** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //
 

Add to Google Toolbar

 

Άρθρα

Ψυχολογικές
επιδράσεις στους ανθρώπους από τα κατοικίδια ζώα

Γιατί όλο και περισσότεροι
άνθρωποι αποκτούν και διατηρούν κατοικίδια ζώα;

Είναι γεγονός ότι παρά τις υποχρεώσεις, τα έξοδα και τις επιπρόσθετες σκοτούρες που συνεπάγεται η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου, ο αριθμός των νοικοκυριών που έχει τουλάχιστον ένα σκύλο, γάτο ή οποιοδήποτε άλλο ζώο, αυξάνεται συνεχώς.

Η αλήθεια είναι ότι σε ένα βαθύτερο ψυχολογικό επίπεδο, τα κατοικίδια ζώα βοηθούν τους ανθρώπους να καταπολεμούν το στρες. Απολαμβάνουν την παρουσία τους, τα καμώματα τους, την παιχνιδιάρικη φύση τους.

Τα κατοικίδια ζώα επιτρέπουν στους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά στη φύση, στο ανέμελο μέρος του εαυτού τους, σε ένα κόσμο χωρίς χρονικά περιθώρια, χωρίς δάνεια ή υποθήκες, χωρίς τις βαριές ευθύνες και υποχρεώσεις της σύγχρονης ζωής.

Στην πράξη, αυτό που κάνουμε όλοι όσοι διατηρούμε κατοικίδια ζώα οποιασδήποτε μορφής από σκύλους μέχρι ψάρια ή παπαγάλους, είναι να εφαρμόζουμε και να απολαμβάνουμε μια από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους καταπολέμησης του στρες.

Έρευνες έδειξαν ότι η στήριξη που είναι σε θέση να προσφέρουν τα αγαπημένα μας οικιακά ζώα σε περιόδους στρες, μπορεί να είναι ισοδύναμη ή ακόμη ισχυρότερη από τη στήριξη που μας προσφέρουν οι φίλοι ή οι σύζυγοι μας. 

Συγκεκριμένα σε έρευνα με παντρεμένα ζευγάρια, βρέθηκε ότι αυτοί που δεν είχαν κατοικίδια ζώα, παρουσίαζαν περισσότερο στρες, ψηλότερη πίεση και μεγαλύτερη καρδιακή συχνότητα από ότι οι παντρεμένοι που διατηρούσαν κατοικίδια ζώα.

Εκείνο που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον στην εν λόγω έρευνα που έγινε στη Νέα Υόρκη σε 240 παντρεμένα ζευγάρια, μεταξύ αυτών που είχαν αγαπημένα οικιακά ζώα, το στρες, η πίεση και η ταχύτητα της καρδιάς, μειώνονταν περισσότερο από την παρουσία του αγαπημένου ζώου παρά από την παρουσία του συζύγου ή του φίλου.

Το ερώτημα είναι γιατί ένα αγαπημένο ζώο, μπορεί να έχει καλύτερες επιδράσεις εναντίον του στρες, της ψηλής πίεσης και της ταχυκαρδίας από τους φίλους ή συζύγους;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας καθοριστικός παράγοντας που επιδεινώνει το στρες και κατά συνέπεια ψηλώνει την πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, είναι η κριτική και οι γνώμες των άλλων για το άτομο μας. Είναι βέβαιο ότι μόνο λίγοι φίλοι ή σύζυγοι μπορούν να δίνουν υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές, χωρίς οποιαδήποτε σχόλια ή κριτικές τόσο καλά όσο τα αγαπημένα μας οικιακά ζώα.

Ακόμη και στα παιδιά, τα κατοικίδια ζώα έχουν αξιόλογες θετικές επιδράσεις στον ψυχολογικό τους κόσμο. Η παρουσία ενός οικιακού ζώου, έστω και εάν αυτό είναι ένα ψάρι στο ενυδρείο του, είναι δυνατόν να μειώνει την πίεση σε παιδιά και ενήλικες.

Το χάϊδεμα ενός σκύλου βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού της καρδιάς στον άνθρωπο αλλά βοηθά επίσης ανάλογα και το ζώο.

Επίσης ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή και οι οποίοι έχουν κατοικίδια ζώα, δέχονται ευεργετικές επιδράσεις από αυτά.

Σε έρευνα με ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου, αυτοί που κατείχαν σκύλους παρουσίαζαν καλύτερη πρόγνωση, με 6 φορές περισσότερες πιθανότητες για επιβίωση που ξεπερνούσε κατά 1 χρόνο την επιβίωση ανάλογων ασθενών χωρίς σκύλο.

Τα κατοικίδια ζώα βοηθούν όχι μόνο κατά του στρες αλλά και εναντίον των συνεπειών της καθιστικής ζωής. Οι τακτικοί περίπατοι που χρειάζονται για παράδειγμα για τους σκύλους, βοηθούν στην απώλεια περιττών κιλών.

Μάλιστα ο τακτικός περίπατος με το σκύλο μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα από ότι πολλές από διαφημιζόμενες μορφές δίαιτας.

Βέβαια είναι σημαντική η επιλογή του κατάλληλου κατοικίδιου ζώου. Εάν οι απαιτήσεις του οικιακού ζώου είναι περισσότερες από ότι ο ιδιοκτήτης του είναι σε θέση να προσφέρει σε προσοχή, φροντίδα και χρόνο, τότε υπάρχει ο κίνδυνος αντί να μειώνεται το στρες, να αυξάνεται.

Η σωστή επιλογή του οικιακού ζώου, μπορεί να προσφέρει πολλά στον άνθρωπο τόσο για τη ψυχική όσο και για τη σωματική του υγεία.

Πηγή: http://www.medlook.net.cy
 

επιστροφή 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ΕπόμενοBy himaira By himaira 

Stop Polar Bear Trophy Hunting!

sign Petition!