Όταν μια σχέση υποφέρει λόγω απιστίας του ενός μέλους της, και τα δύο άτομα μπαίνουν σε έναν χορό ψεμάτων, υποψιών, υποκρισίας, σε ένα συναισθηματικό κρυφτούλι που είναι χρονοβόρο και ψυχοφθόρο.
Το άτομο που υποψιάζεται ότι ο/η σύντροφός του το απατάει περνάει από τη στεναχώρια στην αυτολύπηση, στο βουβό θυμό, την απελπισία, το σαράκι που του τρώει τα σωθικά.
Γράφει η Ψυχολόγος Δρ Λίζα Βάρβογλη
Αυτό το άρθρο δεν έχει γραφτεί με ηθικοπλαστικό στόχο, αλλά με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται σε τέτοιες καταστάσεις, υποφέρουν και δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν για να ξεμπλέξουν τα πράγματα.
Το σημαντικότερο είναι να ξεκινήσει κανείς προσέχοντας τις ενδείξεις και ακούγοντας το ένστικτό του, χωρίς όμως να τα θεωρεί αυτά αποδείξεις, για να συνεχίσει με την απόφαση του τι επιθυμεί να κάνει στη συνέχεια.
«Δεν είμαι πια ερωτευμένος/η μαζί σου»
Αν ο σύζυγος ή σύντροφος σας κάνει την παραπάνω δήλωση, να θυμάστε ότι είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες που κάνουν οι άνθρωποι που απατούν. Ίσως ο/η σύντροφός σας να έχει ένα βαθύ συναισθηματικό δεσμό μαζί σας, καλή επικοινωνία, ή να έχετε δημιουργήσει μαζί μια σχέση την οποία δεν επιθυμεί να χαλάσει.
Αλλά είναι πολύ πιθανό ότι έχει κατακλυστεί από έντονα συναισθήματα ερωτικού πάθους για κάποιο άλλο πρόσωπο. Αυτά τα έντονα συναισθήματα για το άλλο άτομο δημιουργούν ένα είδος συναισθηματικής αμνησίας, όπου ξεχνάει τη σημασία του γάμου ή της μόνιμης σχέσης του.
«Είμαστε απλώς φίλοι»
Όταν κανείς κάνει αυτή την εξίσου προβλέψιμη με την παραπάνω δήλωση, για να δικαιολογήσει το ότι ξαφνικά αφιερώνει πολλές ώρες από τη ζωή του με ένα άλλο άτομο, είναι πολύ πιθανό ότι έχει ερωτευτεί αυτό το άτομο. Πιθανότατα ο/η σύντροφος σας αισθάνεται ότι έχει πολλά κοινά στοιχεία και ενδιαφέροντα με αυτό το άτομο, ότι αυτό το πρόσωπο τον καταλαβαίνει απόλυτα, έχουν ταύτιση ψυχής.
Εναλλακτικά, ο/η σύντροφός σας σάς λέει ότι αυτό το πρόσωπο περνάει μια πολύ σοβαρή κρίση στη ζωή του και χρειάζεται την υποστήριξη του συντρόφου σας (ωστόσο αν προτείνεται να βοηθήσετε με κάποιον τρόπο και εσείς, θα σας πουν ευγενικά και βροντερά «όχι»). Όποιοι και να είναι οι λόγοι γι’ αυτή την ξαφνική φιλία, δεν παύει το γεγονός να αποτελεί ένδειξη -και όχι απόδειξη- ότι υπάρχει και κάτι άλλο, πέρα από απλό φιλικό ενδιαφέρον.
«Μη με κατασκοπεύεις!»
Αν ως ζευγάρι συνηθίζατε να μοιράζεστε διάφορα πράγματα και να μην έχετε πρόβλημα με την επικοινωνία μεταξύ σας και προς τους άλλους και ξαφνικά παρατηρήσετε ότι: βάζει κωδικό πρόσβασης στο κομπιούτερ, κρύβει τον τηλεφωνικό λογαριασμό, κρύβει το κινητό, δεν το απαντάει όταν είστε μαζί (και δικαιολογείται ότι είναι κάτι ενοχλητικό από τη δουλειά) ή βγαίνει στο μπαλκόνι για να απαντήσει, αν σας κλείνουν το σταθερό ή το κινητό κατάμουτρα όταν το σηκώνετε εσείς, αν ξαφνικά ο/η σύντροφός σας κατακλύζεται από γραπτά μηνύματα όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας, τότε όλα αυτά δείχνουν ότι κάποιο άλλο πρόσωπο έχει εμπλακεί στη ζωή του/της συντρόφου σας. Και αν πάτε να ρωτήσετε κάτι διευκρινιστικά, ο/η σύντροφος απαντά «Μη με κατασκοπεύεις!».
«Χρειάζομαι χρόνο για να ξεκαθαρίσω τι νιώθω για σένα»
Άντρες ή γυναίκες που μπαίνουν σε μια άλλη σχέση και εμπλέκονται συναισθηματικά και σεξουαλικά με ένα άλλο άτομα, ζητούν από τον μόνιμο σύντροφό τους περισσότερο χώρο και χρόνο ώστε να είναι μόνοι τους. Συνήθως δίνουν την εξήγηση ότι αυτό οφείλεται σε σύγχυση σχετικά με τα συναισθήματα και τις προτεραιότητές τους, σε εργασιακό στρες ή υπαρξιακή κρίση. Συχνά όμως είναι ένας τρόπος όχι μόνο να ξεκαθαρίσει κανείς τα συναισθήματά του, αλλά και να έχει ελευθερία και να βρει χρόνο να περάσει με το άλλο άτομο.
