Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να νίκησε τις εκλογές του 2020 απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ και να ανακηρύχθηκε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο τα βλέμματα των περισσοτέρων στράφηκαν στην πρώτη έγχρωμη γυναίκα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Φυσικά μιλάμε για την εκθαμβωτική Κάμαλα Χάρις, όπου με την φινέτσα, την εξυπνάδα αλλά και τον άρτιο λόγο της κέρδισε την προσοχή του κοινού. Για πολλούς αποτελεί ήδη λαμπρό παράδειγμα, αφού δηλώνει φανατική υποστηρικτής των γυναικείων δικαιωμάτων καθώς και των έγχρωμων ανθρώπων.
Ένας ακόμη λόγος που η Κάμαλα Χάρις τράβηξε τα βλέμματα την στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ήταν ο λόγος της, όπου συγκίνησε και ενθάρρυνε πολλές γυναίκες και ανθρώπους χρώματος που δεν έχουν ίσες ευκαιρίες, να μην τα παρατάνε και να προσπαθούν για τα όνειρά και τους στόχους τους.
«Η Δημοκρατία είναι πράξη. Δεν είναι εγγυημένη και πρέπει να έχουμε την θέληση να την προστατέψουμε. Θέλει θυσίες, πράξεις. Εμείς, οι πολίτες, έχουμε την δύναμη να χτίσουμε ένα λαμπρό μέλλον. Με τον κόσμο να παρακολουθεί, εσείς, οι πολίτες, φέρατε μία νέα μέρα στην χώρα» είπε η Χάρις.
«Με αριθμούς ρεκόρ κάνατε τις φωνές σας να ακουστούν. Σε καιρούς δύσκολους με πόνο, ανησυχία, δυσκολίες δείξατε κουράγιο, αντοχή και γενναιότητα. Και στείλατε ξεκάθαρο μήνυμα. Στείλατε μήνυμα ενότητας και αλήθειας. Επιλέξατε για πρόεδρο της χώρας τον Τζο Μπάιντεν. Έναν άνδρας που καταλαβαίνει τι σημαίνει απώλεια. Και είναι πάντα δίπλα σε όλους. Αγαπάει τους ανθρώπους. Την γυναίκα του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του».
Συνεχίζει λέγοντας «Η μητέρα μου όταν ήρθε από την Ινδία εδώ όντας 19, δεν περίμενε πως θα ερχόταν μία τέτοια στιγμή. Γυναίκες από την Ασία, αφροαμερικανές, λατίνες, έχουν την δύναμη να στηρίξουν την δημοκρατία. Όλες οι γυναίκες που πάλευαν τόσα χρόνια να προστατέψουν την δημοκρατία και τώρα μία νέα γενιά μάχεται για τον ίδιο σκοπό. Για τους κόπους τους είμαι αυτή τη στιγμή εδώ. Για τα όνειρα και τους στόχους τους. Αυτές άνοιξαν τον δρόμο για να έρθει αυτή η ημέρα. Και τι κουράγιο ήθελε για τον Μπάιντεν να διαλέξει μία γυναίκα για αντιπρόεδρο της χώρας! Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι να βλέπει ότι η χώρα αυτή, είναι χώρα ευκαιριών, ανεξάρτητα την καταγωγή σου»
Γνωρίστε την Κάμαλα Χάρις
Η Κάμαλα Χάρις ή αλλιώς Κάμαλα Ντέβι Χάρις, γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, από μετανάστες γονείς. Συγκεκριμένα, ο πατέρας της Ντόναλτ Χάρις με καταγωγή από τη Τζαμάικα, είναι οικονομολόγος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford για την εφαρμογή των μετα-κεϋνσιανών ιδεών στα αναπτυξιακά οικονομικά. Από την άλλη η μητέρα της Σαϊαμάλα Γκοπάλαν, με καταγωγή από την Ινδία, είναι ερευνήτρια με σημαντικές μελέτες στο βιογραφικό της για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.
