** Ιατρικά Άρθρα**
Καρδιακή νόσος

 

Ο όρος καρδιακή νόσος περιλαμβάνει όλες τις διαταραχές της δομής και της λειτουργίας της καρδιάς. Είναι συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στο σκύλο, και εκδηλώνεται σε περισσότερα από δέκα ζώα.

Οι δύο κύριοι τύποι καρδιακής νόσου στο σκύλο είναι: η χρόνια βαλβιδοπάθεια, κατά την οποία μια ελαττωματική καρδιακή βαλβίδα ελαττώνει την ικανότητα της καρδιάς να ωθεί αίμα (αποτελεί την κυριότερη καρδιόπαθεια στο σκύλο) και η μυοκαρδιοπάθεια κατά την οποία η ανεπαρκής λειτουργία της καρδιάς οφείλεται σε μεταβολές του καρδιακού μυός.

Η μυοκαρδιοπάθεια αποτελεί το πιο συνηθισμένο καρδιακό νόσημα της γάτας.

Η καρδιακή νόσος εξελίσσεται σε καρδιακή ανεπάρκεια, όταν η καρδιά αδυνατεί να προωθήσει αρκετή ποσότητα αίματος, ώστε να εφοδιάσει τους ιστούς με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Προδιαθετικοί παράγοντες:

Φυλή:

Η χρόνια βαλβιδοπάθεια είναι η πιο συχνή στις μικρόσωμες φυλές σκύλων (π.χ. Πουντλ Μινιατούρες και Καβαλίερ, Κίνγκ Τσάρλς Σπάνιελ), ενώ η μυοκαρδιοπάθεια είναι συχνότερη σε μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές (π.χ. Μεγάλοι Δανοί και Ιρλανδικοί Λυκοθήρες).

Φύλο:

Η καρδιακή νόσος εκδηλώνεται συχνότερα στους υπερήλικους σκύλους και στις μεσήλικες και υπερήλικες γάτες.

Θρεπτική κατάσταση:

Οι παχύσαρκοι σκύλοι και γάτες, έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο.

Συμπτώματα καρδιακής νόσου:

Η καρδιακή νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με ποικιλία συμπτωμάτων:

  • Ληθαργικότητα και αδυναμία.
  • Λιποθυμικές κρίσεις / κατάρρευση.
  • Μειωμένη ικανότητα για άσκηση.
  • Αναπνευστική δυσχέρεια, π.χ. ταχύπνοια και συριγμός.
  • Συχνός βήχας.
  • Διόγκωση της κοιλιάς.
  • Μειωμένη όρεξη.
  • Απώλεια βάρους.
  • Μερική παράλυση των οπισθίων άκρων (γάτες).

** τα συμπτώματα στα πρώιμα στάδια μπορεί να μην είναι εμφανή, και να γίνουν περισσότερο έκδηλα με την εξέλιξη της νόσου. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την υγεία του κατοικίδιου σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Διάγνωση:

Να επισκέπτεστε τακτικά τον κτηνίατρο για την παρακολούθηση της υγείας του κατοικίδιου σας. Η κλινική εξέταση συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο του σφυγμού και των καρδιακών παλμών. Σε περίπτωση υποψίας καρδιακής νόσου, ο κτηνίατρος μπορεί να συστήσει και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις όπως:

Ακτινογραφία

Οι ακτινογραφίες μπορούν να αποκαλύψουν αλλαγές στο σχήμα, το μέγεθος και τη θέση της καρδιάς καθώς και συγκέντρωση υγρού στο θώρακα.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Η καταγραφή των ηλεκτρικών σημάτων, που παράγονται από την καρδιά, προσδιορίζει το ρυθμό της και δίνει επιπλέον πληροφορίες για τη λειτουργία της.

Υπερηχογράφημα

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί υπερήχους, για να καταγράψει τη θέση και την κίνηση της καρδιάς και να αποκαλύψει τυχόν ανωμαλίες, όπως για παράδειγμα στις καρδιακές βαλβίδες.

Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Αν και δεν είναι τόσο εύκολο να πραγματοποιηθεί όπως στον άνθρωπο, ωστόσο υπάρχουν όργανα που απλοποιούν την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε σκύλους και γάτες.

Διαχείριση και έλεγχος των ζώων με καρδιακή νόσο.

Η επείγουσα αντιμετώπιση της καρδιακής νόσου προϋποθέτει συνήθως νοσηλεία του ασθενούς ζώου για κάποιο χρονικό διάστημα. Η μακροχρόνια διαχείριση της καρδιακής νόσου περιλαμβάνει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές του τρόπου ζωής (π.χ. τακτική άσκηση) και ειδική διατροφή. Συνήθως τα μέτρα αυτά είναι αρκετά, για να επιτρέψουν στο ζώο να έχει μια σχετικά φυσιολογική ζωή.

Η διαιτητική διαχείριση των ζώων με καρδιακή νόσο αποσκοπεί στη μείωση του έργου της καρδιάς, χάρη στη μείωση της ποσότητας των κατακρατούμενων υγρών.
 

Επιστροφή