** Αφιέρωμα του Μήνα **
*
Επιλογή και αγορά μικρών θηλαστικών *

 

Η επιλογή σας όσον αφορά την αγορά κάποιου μικρού θηλαστικού θα επηρεαστεί λιγότερο από το περιβάλλον στο οποίο ζείτε απ’ ότι η αγορά σκύλου ή γάτος.

Όλα το ζώα της κατηγορίας αυτής μπορούν να ζήσουν μέσα στο σπίτι χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

Εάν έχετε κήπο, μπορείτε να βάλετε το κουνέλι ή το ινδικό σας χοιρίδιο σε ένα κλουβί έξω και να το αφήνετε να τρέχει ελεύθερο. 

Αντίθετο, αν ζείτε σε ψυχρό κλίμα, ίσως χρειαστεί να βάλετε τα ζώα σας μέσα στο σπίτι το χειμώνα. Τα κουνέλια δεν είναι σκληραγωγημένα ζώα. Οι πρόγοvoι τους κατάγονται από τη Μεσόγειο, και το κρύο κλίμα μπορεί να τους δημιουργήσει αναπνευστικό προβλήματα, αν μείνουν έξω σε υγρό και ομιχλώδη καιρό.

Υπάρχουν μερικά σημεία πού θα πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε ένα μικρό θηλαστικό.

Αυτά είναι τα εξής:

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, πριν αγοράσετε στα παιδιά σας ένα κατοικίδιο, είναι η ασφάλεια. Τα ινδικά χοιρίδιο και το τσιντσιλά είναι προτιμότερα οπό τα χάμστερ. Η μόνη περίπτωση να δαγκώσουν είναι όταν προσπαθούν να τους πάρουν την τροφή τους. Γι’ αυτό, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μάθει ένα παιδί είναι να μη βάζει το δάχτυλά του κοντά στο στόμα του ζώου στον το ταΐζει.

ΜΕΓΕΘΟΣ

Εάν αγοράσετε κουνέλι, πρέπει να μάθετε πόσο μεγαλώνει, γιατί μερικά είδη φθάνουν το βάρος μικρών σκύλων και είναι δύσκολο να τα μεταφέρετε. Αν το παιδί σας είναι μικρό ακόμη, διαλέξτε ένα μικρόσωμο είδος κουνελιού και μάθετε του μεταφέρει το ζώο προσεκτικά, γιατί τα κουνέλια είναι πολύ ευαίσθητα σε τραυματισμούς από πτώση.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

Η καθημερινή περιποίηση είναι πολύ σημαντική για το μακρύτριχα θηλαστικά. To περουβιανό χοιρίδιο, το κουνέλι ανκορά και το μακρύτριχο χάμστερ, για να διατηρηθούν την εντυπωσιακή τους εμφάνιση, χρειάζονται καθημερινό χτένισμα. Όσο καλή διάθεση και να έχουν τα παιδιά σας να αναλάβουν αυτή την καθημερινή φροντίδα, σίγουρα θα χρειαστούν και λίγη βοήθεια. Τα κοντότριχα είδη είναι εξίσου φιλικό και τρυφερά και χρειάζονται πολύ λιγότερη φροντίδα.

ΕΝΑ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΖΩΑ;

Ίσως χρειαστεί να αγοράσετε περισσότερα από ένα μικρό θηλαστικά. Οι μογγολικοί γερβίλοι, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί και είναι καλύτερα να έχετε δύο [όχι απαραίτητα αρσενικό και θηλυκό, εάν δε θέλετε μια στρατιά από απογόνους). Αντίθετα, τα συριακά χάμστερ είναι όντα μοναχικά και πρέπει να είστε προσεκτικοί ακόμη και στην επιλογή του ερωτικού τους συντρόφου. Αν, λοιπόν, θέλετε δύο κατοικίδια, τα χάμστερ θα σας στοιχίσουν περισσότερο, γιατί θα αναγκαστείτε να τα στεγάζετε χωριστά.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Χάμστερ: Εύκολα στη συντήρηση, αλλά δαγκώνουν.