Οι γονείς της χώρισαν, όταν η Κάμαλα ήταν στην ηλικία των 7 ετών. Οπότε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα μαζί με την μητέρα και την μικρότερη αδερφή της Μάγια και να μετοικήσουν για 5 χρόνια στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Όλοι γνωρίζουμε πως τα ταξίδια διευρύνουν τους ορίζοντες και αλλάζουν τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Έτσι και η Κάμαλα, όπου είναι πολυταξιδεμένη από μικρή ηλικία, διεύρυνε τους ορίζοντες της και τον τρόπο σκέψης της από ένα ταξίδι στην γενέτειρα χώρα της μητέρας της την Ινδία. Εκεί συνάντησε τον παππού της, ο οποίος παρότι ήταν ένας δημόσιος υπάλληλος, είχε αρκετά προοδευτικές ιδέες για την εποχή και την ηλικία του, τόσο στα δικαιώματα των γυναικών, όσο και στα πολιτικά ζητήματα περί δημοκρατίας. Εκεί παρότι καθολική έμαθε και αγάπησε και τον ινδουισμό, όπου είναι η επίσημη θρησκεία της Ινδίας.
Η Κάμαλα Χάρις σπούδασε πολιτική επιστήμη και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσιγκτον, αλλά και στη Νομική Σχολή της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Στη δεκαετία του 1990 εργάστηκε στο Γραφείο της Εισαγγελίας του Σαν Φρανσίσκο με μέντορα της τον Εισαγγελέα Τέρενς Χάλιναν. Αυτό βέβαια δεν την εμπόδισε από το να στραφεί εναντίον του το 2004 και τελικά να εκλεγεί εκείνη η Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο. Αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που η Κάμαλα έγινε εισαγγελέας, αφού εξελέγη Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας το 2010 και επανεκλέχθηκε το 2014.
Ωστόσο δεν έμεινε εκεί και κυνήγησε και το όνειρο της Γερουσίας, όπου το 2016 κατάφερε να νικήσει τη Λορέτα Σάντσες στις εκλογές για τη Γερουσία για να διαδεχθεί την γερουσιαστή Μπάρμπαρα Μπόξερ. Η Χάρις έγινε η τρίτη γερουσιαστής της Καλιφόρνια και η πρώτη γερουσιαστής με τζαμαϊκανές και ινδικές ρίζες.
Η Χάρις με τα χρόνια κέρδισε τη φήμη της «σκληρής», αφού υποστήριξε το Medicare-for-all, τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς, τη θέσπιση του νόμου DREAM για τα παιδιά μεταναστών και τη μείωση των φόρων για τις μεσαίες τάξεις, αυξάνοντας τους φόρους στις επιχειρήσεις και τους υπερβολικά πλούσιους του 1% της Αμερικής. Ακόμα, επικεντρώθηκε στην μείωση και στην βελτίωση των συνθηκών των ανθρώπων που βρίσκονται στην φυλακή για μικροεγκλήματα, καθώς και στη εκπαίδευση των παιδιών, με σκοπό την αποφυγή των ναρκωτικών.
Το 2014 παντρεύτηκε τον Αμερικανό δικηγόρο Ντάγκλας Έμχοφ, ο οποίος έχει δύο παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του και οι σχέσεις τους είναι άριστες με την Κάμαλα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
We did it, @JoeBiden.
Στις 21 Ιανουαρίου του 2019, η Χάρις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για πρόεδρο των ΗΠΑ, όπου μέσα σε 24 ώρες έσπασε το ρεκόρ του Σάντερς το 2016 και συγκέντρωσε τις περισσότερες δωρεές που συγκεντρώθηκαν ποτέ μέσα σε μια ημέρα. Ωστόσο στις 3 Δεκεμβρίου του 2019, η έλλειψη κεφαλαίων την ανάγκασαν να αποχωρήσει από την υποψηφιότητα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Τζο Μπάιντεν, τον Αύγουστο του 2020 να δηλώσει πως επιλέγει την Χάρις για αντιπρόεδρο του κόμματος του και έτσι στις 7 Νοεμβρίου του 2020 να ανακηρυχθεί ως η πρώτη έγχρωμη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Πηγές
(1) https://el.wikipedia.org/wiki/Κάμαλα_Χάρις
Article Image cover from http://www.depositphotos.com