Καμπανάκι για συγχωνεύσεις και εξαγορές από τις εταιρίες Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών
TECH NEWS

Καμπανάκι για συγχωνεύσεις και εξαγορές από τις εταιρίες Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών


Ποσοστό 58% των στελεχών των εταιριών Τεχνολογίας, MΜΕ και Τηλεπικοινωνιών (TMT) παγκοσμίως, προβλέπουν ότι θα προχωρήσουν σε Συγχωνεύσεις και Εξαγορές (Σ&Ε) μέσα στους επόμενους 12 μήνες, έναντι 42% τον περασμένο χρόνο, παρά το γεγονός ότι αναφέρουν τη ρυθμιστική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, ως τις βασικές εξωτερικές απειλές για την ανάπτυξη. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την τελευταία έκδοση της έκθεσης της EY, Global Capital Confidence Barometer (CCB), η οποία διαπιστώνει, επίσης, ότι το 63% των στελεχών των εταιριών TMT παγκοσμίως, αναμένουν συναλλαγές μεγαλύτερες των 10 δισ. δολ. στους επόμενους 12 μήνες.

Η αισιοδοξία ενισχύεται και από την ισχυρή εμπιστοσύνη προς τις οικονομικές συνθήκες, με το 77% των στελεχών να αναμένουν ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία και το 58% να δηλώνουν ότι δεν περιμένουν να υπάρξει οικονομική επιβράδυνση μεσοπρόθεσμα. Το 80% αναμένουν, επίσης, μια αύξηση στις διατομεακές Σ&Ε, με γνώμονα την ανάγκη για επιτάχυνση των επενδύσεων στην τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Παρά την επιβράδυνση των Σ&Ε που παρατηρήθηκε στον κλάδο τεχνολογίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, τα στελέχη του κλάδου συνεχίζουν να επιθυμούν τη σύναψη συμφωνιών. Το 59% των ερωτηθέντων αναμένουν να προχωρήσουν σε Σ&Ε στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 40% που σημειώθηκε τον περασμένο χρόνο και ανώτερο κατά 7% από το μέσο ποσοστό που καταγράφεται σε όλους τους κλάδους.

Τα περισσότερα στελέχη (83%), όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τη σχετική έκθεση αναμένουν, επίσης, ανάπτυξη του κλάδου, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με την πιο αισιόδοξη εκτίμηση που καταγράφηκε το περασμένο εξάμηνο (92%), λόγω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Η ανοδική πορεία των συμφωνιών για τις εταιρίες μέσων επικοινωνίας και ψυχαγωγίας αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με την έρευνα. Το 59% των στελεχών αναμένει να προχωρήσει σε Σ&Ε τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο έναντι του 42% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2018. Το 60% αναμένει περισσότερα megadeals (συμφωνίες που ξεπερνούν το ένα δισ. δολ.) τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 79% – έναντι 48% το περασμένο έτος – εκτιμούν ότι η οικονομία του κλάδου θα βελτιωθεί.

Σε έναν κλάδο όπου το ανθρώπινο στοιχείο παίζει πρωταρχικό ρόλο, το 63% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού, ειδικά στελεχών που διαθέτουν τεχνολογικές και άλλες εξειδικευμένες δεξιότητες. Επιπλέον, πίεση δημιουργεί και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από τις startups, με το 24% να δηλώνουν ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος του τεχνολογικού μετασχηματισμού είναι η είσοδος νέων παικτών στην αγορά.

Η πρόθεση για σύναψη συμφωνιών παραμένει ισχυρή για τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, με το 50% των στελεχών να ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εξαγορές τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τον διαχρονικό μέσο όρο του κλάδου, που κυμαίνεται στο 46%. Αυτή η υψηλή πρόθεση χαρακτηρίζεται από την ανάγκη για μετασχηματισμό των χαρτοφυλακίων, με το 55% των στελεχών να σχεδιάζουν να τον αναθέσουν εξωτερικά (outsourcing) ή να αποεπενδύσουν ορισμένες από τις τρέχουσες δραστηριότητές τους. Σχεδόν το ένα τρίτο (31%) των στελεχών θεωρούν τον ανταγωνισμό από τους ήδη υπάρχοντες ανταγωνιστές και τους νεοεισερχόμενους στην αγορά, ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη.

Η έκθεση CCB υπογραμμίζει ότι οι νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και του 5G, αποτελούν κρίσιμες προτεραιότητες των εταιριών τηλεπικοινωνιών. Πράγματι, το 87% πιστεύουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί η συνολική επιχειρηματική στρατηγική τους.

Source link

Μάνια Ντέλου

Άβυσσος η ψυχή της γυναίκας!

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *