** Τα άρθρα μας στα ΜΜΕ **

Οικολογική Καταστροφή

 

ΠΡΟΣ: Πρωθυπουργό Κον Κωνσταντίνο Καραμανλή

                Μέγαρο Μαξίμου

Ηρώδου Αττικού 19, Αθήνα 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Κον Σωτήρη Χατζηγάκη

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

E-mail: minister@minagric.gr

                demi.alexaki@gmail.com  – nikpsal@hol.gr

ΚΟΙΝ: Υπουργείο Πολιτισμού

                Μπουμπουλίνας 42, Αθήνα

                E-mail: dpse@hch.culture.gr

ΚΟΙΝ: Υπουργείο Εσωτερικών

                Σταδίου 27, Αθήνα

E-mail: info@ypes.gr

ΚΟΙΝ: Πολιτικά Κόμματα

ΚΟΙΝ: ΜΜΕ και Ξένος Τύπος

 

ΘΕΜΑ: Οικολογική Καταστροφή

Με δέος παρακολουθούμε τις τελευταίες 60 ώρες την οικολογική καταστροφή της Αττικής. Το τελευταίο κομμάτι ζωής για την περιοχή έγινε στάχτη από την πύρινη λαίλαπα μέσα σε λίγες ώρες.

Και η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο..

150.000 στρέμματα καταστράφηκαν. Παρθένα δάση, καλλιέργειες, περιουσίες ανθρώπων αλλά και ζώα.. έγιναν στάχτη στον βωμό της ανικανότητας και του κέρδους.

Δεν είναι μόνο οι ανθρώπινες κατοικίες και οι κατοικίες των ζώων που έχουν καταστραφεί  ολοσχερώς.  Είναι τα δένδρα, τα δάση, κάθε είδους πρασίνου που τείνει να εξαφανιστεί από την χώρα μας.   Αυτό το σπίτι μας καίγεται. Το μοναδικό μας καταφύγιο για την ζωή.   Η μόνη μας ελπίδα.  

Δεν υπάρχουν λόγια  για να περιγράψει κανείς την φρίκη που ζούνε οι άνθρωποι,   τα ζώα.  Χάνουμε περιουσίες, χάνουμε το οξυγόνο, χάνουμε τα ζώα μας.   Το βέβαιο είναι πως όλοι χάσαμε την αθωότητα μας. Η φωτιά έκαψε ζώα και δένδρα. Έκαψε όμως και τις

αναμνήσεις μας, το παρελθόν μας. Γιατί τώρα πια μοιάζουμε με κατάδικους, στους οποίους έχει επιβληθεί ποινή 20 χρόνων χωρίς αναστολή.

Ποιοι είναι αυτοί που ο στόχος τους είναι να ερημοποιήσουν την γη για να την «μπαζώσουν»;   Να χτίσουν τα οικόπεδά τους;  Να στρώσουν τα μπετά και τα τσιμέντα τους;     Ξεχνούν όμως κάτι πολύ σημαντικό.      Ότι χωρίς δέντρα, χωρίς οξυγόνο, χωρίς ζώα δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτε, δεν θα προλάβουν να «χαρούν» τις μέλλουσες νεόδμητες κατοικίες τους.    Η φύση θα τους εκδικηθεί. 

Ντροπή τους.  Ντροπή μας.  Ντροπή σε όλους μας.

Δεν θα ασχοληθούμε τώρα για τα αίτια, ούτε θα ψάξουμε τους ενόχους.. άλλωστε η μέχρι τώρα ιστορία μας έδειξε ότι τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα.

Απλά ας αναλογιστούμε τις χαμένες εκτάσεις παρθένου δάσους που δεν υπάρχουν πια. Τις χαμένες ζωές των ζώων που ζούσαν σε αυτά τα μέρη.  Δεν έχει σημασία αν ήταν αδέσποτα ή άλλα ζώα που ζούσαν εκεί. Αυτό που έχει σημασία είναι να αναλογιστούμε το κακό και καταστροφικό έργο μας σε αυτό τον πλανήτη που τον λένε Γη.

