** Ενημερωτικά**

Αναθεώρηση του 86/609 από Σωματείο "Himaira"

ΠΡΟΣ:

Katerina Batzeli Κατερίνα Μπατζελή

katerina.batzeli@europarl.europa.eu

Phone +32 2 284 53 62

Fax +32 2 284 93 62

Κοινοποίηση:

Konstantinos Droutsas ΚωνσταντίνοςΔρούτσας

konstantinos.droutsas@europarl.europa.eu

Phone +32 2 284 51 63

Fax +32 2 284 91 63


Ioannis Gklavakis ΙωάννηςΓκλαβάκης

ioannis.gklavakis@europarl.europa.eu

Phone +32 2 284 54 09

Fax +32 2 284 94 09

ΘΕΜΑ: Αναθεώρηση του 86/609 από Σωματείο "Himaira"

Στις 31 Μαρτίου πραγματοποιείται η ψηφοφορία του Κανονισμού 86/609.

Ως σωματείο ”Himaira”  καταθέτουμε το ανθρωπιστικό μας προφίλ και επιδιώκουμε, όπως και εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη την καλύτερη προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται στα πειράματα. Καταθέτουμε την ανησυχία μας για τα άγρια ζώα που απομακρύνονται από το φυσικό τους περιβάλλον. Τα αριθμητικά αυτά δεδομένα είναι ικανά να προκαλέσουν την εξαφάνιση αρκετών ειδών και να διαταράξουν το οικοσύστημα σε μία οικολογικά ευαίσθητη περίοδο, που ο πλανήτης ήδη ερημοποιείται ασύστολα από την ανθρώπινη απληστία.

Κάθε χρόνο, περίπου 30.000 ζώα θανατώνονται στο βωμό της ομορφιάς. Στα πειράματα για τον ερεθισμό του δέρματος ξυρίζεται το τρίχωμα της πλάτης των κουνελιών. Στη συνέχεια το γυμνό δέρμα γδέρνεται, ώστε να σκληρύνει και να δεχθεί το χημικό, που συχνά δίνεται σε τόσο συμπυκνωμένη μορφή που κατακαίει το δέρμα.

Στο πείραμα DRAIZE η ουσία αλείφεται κάτω από τα βλέφαρα ή εγχύνεται στα μάτια.

Τα κουνέλια προτιμώνται γιατί παράγουν μικρή ποσότητα δακρύων και έτσι δεν απομακρύνονται οι ερεθιστικέs ουσίες και τα μεγάλα μάτια τους επιτρέπουν στους πειραματιστές να παρακολουθούν με ευκολία τα χημικά να καίνε και να πληγιάζουν τις κόρες των ματιών τους. Στο πείραμα LD-50 (Θανατηφόρα Δόση-50), φουρνιές ζώων ταΐζονται με το ζόρι τη χημική ουσία σε αυξανόμενες δόσεις έως ότου τα μισά πεθάνουν από δηλητηρίαση. Τα ζώα που επιβιώνουν θανατώνονται ή αποτεφρώνονται. To test LD-50 ίσως δίνει μία ιδέα του τι θα συνέβαινε εάν κάποιος κατάπινε κατά λάθος 5 λίτρα σαμπουάν της τάδε μάρκας. Αλλά, πόσες πιθανότητες υπάρχουν να συμβεί κάτι τέτοιο; Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο εξετάζει κανείς τα πειράματα στα ζώα, τόσο λιγότερο νόημα αποκτούν. 8000 συστατικά καλλυντικών είναι αποδεδειγμένα ασφαλή. Αλήθεια, χρειαζόμαστε περισσότερα;

Προτείνεται επίσης να τεθεί σε εφαρμογή η υπερψήφιση από τους Ευρωβουλευτές της γραπτής δήλωσης 0040/2007 για ολική απαγόρευση χρήσης των μεγάλων πρωτευόντων.

Να μην επιτρέπεται  η χρήση πολλές φορές του ίδιου ζώου σε πειράματα τοξικότητας και εγκεφαλικής βλάβης.

Να καταψηφιστεί η χρήση ζώου με μόνιμα ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στον εγκέφαλό του για πολλαπλή χρήση του σε διάφορα πειράματα.

