Η εποχή του «μένουμε ασφαλείς» είναι γεγονός και αντικαθιστά σιγά σιγά το «μένουμε σπίτι». Πέρα από τις γενικές ψυχολογικές επιπτώσεις που είχε αυτή η απρόσμενη κατάσταση, άφησε το στίγμα της στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην σεξουαλικότητα των συντρόφων.
Γράφει η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Σκαμπαρδώνη
Η απομόνωση στο σπίτι, μέχρι πρότινος, ο φόβος και το άγχος της μόλυνσης ακόμα και τώρα δημιουργούν αγχώδη συναισθήματα τα οποία με τη σειρά τους πυροδοτούν μια ευερεθιστότητα, θυμό, και θλίψη. Σε αυτό το σημείο ένα μετατραυματικό στρες μπορεί να κάνει την εμφάνισή του μέσα σε αυτό το κλίμα ανασφάλειας και αστάθειας και να συνεχιστούν τα ίδια συμπτώματα με το φόβο της αναβίωσης των γεγονότων.
Οι σχέσεις κλονίστηκαν…
Οι σχέσεις κλονίστηκαν με τη σειρά τους. Δεν είναι λίγες οι αναφορές ζευγαριών όπου μετρούν πληγές στη σχέση τους. Ορισμένοι σύντροφοι που συγκατοικούσαν, ήρθαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη πραγματικότητα που μέχρι τώρα τεχνηέντως αρνούνταν να δουν ενώ μερικοί που δεν διέμεναν μαζί, απομονώθηκαν με αποτέλεσμα η φυσική αποστασιοποίηση να δημιούργησε το δικό της ρήγμα.
Το «μένουμε σπίτι» επέβαλλε την καταναγκαστική συναισθηματική και σεξουαλική έκφραση, πίσω από μια οθόνη και ένα ψυχρό πληκτρολόγιο που αντικατέστησε το άγγιγμα και την επαφή. Άραγε πόσο σκληρό και κουραστικό ήταν αυτό, παρότι ζούμε στην εποχή με τη μεγαλύτερη διαδικτυακή εξοικείωση;
Πώς το άγχος επηρεάζει τη σχέση των δύο συντρόφων;
Αναμφισβήτητα, το χάδι και η φυσική παρουσία είναι αναντικατάστατα και απαραίτητα συστατικά για την ολοκλήρωση της έκφρασης της σεξουαλικότητας και της συναισθηματικής εμπλοκής. Η διέγερση που προκαλείται από τη φωνή του συντρόφου στις κλήσεις και από την όψη του στην οθόνη μπλοκάρει την εκδήλωσή της, και η πλημμύρα των συναισθημάτων και του πόθου δεν μπορούν να βρουν διέξοδο σε μια αγκαλιά…
Όλα αυτά ενισχύονται με το άγχος της γενικότερης κατάστασης που με τη σειρά του καθρεφτίζεται στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Το σεξ αποτελεί μια ηδονοτρόπο συμπεριφορά (συμπεριφορά από όπου λαμβάνουμε ευχαρίστηση) και προϋποθέτει τη διάθεση καθώς και ψυχική και συναισθηματική ανάταση, ώστε να αντλείται η μέγιστη ευχαρίστηση.
Διανύοντας την επόμενη μέρα με το «μένουμε ασφαλείς», ο φόβος και το άγχος παραμένουν στη θέση τους, και εδώ είναι που τα ζευγάρια καλούνται να δοκιμαστούν ξανά και κινδυνεύουν με απομάκρυνση. Η ανησυχία για τον κίνδυνο της μόλυνσης που ελλοχεύει, μπορεί να μπλοκάρει ή να μειώσει αρκετά τη σεξουαλική επιθυμία και να ταρακουνήσει το δέσιμο.
Ας συνεχίσουμε να κάνουμε σχέδια μαζί!
Είναι σημαντικό, οι σύντροφοι σε αυτή τη φάση να δείξουν μια υπεύθυνη και ώριμη στάση απέναντι στον εαυτό τους και στον σύντροφό τους, όντας προσεκτικοί. Οι περιστασιακές επαφές δεν αποτελούν ασφαλή αντιμετώπιση τη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε, ενώ η επαφή με τον σταθερό σύντροφο δεν πρέπει να εκλείψει ούτε να αλλοιωθεί από την δεδομένη κατάσταση.
Αντίθετα, το ζευγάρι μέσω της συντροφικότητας αντλεί δύναμη και αγχολύεται μέσα από την ουσιαστική επαφή, την παρούσα περίοδο. Ο σταθερός μας σύντροφος είναι ο σύμμαχός μας, το στήριγμά μας κι η πηγή αναζωογόνησής μας.
Συνεχίζουμε να κάνουμε σχέδια μαζί του για το μέλλον, καθώς οι μελλοντικοί κοινοί στόχοι αποτελούν κινητήριο δύναμη, και υπήρχαν και προ της κρίσης που βιώνουμε. Ο έρωτας, μπορεί να συνεχιστεί και να ξαναβρεί το δρόμο του, ίσως με λίγο αντισηπτικό παραπάνω…. !
Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
nasiask@hotmail.com
6944606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44
Διαβάστε σχετικά άρθρα:
Πώς η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητά μας; Από την κοινωνική απομόνωση, στη «νέα κανονικότητα»
Νέα κανονικότητα, νέες συνήθειες! 3 τρόποι για να πεις «ΟΧΙ» στην αποξένωση!
Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.