Ξαφνική αλλαγή στο ωράριο εργασίας ή τις συνήθειες
Ξαφνικές και ανεξήγητες εργασιακές αλλαγές, όπως το να εργάζεται κανείς παράξενες ώρες, να φεύγει για επαγγελματικά ταξίδια το σαββατοκύριακο (και να μην απαντάει στο τηλέφωνο), να έχει υπερωρίες όλα αυτά συνηγορούν στην ύπαρξη κάποιου άλλου ατόμου.
Ξαφνικά περνάει πάρα πολύ χρόνο στο κομπιούτερ
Η σύγχρονη τεχνολογία έχει κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων. Έτσι, δε χρειάζεται απαραιτήτως να βγει κανείς από το σπίτι για να έχει μια ερωτική «περιπέτεια». Η ευκολία που προσφέρουν τα Chat στο Διαδίκτυο, τα online dating sites, τα πορνογραφικά sites, και οι κρυφές/ανώνυμες διευθύνσεις που μπορεί κανείς να δημιουργήσει, σε συνδυασμό με πολύωρη αφοσίωση στην οθόνη του κομπιούτερ μπορεί να είναι ένδειξη άλλων ενδιαφερόντων.
Κρυφά… τηλεφωνήματα στο τηλέφωνο
Μήπως το κινητό τηλέφωνο έγινε ξαφνικά προέκταση του/της συντρόφου σας; Συμπεριφορές ενδεικτικές πιθανής απιστίας είναι όταν δεν απαντάει το τηλέφωνο μπροστά σας, το κλείνει όταν εμφανίζεστε ξαφνικά, ασχολείται με τη λήψη/αποστολή γραπτών μηνυμάτων, δεν αφήνει ποτέ το τηλέφωνο από το άγρυπνο βλέμμα του, δε σας επιτρέπει να το αγγίξετε ή να βρεθείτε κοντά του.
Ανεξήγητη συμπεριφορά σε διάφορους τομείς
Ξαφνικά, ο άνθρωπός σας δεν εμφανίζεται σε κάποιο ραντεβού, είναι πολύ καθυστερημένος, λέει ότι θα είναι κάπου και δε βρίσκεται εκεί, κάποιος τον ψάχνει και προσπαθεί να τον εντοπίσει μέσα από εσάς, σας λέει ότι είναι με κάποιο άτομο και αποδεικνύεται ότι δεν είναι με αυτό το άτομο και ύστερα σας λέει ότι έγινε κάποια παρεξήγηση, όλα είναι μπερδεμένα σχετικά με τα ωράρια του/της, λέει μικροψέματα για ασήμαντα πράγματα.
Ακόμα, ξαφνικά ανακαλύπτετε ότι λείπουν κάποια ρούχα του/της, ότι εμφανίζονται ρούχα που δεν ανήκουν σε κανέναν από τους δυο σας, υπάρχουν παράξενες χρεώσεις στην πιστωτική κάρτα, λείπουν ανεξήγητα χρήματα από πορτοφόλι ή λογαριασμό. Όλες αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν ενδείξεις ότι κάτι άλλο συμβαίνει.
Οι δικοί σας φόβοι και υποψίες
Αν αισθάνεστε ότι ψάχνετε τρόπους να δικαιολογήσετε τη συμπεριφορά του/της συντρόφου σας ή προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας ότι όλα είναι καλά και ότι ο άνθρωπός σας δε θα σας απατούσε ποτέ, ακόμα και αυτό είναι ένα σημάδι. Το ένστικτο πολλές φορές είναι αυτό που οδηγεί ένα άτομο να ανακαλύψει τι ακριβώς συμβαίνει στη σχέση του και αν υπάρχει απιστία.
Είναι πολύ σημαντικό βέβαια να μην γίνει κανείς καχύποπτος ή παρανοϊκός, γιατί αυτές οι συμπεριφορές από μόνες τους «σκοτώνουν» μια σχέση. Ωστόσο, αν έχετε τις ενδείξεις, φροντίστε να βρείτε τα στοιχεία εκείνα της συμπεριφοράς του/της που έχουν αλλάξει και σας πληγώνουν και με σταθερότητα και ευγένεια ξεκινήστε έναν διάλογο. Ζητήστε ειλικρίνεια, αλλά να είστε προετοιμασμένοι για ψέματα.
Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Ph.D. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Νευροψυχολόγος (psychologypages.blogspot.gr)
Διαβάστε σχετικά άρθρα:
3 πράγματα οφείλουν να προσέχουν οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση όταν θέλουν να κάνουν σεξ
Οι 8 λόγοι που ο άνδρας σου δεν θέλει να κάνετε σεξ
Αλήθεια ή ψέματα: Οι στάσεις στο σεξ επηρεάζουν τη γονιμότητα;