** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Add to Google Toolbar

 

Ειδήσεις

SΟS για πάνω από 16.300 είδη

(13/9/2007)

Διακόσια είδη ζώων και φυτών προστέθηκαν φέτος στην Κόκκινη Λίστα

Γορίλλες, ουραγκοτάγκοι, φύκια, δελφίνια… μερικά από τα πιο σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας στον κόσμο, περίπου 200 συνολικά, προστέθηκαν φέτος στην Κόκκινη Λίστα με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος (ΙUCΝ), περισσότερα από 16.300 είδη θα χαθούν από τον πλανήτη, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και τη διατήρησή τους.

«Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», λέει ο Κρεγκ Χίλτον Τέιλορ, διευθυντής του προγράμματος για την εκπόνηση της ετήσιας Κόκκινης Λίστας της ΙUCΝ. «Εξετάσαμε είδη που είναι γνωστά στην επιστήμη, έτσι γνωρίζουμε ότι οι αριθμοί που δίνονται στη δημοσιότητα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα».

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος- μέλη της οποίας είναι κράτη, κυβερνητικές υπηρεσίες, μη κυβερνητικοί οργανισμοί και χιλιάδες ειδικοί είχαν ως αρχική βάση δεδομένων 41.415 είδη χλωρίδας και πανίδας, και κατόπιν έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από αυτά απειλούνται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό 16.306- αριθμός ενισχυμένος κατά 200 σε σύγκριση με την περυσινή Κόκκινη Λίστα.Σύμφωνα με τους επιστήμονες που εργάστηκαν για την Κόκκινη Λίστα, η κλιματική αλλαγή δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τα σπάνια ζώα και φυτά του πλανήτη. Όπως τόνισε ο Κρεγκ Τέιλορ, «η αλλαγή στο κλίμα της Γης συνδράμει με άλλες απειλές, για παράδειγμα νέες ασθένειες, οδηγώντας τα είδη σε εξαφάνιση».Ο σπάνιος παπαγάλος Το μοναδικό φωτεινό παράδειγμα της Κόκκινης Λίστας του 2007 είναι ο πολύχρωμος παπαγάλος που ζει στον Μαυρίκιο, στον Ινδικό Ωκεανό. Αν και μέχρι τώρα είχε χαρακτηριστεί ως είδος που «απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση», φέτος εντάσσεται στην κατηγορία των πουλιών που απλώς «κινδυνεύουν»- αποτέλεσμα των εντατικών προσπαθειών που έγιναν για τη διατήρηση και προστασία του παπαγάλου. Σήμερα οι εκπρόσωποι του είδους υπολογίζονται σε 300 ενώ πριν από μερικά χρόνια είχαν μείνει μόνο 50.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Δημητρίου)
 

Διαβάστε ακόμη..
Back 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  

Είπαν …

Όσο ο άνθρωπος θα συνεχίζει να είναι ο άσπλαχνος καταστροφέας κατώτερων όντων, δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία ή ειρήνη. Γιατί όσο οι άνθρωποι θα κατασφάζουν ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπέρνει το σπόρο του φόνου και του πόνου δεν μπορεί να δρέψει χαρά και αγάπη.

Πυθαγόρας