** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Add to Google Toolbar

 

Στείλτε μας τα δικά σας ‘Αρθρα

 

Ιατρικά Άρθρα

 

Ανάρρωση

 

Τι συμβαίνει κατά την ανάρρωση;

 

Εάν το ζώο σας υπέστη σοβαρό τραυματισμό ή υποβλήθηκε σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση, ο οργανισμός του θα αντιδράσει, έτσι ώστε να προστατευτεί από τις συνέπειες του στρες.  Ακόμα και αν το ζώο σας παρουσιάζει μειωμένη δραστηριότητα, οι ενεργειακές του ανάγκες στην πραγματικότητα είναι σημαντικά αυξημένες αυτό το χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που η τροφή δεν του παρέχει την επιπλέον ενέργεια, το ζώο θα την εξασφαλίσει καταβολίζοντας αρχικά τα αποθέματα λίπους και στη συνέχεια το μυϊκό ιστό και τους ιστούς οργάνων. Οι ιστοί καταβολίζονται γρήγορα και το σωματικό βάρος μπορεί να μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα αυτό που αρχικά αποτελεί μηχανισμό προστασίας, μακροπρόθεσμα να γίνεται επιβλαβές.

Δυστυχώς, η ραγδαία εξελισσόμενη υποθρεψία οδηγεί σε μείωση της όρεξης, ακριβώς όταν οι ανάγκες σε πρωτεΐνες για την επούλωση των τραυμάτων και τη διατήρηση ικανοποιητικής ανοσίας είναι αυξημένες. Η έγκαιρη πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων θρεπτικών συστατικών είναι ζωτική για την καλή κλινική ανταπόκριση των ασθενών που αναρρώνουν.

Σοβαρή υποθρεψία η οποία καθυστερεί την ανάρρωση μπορεί να παρατηρηθεί κατά τα διάρκεια μακροχρόνιου νοσήματος.

Παράγοντες που μπορεί να καθυστερήσουν την ανάρρωση από τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση ή νόσο:

Ανεπαρκής πρόσληψη τροφής

Μέχρις ότου εξασφαλιστεί επαρκής πρόσληψη τροφής για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, ο οργανισμός θα «καίει» για την παραγωγή ενέργειας ζωτικές πρωτεΐνες (απαραίτητες για την επούλωση των τραυμάτων και την ανοσία).

Διαταραχές στην ισορροπία θρεπτικών συστατικών

Η τροφή πρέπει να είναι πλούσια σε λιπαρά και πρωτεΐνες, διότι η ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί το άμυλο και τα σάκχαρα για την παραγωγή ενέργειας είναι προσωρινά μειωμένη. Επιπλέον απαιτούνται ορισμένες ποσότητες ιχνοστοιχείων.

Βακτηριδιακές λοιμώξεις

Η ανεπαρκής ανοσία μειώνει την ικανότητα αντιμετώπισης των λοιμώξεων. Ιδιαιτέρως, η ανεπαρκής θρέψη των επιθηλιακών κυττάρων της πεπτικής οδού τα καθιστά ευάλωτα στην εισβολή βακτηριδίων από το έντερο, που μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη μόλυνση (σηψαιμία).

Περιβάλλον

Θα πρέπει να  εξασφαλίσετε στο ζώο σας τη δυνατότητα ανάρρωσης σε ένα χώρο ζεστό, χωρίς υγρασία και ρεύματα αέρα, για την πρόληψη υποθερμίας (η οποία είναι πιθανότερη σε ζώα υποσιτισμένα και αδρανή) και χωρίς αναίτιες ενοχλήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί το περαιτέρω στρες, το οποίο θα εμποδίσει την ανάρρωση.

Προειδοποιητικά σημεία κατά την ανάρρωση

Ποικίλα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι το ζώο σας δεν αναρρώνει ικανοποιητικά όπως:

Αδυναμία ανάκτησης βάρους.

Περαιτέρω απώλεια βάρους.

Ανορεξία για διάστημα μεγαλύτερο των 3 ημερών.

Κατάπτωση / ληθαργικότητα.

Τραύμα που παραμένει εξοιδημένο, ερυθρό και επώδυνο.

Τραύμα με αιμορραγία, εκκρίσεις, μόλυνση ή αδυναμία επούλωσης (ρήξη των ραμμάτων).

Ταχύπνοια.

Αυξημένη δίψα.

 

Πως θα βοηθήσετε το ζώο σας να αναρρώσει

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το ζώο σας κατά την ανάρρωση, όπως η χορήγηση των φαρμάκων στο σωστό χρόνο, η περιποίηση των τραυμάτων και των επιδέσμων σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου και βέβαια η στοργική φροντίδα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το πρόγραμμα ανάρρωσης του ζώου σας.

Η σωστή διατροφή είναι ουσιώδης. Εάν η πεπτική οδός διατηρεί τη λειτουργικότητά της, είναι προτιμότερο η χορήγηση της τροφής να γίνεται από το στόμα, ούτως ώστε τα θρεπτικά συστατικά να είναι άμεσα διαθέσιμα στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου και να προστατεύουν έτσι την υγεία τους. Ας σημειωθεί ότι μετά από τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση ή σοβαρή νόσο, μερικά ζώα χρειάζονται ενθάρρυνση για να φάνε και ίσως χρειαστεί να τα βοηθήσετε να ξεκινήσουν και πάλι να τρώνε.

Τι πρέπει να προσέχει ο ιδιοκτήτης:

* Φροντίστε τα τραύματα να διατηρούνται καθαρά και στεγνά.

* Μην επιτρέπεται στο ζώο την επαφή με τα τραύματα ή τους επιδέσμους (ενδεχομένως να χρειαστεί η εφαρμογή ειδικού κολάρου).

* Ταΐζετε μόνο την τροφή που σύστησε ο κτηνίατρος στις συνιστώμενες ποσότητες.

* Η χορήγηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται κατά το σωστό χρόνο.

* Εξασφαλίστε στο ζώο σας ένα ζεστό και άνετο χώρο για την ανάρρωσή του.

* Προσέχετε εάν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της κατάστασης ή αλλαγές στη συμπεριφορά του ζώου και ζητήστε χωρίς καθυστέρηση τη γνώμη του κτηνιάτρου.
 

επιστροφή 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Επόμενο
Είπαν για τις Γάτες..

Για να κάνεις μπάνιο σε μια γάτα απαιτείται ωμή βία, επιμονή, θάρρος, αυτοπεποίθηση και φυσικά μιά γάτα.

Το τελευταίο αυτό συστατικό είναι συνήθως και το δυσκολότερο να βρεθεί..

Stephen BakerBy himaira By himaira

 

Stop using animals in the circus!

sign Petition!


Earthlings

EARTHLINGS is a feature length documentary about humanity’s absolute dependence on animals