Γερβίλοι: Φιλικοί αλλά πολύ ζωηροί και μπορεί να το σκάσουν

Ποντίκια: Γενικά, λιγότερο φιλικά από τους αρουραίους.

Αρουραίοι: Με προσοχή εξημερώνονται σε ικανοποιητικότατο Βαθμό.

Τσιντσιλά: (Επιστημονική ονομασία: Εριόμυς, δηλ. ποντικός με μαλλί) Εξημερώνονται θαυμάσια. Έχουν πολλή ενέργεια και χρειάζονται μεγάλα κλουβιά.

Ινδικά χοιρίδια: Εύκολα κατοικίδια, δε δαγκώνουν, ιδανικά για παιδιά.

Κουνέλια: To καλύτερα και πιο άνετα μικρά θηλαστικά.

Σκιουράκια: Πολύ ζωντανά και δραστήριο. Δεν τους αρέσει η πολύ στενή επαφή με τον άνθρωπο.

Πώς να ξεχωρίσετε ένα υγιές μικρό θηλαστικό

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι επίσης κοινωνικά ζώα, αλλά δεν τους είναι τόσο απαραίτητο όσο στους γερβίλους να ζουν με παρέα. Τα ινδικά χοιρίδια ευχαρίστως μοιράζονται τη στέγη τους με άλλα μέλη του είδους τους. Τα θηλυκά βέβαια είναι λιγότερο ανταγωνιστικά από τα αρσενικά, που περιστασιακά τσακώνονται.

Ο χαρακτήρας τους δε διαφοροποιείται αισθητά.

Εάν έχετε περισσότερα από ένα μικρά θηλαστικά, συσφίξτε τις σχέσεις τους και χωρίστε τα σημεία στα οποία κινούνται, για να αποφύγετε τους καβγάδες. Κι αν θέλετε να τα ζευγαρώσετε, βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν συγγενικές σχέσεις.

ΗΛΙΚΙΑ

Είναι σημαντικό το ζωάκι (ή τα ζωάκια) που θα αποκτήσετε να είναι σε μικρή ηλικία. Κι αυτό γιατί τα μικρά θηλαστικά ζουν λίγο, ενώ δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η ηλικία ενός ενήλικου ζώου (αν και υπάρχουν μερικές ενδείξεις, όπως η ελάττωση της τριχοφυΐας στη ράχη ενός χάμστερ). To σημαντικότερο όμως είναι ότι ένα νεαρό ζώο μπορεί να εκπαιδευτεί σε ικανοποιητικό Βαθμό, ενώ ένα ενήλικο που δεν είχε επαφή με ανθρώπους θα είναι σίγουρα λιγότερο φιλικό.

ΠΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΜΙΚΡΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ

Μικρά θηλαστικά μπορείτε να βρείτε σχεδόν όλο το χρόνο. Τα καταστήματα που πουλούν μικρά ζώα έχουν μεγάλη ποικιλία. Εάν όμως θέλετε ένα συγκεκριμένο είδος ή χρώμα, απευθυνθείτε σε ειδικούς εκτροφείς. Ρωτήστε για πληροφορίες στη βιβλιοθήκη της περιοχής σας και ενημερωθείτε από τα ειδικά διαφημιστικά έντυπα και περιοδικά.

Προτού αγοράσετε οποιοδήποτε μικρό θηλαστικό, βεβαιωθείτε ότι είναι υγιές και σε καλή κατάσταση (βλ. επάνω).

