των έντονων ρυθμών ζωής και των πολλών απαιτήσεων που υπάρχουν στη ζωή μας, πολλοί επιζητούν μια στιγμιαία ικανοποίηση και ευχαρίστηση και αυτή τη βρίσκουν μέσα από γνωριμίες. Πολλοί ακόμη, εξιδανικεύουν την πολυγαμία σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την στάση τους η οποία προκύπτει είτε από ανασφάλεια είτε από αναποφασιστικότητα είτε από φόβο δέσμευσης.

Υπάρχουν πολλές μορφές σχέσεων, μα όλες αποσκοπούν στο να βρει το άτομο με τι νιώθει καλά και άνετα με τον εαυτό του και τη σχέση του. Οι συντροφικές σχέσεις δεν είναι εύκολες. Για αυτό από το να κατηγορούμε πάντοτε τους άλλους, ας κοιτάξουμε την επόμενη φορά τις επιλογές μας. Με μια αναδρομή στο παρελθόν μπορεί να μας γίνει πιο ξεκάθαρο γιατί έχουμε μια συγκεκριμένη στάση ή επιλογή στις σχέσεις μας.

Για παράδειγμα, μπορεί να μας έχουν επηρεάσει τα οικογενειακά πρότυπα, προηγούμενες σχέσεις και εμπειρίες. Χρειάζεται να αναλογιστούμε «είμαι πραγματικά καλά και ευτυχισμένος», «είμαι αυτός/ ή που θα ήθελα να είμαι με τις επιλογές μου ή με κατευθύνουν άλλες σκέψεις και πιστεύω;».

Τα θετικά της δέσμευσης σε μια σταθερή σχέση

  • Μέσω της μονογαμίας ο/η σύντροφος νιώθει σημαντικός και μοναδικός, έτσι δημιουργείτε μια σπουδαία αίσθηση εσωτερικής ασφάλειας που λίγο πολύ όλοι την έχουν ανάγκη.
  • Παρατηρείται καλύτερη ποιότητα στις σχέσεις, αλλά και στην προσωπική ζωή του ατόμου
  • Δημιουργείται μια αίσθηση ασφάλειας και εγκύτητας που οδηγούν σε μια καλύτερη ψυχική ισορροπία για το άτομο.

Οι δυσκολίες των σχέσεων στην εποχή μας

Πολλοί αποφεύγουν τις πολύ κοντινές σχέσεις γιατί η εγγύτητα στη σχέση φαίνεται να είναι μια κατάσταση με πολλές απαιτήσεις και συνεχείς προκλήσεις. Οι κυριότεροι λόγοι που προκαλούν δυσκολίες σε μια σχέση είναι:

  • Έλλειψη ενσυναίσθησης: ο κάθε σύντροφος λειτουργεί ατομικά καθώς δε μπορεί να μπει στη θέση του άλλου.
  • Μειωμένη συναισθηματική νοημοσύνη (κατανόηση, αποδοχή, αίσθηση του «μαζί»)
  • Διαφορετικές προτεραιότητες: μια γυναίκα μπορεί να επιζητά σε διαφορετική φάση ζωής την μητρότητα και τη δημιουργία οικογένειας από ότι ένας άντρας.
  • Πειρασμοί στη ζωή ενός ατόμου. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ο καθένας να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και τον σύντροφό του και να ζυγίσει μέσα του τι έχει σημασία για τον ίδιο
  • Όσο και αν θεωρείτε στα χρόνια πως τα ετερόνυμα έλκονται, κάτι που μπορεί να ισχύει στην αρχή μιας γνωριμίας, σε βάθος χρόνου η αντίθεση επηρεάζει σημαντικά επίπεδα και θα φέρει ρήξη.

Πώς θα επιτύχουμε μια μακροχρόνια σχέση;

Σε μια σχέση δεν είναι όλες οι στιγμές εξίσου όμορφες και ευχάριστες, αλλά έχει σημασία να λειτουργούμε με το «μαζί». Μπορεί να έρθουν δυσκολίες και εντάσεις αλλά είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε ο ΣΕΒΑΣΜΟ και ο ΧΩΡΟΣ του κάθε συντρόφου. Να είστε πάντοτε ειλικρινείς. Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, ο έρωτας ως χημική διεργασία διαρκεί έως και 2 χρόνια.

Σκεπτόμενοι αυτό, αντιλαμβανόμαστε πως για να διατηρηθεί μια σχέση στα χρόνια ανοιχτή, όπως και η ερωτική ζωή του ζευγαριού, χρειάζεται κοινή δουλεία. Για να διατηρηθεί η συντροφικότητα λοιπόν, απαιτείται κοινός χρόνος του ζευγαριού, αλλά και ατομικός χρόνος, επικοινωνία, όπου το ζευγάρι θα μοιράζετε σκέψεις, προβληματισμούς και ανοησυχίες του, όπως και τα όνειρά του, κοινοί στόχοι ως προς το μαζί και τη συντροφικότητα και ενσυναίσθηση.

Όλες οι σχέσεις για να διατηρηθούν θέλουν αγάπη και φροντίδα. Είναι σαν να έχουμε φυτέψει το πιο όμορφο λουλούδι στον κήπο μας που όμως αν δεν το φροντίζουμε καθημερινά θα μαραθεί.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc
ΜSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων
www.aggelikikavallieratou.gr | 6983433267

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κοιμάσαι αγκαλιά με τον σύντροφό σου; Τα οφέλη για την ευεξία και τη σχέση σας!

Τα 4+1 λάθη που κάνουμε ΟΛΟΙ στη σχέση μας και δεν το καταλαβαίνουμε…

Source link

Μάνια Ντέλου

Άβυσσος η ψυχή της γυναίκας!

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *