** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Add to Google Toolbar

 

Ειδήσεις

Σκοτώνουν αρκούδες με δηλητήριο

Θάνατος από δηλητήριο. Η θηλυκή αρκούδα, βάρους περίπου 130 κιλών, εντοπίστηκε από την ομάδα της οργάνωσης «Καλλιστώ» νεκρή με μορφασμό σπασμού, στάση που πρόδιδε βασανιστικό θάνατο.

Με αφανισμό απειλείται το προστατευόμενο είδος της καφέ αρκούδας μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά θανάτωσης ζώων από αγρότες και κτηνοτρόφους με δηλητηριασμένα δολώματα.

Η αρκούδα που βρέθηκε το Σάββατο νεκρή κοντά στις πηγές του ποταμού Βενετικού στα Γρεβενά ήταν η τρίτη που θανατώθηκε με αυτό τον τρόπο τους τελευταίους δύο μήνες- εξέλιξη που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η θηλυκή αρκούδα, βάρους περίπου 130 κιλών, εντοπίστηκε από την ομάδα της οργάνωσης «Καλλιστώ» νεκρή με μορφασμό σπασμού, χωρίς εμφανές τραύμα από πυροβόλο όπλο κάτι που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι εξοντώθηκε σκόπιμα με τη χρήση δηλητηριασμένου δολώματος. Σύμφωνα με την πρώτη αυτοψία που έκαναν οι κτηνίατροι της «Καλλιστώ», στον συγκεκριμένο τρόπο θανάτωσης συντείνουν και άλλες ενδείξεις, όπως η στάση του ζώου που πρόδιδε βασανιστικό θάνατο με σπασμούς και πρήξιμο στην κοιλιά, αλλά και το ότι βρέθηκε δίπλα σε νερό, το οποίο αποζητούν τα ζώα για να αποβάλουν τις τοξίνες.

Συνολικά είναι το ένατο γνωστό περιστατικό εξόντωσης αρκούδας της Πίνδου με δηλητήριο από το 2000 και το τρίτο μέσα στο 2007.

Μόλις τον Ιούλιο είχε σημειωθεί το τελευταίο περιστατικό, ενώ οι άλλες δύο αρκούδες που βρέθηκαν νεκρές μέσα στο καλοκαίρι εικάζεται ότι είχαν χτυπηθεί με πυροβόλο όπλο. «Φέτος υπάρχει μία έξαρση στα περιστατικά αυτά και κυρίως στις δηλητηριάσεις, για τις οποίες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα ή παρασιτοκτόνα, που μπορεί κανείς εύκολα να βρει στην αγορά», είπε στα «ΝΕΑ» ο βιολόγος, υπεύθυνος της οργάνωσης, Γιώργος Μερτζάνης. «Με βάση την τελευταία καταγραφή που έγινε με ανάλυση DΝΑ πριν από περίπου δύο χρόνια, ο πληθυσμός της αρκούδας στην περιοχή των Γρεβενών ήταν περίπου 40 άτομα.

Εάν κάθε χρόνο εξοντώνεται το 10% με 15% των ζώων και ιδιαίτερα, όπως στην προκειμένη περίπτωση, θηλυκά, τότε η απώλεια είναι πολύ σημαντική. Κι αν συνυπολογίσει κανείς τις καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά στον Γράμμο, αλλά και στα Πιέρια και το Ζαγόρι, όπου επίσης υπάρχει μικρός αριθμός αρκούδων, τότε ο κίνδυνος για το ευάλωτο αυτό είδος έχει γίνει πολύ μεγαλύτερος».

Με αφορμή το σοβαρό αυτό πρόβλημα, η «Καλλιστώ» έστειλε υπόμνημα προς τις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες, όσο και στη Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, ζητώντας να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης για την εφαρμογή και ενεργοποίηση ειδικών γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Online
 

 

Back 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  
Είπαν …

Γνώρισα τον άνθρωπο …….και αγάπησα τα ζώα

Μενέλαος Λουντέμης 

Earthlings

EARTHLINGS is a feature length documentary about humanity’s absolute dependence on animals