Στέγαση σε εσωτερικό χώρο και εφόδια

Τα καταστρεπτικά μπροστινά δόντια των τρωκτικών μάς έχουν διδάξει ότι τα κλουβιά τους πρέπει να είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Αν και τα σύγχρονα πλαστικά κλουβιά είναι υγιεινότερα από τα συρμάτινα και δε σκουριάζουν, ωστόσο οι γωνίες τους είναι εκτεθειμένες στα κοφτερά δόντια των τρωκτικών. Ειδικά τα χάμστερ, αν και δεν προφταίνουν να ανοίξουν τρύπα μέσα σε μια νύχτα, μπορούν όμως να την τραγανίζουν σιγά σιγά, έως ότου τη μεγαλώσουν αρκετά για να γλιστρήσουν έξω.

Υπάρχουν, ακόμη, πολλά είδη που ενδείκνυνται για μικρά ζώα, από κλουβιά και ποτίστρες έως θήκες φαγητού, παιχνίδια και τροχοί άσκησης.

ΕΠΙΛΟΓΗ TOY ΚΛΟΥΒΙΟΥ

Βεβαιωθείτε ότι το κλουβί εφαρμόζει καλά στη βάση του, για να προστατεύεται το πλαστικό από το πλέγμα. Αυτού του είδους τα κλουβιά έχουν τα δύο μέρη τους ενωμένα με πλαστικές δέστρες. Είναι επικίνδυνο να ξεχάσετε μία απ’ αυτές ανοιχτή, ιδιαίτερα αν πρόκειται να σηκώσετε και να μεταφέρετε το κλουβί.

Πάντοτε να τις ασφαλίζετε. Επίσης, διαλέξτε κλουβιά με ανθεκτικές δέστρες (κλιπς), γιατί, αν σας σπάσουν, δε θα μπορέσετε να τις αντικαταστήσετε. Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι η πόρτα του κλουβιού: αν δεν κλείνει καλά, το τρωκτικό σας θα μπορέσει εύκολα —ιδίως αν είναι μεγάλο— να βγει έξω.

Καλύτερα να διαλέξετε ένα κλουβί με πόρτα στην οροφή, ακόμη κι αν δυσκολεύεστε να βγάζετε το ζωάκι σας από μέσα.

Ασφαλίστε την πόρτα με μια μικρή κλειδαριά ή ένα σύρτη. Να ελέγχετε τακτικά την πόρτα, γιατί μπορεί να έχουν χαλαρώσει οι δέστρες από τη χρήση. Κάθε είδος τρωκτικού έχει τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες.

Για να είναι λοιπόν ευτυχισμένο, θα πρέπει να τις λαμβάνετε υπόψη σας. Εδώ παραθέτουμε μερικές συγκεκριμένες ανάγκες των τρωκτικών.

Η ΖΩΗ ME ΕΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙ

Αντίθετα με τα κατοικίδια τρωκτικά —με εξαίρεση ίσως το ινδικό χοιρίδιο— το κουνέλι, αν το έχετε από μικρό, μπορεί να εκπαιδευτεί όχι μόνο να κυκλοφορεί ελεύθερα στο σπίτι, αλλά και να χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του το δοχείο με την άμμο.

Καλό πάντως είναι να έχετε, για την περίπτωση που χρειαστεί, κι ένα κλουβί. Κλουβιά μπορείτε να προμηθευθείτε από τα καταστήματα με είδη για ζώα. Πριν αφήσετε το ζωάκι σας ελεύθερο μέσα στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι δε διατρέχει κάποιον κίνδυνο

Χάμστερ

Τα σωληνοειδή συστήματα ενδείκνυνται για τα χάμστερ και μπορούν να επεκταθούν με περαιτέρω προσθήκες. Υπάρχουν διαμερίσματα για φαγητό και ύπνο, και η διαρρύθμιση επιτρέπει στο ζώο να βλέπει όλες τις στοές. Καλύτερα οι γωνίες που θα υπάρχουν στην κατασκευή να είναι στρογγυλευμένες, αλλιώς κινδυνεύουν από τα κοφτερά δόντια του χάμστερ. Καθώς το ζωάκι μεγαλώνει, βεβαιωθείτε ότι χωράει άνετα στις στοές των σωλήνων. Σε κάποιο σημείο πρέπει να υπάρχει μια ζεστή, μαλακή φωλιά για να κοιμάται. Αποφύγετε τα υφάσματα από βαμβάκι ή μαλλί, γιατί τυχόν κατάποσή τους μπορεί να αποβεί μοιραία.