Να υπάρχει όριο στον πόνο που θα προκαλείται στο ζώο.

Να υπάρχει συχνή αναθεώρηση για έλεγχο, καταλληλότητα και χρησιμότητα του κάθε πειράματος. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται μόνο θηλυκά ζώα στα εργαστήρια δε σημαίνει ότι εξασφαλίζεται η διαχώρισή τους από τα άτομα που τα πιάνουν. Αιχμαλωτίζουν ότι πέφτει στα χέρια και θανατώνουν τα αρσενικά καταστρέφοντας τα πάντα γύρω τους.. Το IUCN έχει ανακοινώσει ότι το 48% των πρωτευόντων βρίσκεται σε κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης. Από την άλλη μεριά όμως, όταν η Ευρώπη απευθύνει έκκληση προστασίας και διατήρηση της βιοποικιλότητας στις φτωχές χώρες, ζητά από τους πεινασμένους ανθρώπους της να μην τρώνε τα πρωτεύοντα. Τους επιτρέπει όμως να τα πιάνουν για τα εργαστήρια τους.

Αιτούμεθα κυρίως όμως την αντικατάσταση συγκεκριμένων πειραμάτων σε ζώα από τις ήδη υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις ( χωρίς χρήση ζώων).

Σύμφωνα με το άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι μέθοδοι που καλούνται τα κράτη μέλη να τηρούν στις διαδικασίες είναι τα εξής:

1 Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι μια διαδικασία δεν εκτελείται αν η κοινοτική νομοθεσία αναγνωρίζει κάποια άλλη επιστημονικά ικανοποιητική μέθοδο ή στρατηγική δοκιμή που επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να περιλαμβάνει τη χρήση ζώου.

Απουσία τέτοιας μεθόδου, μια διαδικασία δεν μπορεί να εκτελεστεί αν υπάρχει διαθέσιμη, με εύλογο και πρακτικό τρόπο, κάποια άλλη επιστημονικά ικανοποιητική μέθοδος ή στρατηγική δοκιμής που επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς τη χρήση ζώου, συμπεριλαμβανομένων των μεθοδολογιών με τη βοήθεια υπολογιστή, invitro και άλλων.

2. Αν πρέπει να γίνει επιλογή μεταξύ διαδικασιών, επιλέγονται εκείνες που απαιτούν τον μικρότερο δυνατό αριθμό ζώων, χρησιμοποιούν ζώα με τη χαμηλότερη δυνατή νευροφυσιολογική ευαισθησία, προκαλούν στον ελάχιστο δυνατό βαθμό πόνο, ταλαιπωρία, αγωνία ή μόνιμη βλάβη και έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αποφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

3. Ο θάνατος ως καταληκτικό σημείο μιας διαδικασίας αποφεύγεται κατά το δυνατόν και αντικαθίσταται από προηγούμενα και μη βάναυσα καταληκτικά σημεία. Αν ο θάνατος ως καταληκτικό σημείο είναι αναπόφευκτος, η διαδικασία σχεδιάζεται έτσι ώστε να προκαλεί τον θάνατο όσο το δυνατόν λιγότερων ζώων.

  • Αντίστοιχα, η χρήση εναλλακτικών μεθόδων ελέγχου και πειραματισμού αναμένεται να επηρεάσει κατά κόρον τα πειράματα της βιομηχανίας καλλυντικών, χημικών και άλλων καταναλωτικών προϊόντων και επιπρόσθετα ακόμα και τη βασική επιστημονική έρευνα που στοχεύει στην παραγωγή φαρμάκων .

Εκτός από μοραλιστικούς λόγους,  επιστημονικοί είναι κυρίως οι λόγοι που στηρίζουν τις αντιρρήσεις των σωματείων, οργανισμών, Μ.Κ.Ο,  ανά τον κόσμο ,αφού οι μελέτες των τελευταίων ετών υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας των συγκεκριμένων τεστ είναι τόσο χαμηλά και τόσο πολυδάπανα, ώστε πραγματικά να αξίζει περισσότερο η επένδυση στην ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων και μεθόδων πειραματισμού από τη συντήρηση αυτής της παρωχημένης ανάλγητης πρακτικής.