Δυστυχώς δεν έχουμε καταλάβει ότι η Γη δεν μας ανήκει. Είμαστε επισκέπτες εδώ και πρέπει να φροντίζουμε να την διατηρούμε ζωντανή για την επόμενη γενιά που θα έρθει. Για τα παιδιά μας.

Σε όλες τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ η φωτιά που καίει τα πάντα στο πέρασμα της είναι πρώτη είδηση. Για όλα αυτά που χάθηκαν και για όσα ακόμα θα χαθούν.  Διαβάσαμε για τις εκτάσεις, για τα σπίτια που είναι χτισμένα ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση δέντρων (νόμιμα ή όχι;), για την καταστροφή που συντελείται αυτές τις ώρες.. δεν διαβάσαμε όμως πουθενά για τα ζώα που χάθηκαν. Για τα ζώα που ζούσαν εκεί και που τώρα έγιναν και αυτά στάχτη.. ΓΙΑΤΙ;

Δεν είναι μέρος και αυτά του οικολογικού συστήματος; Δεν συντελούν και αυτά στην πανίδα του δάσους; Δεν συντελείται διατάραξη του οικοσυστήματος με τον αφανισμό τους;

Σκεφτήκαμε ότι τα ζώα που ζούσαν εκεί δεν θα έχουν πια καταφύγιο; Τροφή;

Πρέπει να προστατεύσουμε τα ζώα. Οικόσιτα ή μη.

Είναι λογικό να σκεφτόμαστε πρώτα τις δικές μας ανάγκες. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε και τα τόσα αδέσποτα ζώα που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές.

Αδέσποτα που το ανθρώπινο χέρι τα εγκατέλειψε στην μοίρα τους. Αδέσποτα που βρήκαν καταφύγιο σε εκείνες τις περιοχές. Και που τώρα απλά δεν υπάρχει..

Είμαστε υπεύθυνοι για την καταστροφή που γίνεται. Είμαστε υπεύθυνοι γιατί αδιαφορούμε για όλα εκτός από τους εαυτούς μας και την καλοπέραση μας. Είμαστε υπεύθυνοι για την οικολογική καταστροφή.

Αλλά αυτό θα το ξεχάσουμε… θα το ξεχάσουμε όταν θα πλημμυρίζει η Αττική από τις βροχές του χειμώνα και θα φωνάζουμε ρωτώντας το γιατί;

Ο άνθρωπος στάθηκε ανέκαθεν απέναντι στα δάση φίλος και εχθρός, προστάτης και εκμεταλλευτής.

Όταν ένα δάσος καταστρέφεται έχουμε τεράστιες, ανεπανόρθωτες, και ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη ζωή μας και στα ζώα.

Ας μάθουμε από τα λάθη μας και ας προστατεύσουμε τα δάση και τα ζώα που ζουν σε αυτά. Αν είχαμε έστω και την ελάχιστη συνείδηση για το τι έχουμε καταφέρει δεν θα βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο.    Τα δάση φωνάζουν βοήθεια, τα ζώα φωνάζουν βοήθεια, αλλά εμείς έχουμε κλείσει τα αυτιά μας και δεν ακούμε τίποτε.   Είναι χρέος μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να γίνουμε υπέρμαχος και σύμμαχος του.   Οι ελπίδες μας για μια καλύτερη ζωή ελαχιστοποιούνται μέρα με την μέρα.  Γι’ αυτό οφείλουμε να σταματήσουμε την δολοφονία του περιβάλλοντος που ισοδυναμεί με την αυτοκτονία μας.  Γιατί περί αυτοκτονίας πρόκειται……………..

 

Για την

Ομάδα Ενωμένων Ενεργών Φιλοζωικών Σωματείων

E-mail: uaargroup@yahoo.gr

[t]: +30 6939 063535 (Christiana Berg)

+30 6974 861041 (Καλλιόπη Σιμιτσή)

 
Επιστροφή