Γερβίλοι

Τα ζώα αυτά χρειάζονται βάθος για να σκάβουν και να χώνονται. Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες δεξαμενές με ασφαλή εξαερισμό και σκέπαστρα, χρωματικά συνδυασμένες ποτίστρες και άλλα αξεσουάρ.

Εναλλακτικά, μπορείτε να μετατρέψετε σε κλουβί ένα παλιό ενυδρείο, αρκεί να εξασφαλίσετε επαρκή εξαερισμό. Ίσως να είναι δύσκολο στο καθάρισμα, αλλά τα ζωάκια σας θα έχουν άφθονο χώρο. Για να γίνει ευκολότερο το καθάρισμα, στρώστε τη βάση του κλουβιού με κόντρα πλακέ, έτσι ώστε κάθε φορά απλώς να αδειάζετε το ροκανίδι. Ακόμη, το ενυδρείο είναι περισσότερο ασφαλές, ιδίως αν ανοίγει από πάνω, για να σηκώνετε το ζωάκι αντί να το βγάζετε από πλάγια πόρτο.

Τσιντσιλά και σκιουράκια εδάφους

Αυτά τα ζωηρό ζώα χρειάζονται μεγάλα κλουβιά, που θα τα αγοράσετε οπό ειδικούς προμηθευτές ή θα τα παραγγείλετε σε καταστήματα με είδη για ζώα. Τα κλουβιά αυτά συνήθως αποτελούνται ολόκληρα από πλέγμα στερεωμένο με δέστρες (κλιπς) και προσφέρουν στους κατοίκους τους άφθονο χώρο.

Ποντίκια, ινδικά χοιρίδια και κουνέλια

Τα καταλύματά τους πρέπει να έχουν φωλιές, όπου μπορούν να κρυφτούν και να απομονωθούν όταν θέλουν. Μερικά κλουβιά είναι εφοδιασμένα με ειδικά σχεδιασμένες «περιοχές ύπνου», αλλά μπορείτε κι εσείς να προσθέσετε επιπλέον φωλιές, ειδικά για τα ποντίκια, και να τις ενισχύσετε με κάποιο ασφαλές υλικό (χαρτί ή άχυρο). Στρώστε τον πάτο του κλουβιού με το ίδιο απορροφητικό ροκανίδι, που πωλείται στα καταστήματα με είδη για τρωκτικά, και όχι με το κοινό ροκανίδι, γιατί η σκόνη που περιέχει είναι επιβλαβής για τα ευαίσθητα μάτια των ποντικιών.

Ο ΤΡΟΧΟΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ To συριακό χάμστερ, όταν ζει ελεύθερο στη φύση, μπορεί να περπατήσει χιλιόμετρα μακριά από τη φωλιά του για να βρει τροφή. Το κατοικίδιο χάμστερ σας λοιπόν σίγουρα θα εκτιμήσει τον τροχό. Πάντως ο τροχός δεν ενθουσιάζει όλα τα τρωκτικά, πολλά από τα οποία θα κινδυνεύουν εξαιτίας της μακριάς τους ουράς. Η ουρά ενός γερβίλου, για παράδειγμα, αν πιαστεί στον τροχό, θα πληγωθεί, γιατί το δέρμα της είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο. Αν θέλετε να βάλετε στο κλουβί του τρωκτικού σας έναν τροχό, προτιμήστε κάποιον πλαστικό που δεν έχει ενδιάμεσα ανοίγματα.

 
 

Επιστροφή Συνέχεια