  • Η θεαματική ανάπτυξη των βιοτεχνολογικών μεθόδων    που επιπρόσθετα στοχεύουν στον ακριβή εντοπισμό των αιτίων ενός φαινομένου (π.χ. γονίδια) αντί της παρατήρησης της συμπεριφοράς ενός ζωντανού μοντέλου σε ποικίλα ερεθίσματα και παράγοντες (για παράδειγμα πώς αντιδρά ένα ποντίκι με καρκίνο σε μια νέα πιθανή θεραπεία) ενισχύουν τις προαναφερόμενες θέσεις.
  • Yπερτερεί η μοριακή βιολογία.

Το 2005 υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν παγκοσμίως περίπου 100 εκατομμύρια ζώα σε ιατρικά πειράματα όλων των ειδών. Από αυτά, μόλις 30 νέα φαρμακευτικά σκευάσματα παρήχθησαν την ίδια χρονιά.

Το 92% των φαρμάκων που δοκιμάζονται σε ζώα απορρίπτονται κατά την κλινική έρευνα σε ανθρώπους. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η χρήση ζώων σε πειράματα έχει αποδειχθεί απολύτως αναποτελεσματική. Παράδειγμα, οι ουσίες που χορηγούνται για θεραπεία κατά του έιτζ. Καμιά από αυτές δεν προήλθε από πειράματα σε ζώα.

Αντίθετα, από τα τριάντα εμβόλια που ελέγχθηκαν από το 1987 έως σήμερα σε πιθήκους, όλα απορρίφθηκαν στους ανθρώπους. Κάποιοι επιστήμονες αναρωτιούνται αν ο έλεγχος ουσιών σε ζώα βοηθάει ή δημιουργεί σύγχυση.

Παράδειγμα, η σχέση καπνίσματος και αμιάντου σε παθήσεις των πνευμόνων, όπως ο καρκίνος. Η έρευνα σε πειραματόζωα δεν έδειξε πόσο κρίσιμη είναι αυτή η σχέση.

  • Δεν αμφισβητεί κανείς τη γενετική συγγένεια μεταξύ των θηλαστικών και του ανθρώπου (85% γενετική συγγένεια με τα ποντίκια και 98% με τους πιθήκους). Έπειτα κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι είναι ηθικότερο να δοκιμάζεις πειραματικά σκευάσματα και προϊόντα σε ζώα, προτού τα δοκιμάσεις σε ζωντανούς ανθρώπους.

Η γενετική συγγένεια είναι ένα επιχείρημα που βάλλεται τελευταία όμως από τη μοριακή βιολογία, η οποία αρχίζει μόλις να ανακαλύπτει πόσο σύνθετο και πολύπλοκο είναι το γονιδίωμα και πόσο μικρές διαφοροποιήσεις μπορεί να αλλάζουν κάτι πολύ σημαντικό στη λειτουργία ενός οργανισμού.

Οι βιολόγοι που ασχολούνται με το δέντρο της εξέλιξης των ειδών μπερδεύονται όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ζωντανά είδη με αποκλίσεις τόσο μικρές όσο η γενετική απόκλιση του ανθρώπου από τα πιο συγγενικά είδη χιμπατζή. Το 2% που μας χωρίζει είναι απίστευτα καθοριστικό – άγνωστο για ποιον ακριβώς λόγο.

Και αν μεν υποθέσουμε ότι είναι ηθικότερο να δοκιμάζονται νέες πειραματικές φαρμακευτικές ουσίες σε ζώα, προτού δοκιμασθούν σε ανθρώπους, ισχύει το ίδιο και σε ό,τι αφορά καταναλωτικά προϊόντα, όπως καλλυντικά και χημικά; Τα πειραματόζωα μας μαθαίνουν κάτι για τους ανθρώπους ή απλώς για τον εαυτό τους;

Το σκεπτικό αυτό γίνεται δεκτό και από θεσμικούς φορείς, όπως επιστημονικές και πολιτικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πιστοποίησης Εναλλακτικών Μεθόδων (ECVAM) που στεγάζεται στο Μιλάνο της Ιταλίας και λειτουργεί ως παράρτημα του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC) έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να επικυρώσει 12 εναλλακτικές μεθόδους ελέγχου σκευασμάτων που προηγουμένως διεξάγονταν σε πειραματόζωα όπως ποντίκια, αρουραίους, γουρούνια, κουνέλια αλλά ακόμα και σκύλους, γάτες ή πίθηκους.

