** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Add to Google Toolbar

 

Ιατρικά Άρθρα

 

Νόσος του Κατώτερου Ουροποιητικού της Γάτας

 

Ο όρος «Νόσος του Κατώτερου Ουροποιητικού της Γάτας» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κλινικών καταστάσεων, πολλές από τις οποίες ευθύνονται για φλεγμονή της κατώτερης ουροφόρου οδού. Οι προσβεβλημένες γάτες συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της κυστίτιδας στον άνθρωπο.  Σε ορισμένες γάτες ο σχηματισμός κρυσταλλικού υλικού στην κατώτερη ουροφόρο οδό παρεμποδίζει τη δίοδο του ούρου. Αυτό παρατηρείται συχνότερα σε αρσενικούς γάτους, γιατί η ουρήθρα του αρσενικού (ο σωλήνας που φέρει το ούρο από την ουροδόχο κύστη στο εξωτερικό περιβάλλον) είναι στενότερη από εκείνη του θηλυκού. Η πλήρης έμφραξη, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στους νεφρούς.

Η ταυτοποίηση του αιτίου της ΝοΚΟΓ απαιτεί συνήθως διαγνωστική διερεύνηση.

Προδιαθετικοί παράγοντες:

Τροφή:

Τα υψηλά επίπεδα ορισμένων ανόργανων στοιχείων στην τροφή ενδέχεται να αυξήσουν την πιθανότητα σχηματισμού κρυστάλλων στο ούρο. Το μαγνήσιο και ο φώσφορος αποτελούν συστατικά του πιο κοινού τύπου κρυστάλλου – του στρουβίτη, γι΄ αυτό είναι σκόπιμο τα επίπεδά τους στην τροφή να είναι όσο το δυνατό χαμηλότερα. Η τροφή που καταναλώνει η γάτα επηρεάζει επίσης την οξύτητα του παραγόμενου ούρου. Οι κρύσταλλοι στρουβίτη τείνουν να σχηματιστούν σε πιο αλκαλικό ούρο ενώ άλλοι τύποι κρυστάλλων, όπως αυτοί του οξαλικού ασβεστίου σε πιο όξινο ούρο. Συνεπώς, η χορήγηση τροφής που οδηγεί σε παραγωγή ούρου με το σωστό pH παίζει ουσιαστικό ρόλο στον έλεγχο του σχηματισμού κρυστάλλων.

Συμπεριφορά:

Η έλλειψη άσκησης, ο περιορισμός στο σπίτι, η περιορισμένη πρόσληψη νερού, ακόμη και το ακάθαρτο δοχείο υγιεινής, μπορεί να αποτελέσουν αιτίες για μειωμένη συχνότητα ούρησης στη γάτα. Η μειωμένη συχνότητα ούρησης μπορεί να προδιαθέσει στην εκδήλωση της ΝοΚΟΓ.

Φύλο:

Παρόλο που η εκδήλωση της ΝοΚΟΓ είναι εξίσου πιθανή και στα δύο φύλα, η έμφραξη της ουρήθρας λόγω σχηματισμού βύσματος, είναι συχνότερη σε στειρωμένους αρσενικούς.

Συμπτώματα της ΝοΚΟΓ:

Η ΝοΚΟΓ μπορεί να είναι δυσάρεστη και σε περίπτωση έμφραξης εξαιρετικά επικίνδυνη. Η αναγνώριση των τυπικών συμπτωμάτων είναι κρίσιμη. Ορισμένες φορές ακόμη και αδιόρατες αλλαγές στη συμπεριφορά ενδέχεται να υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα. Έχετε υπ’ όψιν σας τα προειδοποιητικά συμπτώματα της ΝοΚΟΓ και αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας χωρίς καθυστέρηση.

Μη φυσιολογική ούρηση, όπως παρουσία αίματος στο ούρο, ούρο μη φυσιολογικού χρώματος, υπερπροσπάθεια για ούρηση ή συχνή ούρηση μικρής ποσότητας ούρου.

Αλλαγές στη συμπεριφορά όπως ανησυχία ή νευρικότητα. Πολλές φορές το ζώο κρύβεται ή αρνείται να φάει.

Αλλαγές στις συνήθειες ούρησης, όπως ούρηση μέσα στο σπίτι ή σε ασυνήθιστα σημεία.

Διάγνωση:

Επειδή υπάρχουν αρκετά πιθανά αίτια της ΝοΚΟΓ, ο κτηνίατρος σα μπορεί να πραγματοποιήσει αρκετές διαγνωστικές εξετάσεις., όπως η μέτρηση του pH του ούρου. Η συλλογή του δείγματος μπορεί να γίνει από τον κτηνίατρο, αλλά θα ήταν χρήσιμο να προσκομίσετε ένα δείγμα νωπού ούρου της γάτας σας στο κτηνιατρείο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το ούρο μπορεί να αποσταλεί σε εργαστήριο για εξέταση, η οποία περιλαμβάνει την ταυτοποίηση μικροσκοπικών κρυστάλλων. Η επιτυχής διαχείριση της κρυσταλλουρίας μπορεί να γίνει με τη χορήγηση της κατάλληλης τροφής.

Η ειδική αγωγή, ωστόσο, εξαρτάται από τον τύπο των κρυστάλλων. Τα περιστατικά που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, π.χ. ακτινογραφίες με σκοπό την ταυτοποίηση της αιτίας του προβλήματος.

 

 
 

 

 

επιστροφή 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ΕπόμενοBy himaira By himaira 

End Euthanasia of Healthy and Treatable Animals!

sign Petition!