** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //
 

Rss Himaira.gr News

Add to Google Toolbar

 

Ειδήσεις

Μίνι άλογα με 3 δάχτυλα κάλπαζαν στα Γρεβενά

(16/10/2007)

Άλογα μεσαίου μεγέθους με… τρία δάχτυλα κάλπαζαν αμέριμνα πριν από 2,5 ως 3 εκατομμύρια χρόνια στη Μηλιά Γρεβενών. Στην παρέα τους ήταν… μαστόδοντες, ρινόκεροι, λιοντάρια, αντιλόπες, γαζέλες, ελάφια, αγριογούρουνα, αρκούδες, λίγκες και άλλα προϊστορικά ζώα, μικρού και μεγάλου μεγέθους.

Τα οστά από τέτοια ιππάρια, που αποτελούν τον πρόγονο του σημερινού αλόγου, εντόπισε η ανασκαφική ομάδα της επίκουρης καθηγήτριας του τμήματος Γεωλογίας στο ΑΠΘ, παλαιοντολόγου Ευαγγελίας Τσουκαλά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τέτοια ιππάρια έζησαν επίσης στην Πεντέλη και στο Αιγαίο.

«Πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια αυτά τα ιππάρια με τα τρία δάχτυλα εξαφανίστηκαν και έδωσαν τη θέση τους στο σημερινό άλογο με το ένα δάχτυλο, την οπλή. Μέχρι τότε πάντως ζούσαν και στη χώρα μας, στην περιοχή των Γρεβενών και ενίσχυαν την παλαιοπανίδα της», είπε στο «Εθνος» η κ. Τσουκαλά, εξηγώντας ότι με το πέρασμα των χρόνων τα δύο από τα τρία δάχτυλα «απορροφήθηκαν» και ο σωματότυπος του αλόγου άλλαξε. Στην αρχή το άλογο ήταν μικρόσωμο, στη συνέχεια έγινε μεσαίου και σήμερα επιβλητικού μεγέθους.

Μάλιστα πριν ακόμη και από τα ιππάρια με τα τρία δάχτυλα, υπήρχαν μικρόσωμα άλογα μεγέθους αλεπούς με… πέντε δάχτυλα, αλλά αυτά έζησαν πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια και ίχνη τους δεν έχουν βρεθεί στη χώρα μας.

Τα οστά των ιππαρίων με τα τρία δάχτυλα βρέθηκαν μαζί με τα λείψανα του προβοσκιδωτού μαστόδοντα, ο οποίος έφερε χαυλιόδοντες μήκους πέντε μέτρων και αποτελούν τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στον κόσμο.

Σύμφωνα με την κ. Τσουκαλά, η ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών αποτελεί τον… παράδεισο της παλαιοντολογίας και η 17χρονη έρευνά της έφερε στο φως πολύτιμα στοιχεία για τη σύνθεση της παλαιοπανίδας, την καταγωγή και τα είδη των ζώων που ζούσαν εκεί, τις κλιματικές συνθήκες που προτιμούσαν και τη γεωγραφική τους εξάπλωση. Στα απέραντα δάση της περιοχής ζούσαν προϊστορικά ζώα μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, γεγονός που την έβαλε στο βιβλίο ρεκόρ του Γκίνες.

«Ολα αυτά καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία ενός Κέντρου Παλαιοντολογίας στα Γρεβενά, που θα αναδείξει τα ευρήματα, αλλά και τη σπουδαιότητα της περιοχής», μας είπε η κ. Τσουκαλά.

Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ύψος της επένδυσης στα 3,2 εκατ. ευρώ και εξετάζεται το ενδεχόμενο χρηματοδότησής του από κονδύλια του Δ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενώ αν όλα πάνε καλά το Κέντρο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε τρία χρόνια.

Πηγή: Εθνος

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back
Next

Earthlings

EARTHLINGS is a feature length documentary about humanity’s absolute dependence on animals


Tell Chocolate-Maker Mars Inc. to Drop Deadly Animal Tests!

Please Sign!