Το 2003, η Κομισιόν εξέδωσε την οδηγία REACH, η οποία ορίζει ότι περίπου 30.000 χημικές και άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια θα πρέπει να ελεγχθούν για πιθανή σχέση τους με ερεθισμούς, αλλεργίες και αρρώστιες.

Η Ε.Ε. δημιούργησε και χρηματοδότησε αδρά το ECVAM προκειμένου να συντονίσει την έρευνα εναλλακτικών ερευνητικών μεθόδων, καταλαγιάζοντας τους φόβους των ζωόφιλων ότι τα νέα δεδομένα θα εκτόξευαν τα πειράματα σε ζώα στα ύψη. Σήμερα, το ECVAM εποπτεύει 13 σχετικά ερευνητικά έργα τα οποία υλοποιούνται από 260 φορείς (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες).

Η αρμόδια επιστημονική επιτροπή της Ε.Ε. επικύρωσε πέντε ακόμα νέες εναλλακτικές εργαστηριακές μεθόδους ελέγχου προϊόντων. Οι νέες αυτές τεχνικές θα εφαρμοσθούν σε προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως το υγρό πλυσίματος των πιάτων, κρέμες προσώπου και χιλιάδες ακόμα βιομηχανικές χημικές ουσίες.

Eνα από τα τεστ μιμείται το ανθρώπινο δέρμα και τις αντιδράσεις του στα χημικά με τόση ακρίβεια ώστε ήδη υιοθετείται ως στάνταρ προκειμένου να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται κουνέλια γι’ αυτό τον λόγο (περίπου 20.000 ετησίως).

Δύο τεστ από τα πέντε ελέγχουν αποτελεσματικά τους ερεθισμούς των ματιών, ενώ ένα τεστ πρόβλεψης αλλεργικών δερματικών αντιδράσεων θα σώσει τη ζωή 240.000 ποντικών ετησίως. Τα τεστ αυτά είναι σύνθετα και απαιτούν τόσο την ανάπτυξη μοντέλων σε υπολογιστές, όσο και την καλλιέργεια ιστών και κυττάρων στο εργαστήριο.

Σε πολλούς τομείς λοιπόν μπορούν να αντικατασταθούν τα ζώα και τα πειράματα να πραγματοποιούνται σε καλλιέργειες κυττάρων ή καλλιέργειες βακτηριδίων ή χρησιμοποιώντας τελειότατους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένα είδη εναλλακτικών μεθόδων

Μοντέλα και προσομοιωτές – Βασικά μοντέλα μπορούν να συνεισφέρουν στη μελέτη της ανατομίας ή να διευκολύνουν τη μάθηση του σωστού χειρισμού των ζώων, χωρίς αυτά να υποφέρουν και γλιτώνοντας τους φοιτητές από το άγχος και την ένταση.

 Ταινίες και βίντεο – Βίντεο ανατομών που διεξάγονται από επαγγελματίες για παράδειγμα, μπορούν να μεταδώσουν πολύ περισσότερες πληροφορίες στους φοιτητές από ανατομές που πραγματοποιούνται από τους ίδιους

 Προσομοίωση σε υπολογιστή με χρήση πολυμέσων -Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη των προγραμμάτων Η/Υ (software) προσφέρει δυνατότητες αποτελεσματικής εκπαίδευσης στα πλαίσια των επιστημών της ζωής. Με τις εικονικές ανατομές, τις οποίες οι φοιτητές πραγματοποιούν επί της οθόνης έως και τις πλήρεις προσομοιώσεις εικονικής πραγματικότητας κλινικής τεχνικής με τρισδιάστατα και απτικά μέσα, οι δυνατότητες αυτές περιορίζονται μόνο από τα όρια της τεχνολογίας και της επινόησης. Η μορφολογία μεταξύ ειδών μπορεί να συγκριθεί με ένα πάτημα του ποντικιού του υπολογιστή, καθώς επίσης και η ιστολογία και άλλοι τομείς που παραδίδονται στο πρακτικό μάθημα. Μια εικόνα μπορεί εύκολα να μεγεθυνθεί ή να μικρύνει, τα κυκλοφορικά ή νευρικά συστήματα να αφαιρεθούν ή να απομονωθούν με τρισδιάστατη προβολή, οι μύες να ενεργοποιηθούν, ακόμα και χαρακτηριστικά όπως η αδιαφάνεια των οργάνων μπορεί να προσαρμοστούν, έτσι ώστε να εκτιμηθεί πλήρως η δομή και οι δομικές σχέσεις.

