** Νομοθεσία **

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

& Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (CIDAG)

 

Ενημερώνουν τους πολίτες ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε έγγραφο (24/06/08 με Αρ. Πρωτ. 258864) που παρερμηνεύει τον Νόμο 3170/2003, τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς.

Το έγγραφο αυτό παρουσιάζει ως παρανομούντες όλους τους πολίτες που έχουν περισυλλέξει το σκύλο ή τη γάτα τους από το δρόμο ή είναι ιδιοκτήτες περισσότερων από δύο συνολικά κατοικίδιων ζώων προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες και στις Υπηρεσίες στις οποίες απευθύνεται. Το συγκεκριμένο έγγραφο παρασύρει τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα στην απαξίωση και προσβολή κάθε φιλόζωου.

Γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι:

    * Ο νόμος 3170/2003 δεν ορίζει πόσα ζώα μπορεί ο καθένας μας να έχει στην κατοχή του. Ορίζει ότι έχει το δικαίωμα να διατηρεί δύο ζώα σε αστική κατοικία.

    * Δεν χρειάζεστε άδεια του Δήμου για να υιοθετήσετε ένα ζώο από το δρόμο. Αν το συγκεκριμένο ζώο φέρει σήμανση κάποιου Δήμου απλώς ενημερώστε τον.

    * Όταν ταξιδεύετε με τα ζώα σας στο εξωτερικό, δεν έχετε καμία υποχρέωση να υπογράφετε υπεύθυνη δήλωση, ότι θα τα φέρετε πίσω στην Ελλάδα, όπως δεν χρειάζεται να υπογράφετε δήλωση ότι θα επιστρέψετε και εσείς.

    * Καμία Αρχή δεν έχει το δικαίωμα να κρατήσει το ζώο σας επειδή κάτι δεν τους αρέσει στα χαρτιά ή στην εμφάνισή σας.

    * Όταν το ζώο σας ταξιδεύει ασυνόδευτο (CARGO) εντός Ε.Ε. δεν αποτελεί εμπορική αποστολή αν δεν συνδέεται με οικονομική συναλλαγή.

    * Η χώρα μας δεν έχει λάβει «πρωτοποριακά μέτρα προστασίας των αδέσποτων ζώων». «Πρωτοπορεί» όμως πολεμώντας αυτούς που διασώζουν τα απροστάτευτα, άρρωστα και τραυματισμένα αδέσποτα. Η Πολιτεία, αντί να στηρίζει αυτό το έργο, που ουσιαστικά καλύπτει τα νομοθετικά κενά, τις ελλείψεις υποδομής και την ανυπαρξία φιλοζωικής συνείδησης από την πλευρά της, το υπονομεύει.

Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στις φιλοζωικές οργανώσεις και τους φιλόζωους πολίτες. Να αναγνωρίσει επιτέλους την κοινωνική μας προσφορά και να ανοίξει μαζί μας ένα γόνιμο διάλογο, ώστε από κοινού να επιλύσουμε ένα πρόβλημα που καθημερινά ντροπιάζει τη χώρα μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜONO ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, τηλ: 6946502096, φαξ:210- 7291310, email: info@pfo.gr

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (CIDAG), τηλ. 6932091666, info@argosgr.org

 
 

Επιστροφή