Προμήθεια νεκρών ζώων από ηθικά αποδεκτές πηγές – Ηθικώς ορθές εναλλακτικές λύσεις στη θανάτωση και τον βασανισμό των ζώων φυσικά ισχύουν και γι’ αυτές τις απαιτήσεις: συγκεκριμένα, η χρήση πτωμάτων ζώων που προέρχονται από ηθικά αποδεκτές πηγές. Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα δεν έχουν εκτραφεί ή θανατωθεί για την προμήθεια πτωμάτων ή ιστού για το εργαστηριακό μάθημα, ή ότι δεν δημιουργείται ή διατηρείται αγορά για τέτοιου είδους αποκτήματα

Κλινική πρακτική – Για την κτηνιατρική εκπαίδευση, όπου τα ζώα είναι το πραγματικό αντικείμενο αναφοράς, η κλινική πρακτική αποτελεί εξίσου μια ανθρωπιστική εναλλακτική μέθοδο στα πειράματα σε ζώα. Πολλές κτηνιατρικές σχολές συνεργάζονται ήδη με κτηνιατρικές κλινικές. Εφόσον οι φοιτητές χειρίζονται πλέον σωστά τα ζώα και έχουν αποκτήσει βασικές κλινικές δεξιότητες μπορούν να μαθητεύσουν σταδιακά στην χειρουργική πρακτική με την εποπτεία αρμόδιου κτηνίατρου. O αυξανόμενος βαθμός συμμετοχής στην πραγματοποίηση εγχειρήσεων όπως η στείρωση και η υστερεκτομήδύο από τις πλέον συνηθισμένες εγχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι μελλοντικοί κτηνίατροι – είναι ένας τρόπος απόκτησης της απαραίτητης εμπειρίας, αυτοπεποίθησης και ικανότητας. Η στείρωση αδέσποτων και άλλων ζώων είναι μια κοινωνική ανάγκη που δίνει ευκαιρίες «μάθησης μέσω της προσφοράς».

Εργαστήρια in vitro – Στα εργαστήρια in vitro και όχι in vivo, ο ζωικός ιστός σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αντικατασταθεί απευθείας από φυτικό υλικό. Για τη μελέτη της κυτταρικής αναπνοής ή της μεταφοράς ηλεκτρονίων, τα μιτοχόνδρια είναι δυνατόν να προέρχονται είτε από τη μαγιά, την πατάτα ή τα τεύτλα αντί, για παράδειγμα, του παραδοσιακού συκωτιού αρουραίου.



Η ανθρωπιστική και ηθικά ορθή πρακτική επιβάλλει τη χρήση ανθρωπιστικών, εναλλακτικών μεθόδων , όπου τα ζώα δεν κινδυνεύουν και οι φοιτητές που πραγματοποιούν τα πειράματα έχουν ελευθερία συνείδησης. Η επιστημονική μελέτη και έρευνα καλούνται να ενθαρρύνουν πλέον  μια ολιστική αντίληψη και το σεβασμό προς τη ζωή χωρίς σπισισισμό.

Με εκτίμηση

Christiana Berg

Ιδρύτρια και πρόεδρος

Σύλβια Ράλλη

Υπεύθυνη τμήματος Επικοινωνίας

Για την

Himaira

The Animal Welfare Association

Αρ. Πρωτοδικείου 1794/2008

[get_bloginfo]url[/get_bloginfo]

Άγκυρα Λέρου  85400

Δωδεκάνησα

Email: himaira@himaira.gr

Επιστροφή