[ad_1]
Εδώ και 4 χρόνια έχω σχέση με άνδρα 8 χρόνια μεγαλύτερό μου. Στα 24 μου ήταν η πρώτη μου σεξουαλική εμπειρία. Στην αρχή ήταν επίπονη, αλλά σταδιακά άρχισε να ομαλοποιείται και πλέον σπάνια έχω πόνο.
Το θέμα μου είναι ότι δεν νιώθω σχεδόν τίποτα κατά τη διάρκεια του σεξ. Αν δεν υπάρξει τριβή της κλειτορίδας, πολύ σπάνια νιώθω κάτι.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω υπάρχει πιθανότητα να έχω κάποιο πρόβλημα; Ίσως φταίει ότι άργησα να ολοκληρώσω; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν απολαμβάνω το σεξ όσο ο σύντροφός μου…
Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Κλαίρη Τρούλου
Ένα από τα ερωτήματα είναι και το άγχος της γυναίκας που φτάνει αρκετά συχνά στο γραφείο μας γεμάτη ανασφάλεια για τη σεξουαλική της εικόνα αλλά και φόβο για το μέλλον της σχέσης της με τον σύντροφο της. Γενικότερα εμείς οι γυναίκες πέφτουμε εύκολα στην… παγίδα του «σωστού» οργασμού. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες αν αναφερθούμε σε ποσοστά, οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν τον οργασμό τους κλειτοριδικά.
Σκέψεις ως και βαθύτερες πεποιθήσεις που ταλανίζουν τις γυναίκες συνήθως είναι το να τελειώσει το σεξ, το να αυξήσουν την προσωπική τους διέγερση, το να έρθουν σε οργασμό , το ότι «πρέπει» να έρθουν σε οργασμό, το να αποφύγουν τον φόβο και την ανασφάλεια πως δεν μπορούν να έρθουν σε οργασμό και, συνηθέστερα, το να μην πληγώσουν τα αισθήματα του συντρόφου τους.
Η γυναίκα δεν αφήνεται να αισθανθεί…
Και συνήθως στο τέλος πληγώνουν τον ίδιο τους τον εαυτό κατηγορώντας τον πως δεν τα κατάφερε. Εγκλωβισμένη σε αυτό το φαύλο κύκλο, η γυναίκα δεν αφήνεται να νιώσει. Αλλά ακόμη και αν νιώσει τον οργασμό κλειτοριδικά, υπάρχουν φορές που περίμενε κάτι διαφορετικό και πιο μαγικό.
Συχνά μένουμε κολλημένοι σκεπτόμενοι μόνο την ικανοποίηση και τον οργασμό, ξεχνώντας ένα βασικό κομμάτι: ότι δηλαδή στο σεξ η διαδρομή της σεξουαλικής επαφής μέσα από την απόλαυση και την ηδονή, μέσα από τις αισθήσεις που δημιουργούνται από τα φιλιά, τα χάδια, τη σεξουαλική λειτουργία, είναι αυτό που μετράει για να φτάσεις στον προορισμό της απόλαυσης και την ηδονής και όχι μόνο αυτή καθαυτή η διείσδυση.
Ψυχολογικά πώς επηρεάζεται η σεξουαλική μας ζωή;
Επηρεάζεται αρκετά. Επηρεάζεται αρκετά από τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα πράγματα τις καταστάσεις και τα δεδομένα γύρω μας. Το άγχος απόδοσης από μόνο του είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να φτάσει κάποιος σε ευχαρίστηση και ηδονή. Η επίδραση που μπορεί να έχουν πιθανές αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες, όπως η έλλειψη διέγερσης στην πρώτη σεξουαλική εμπειρία, είναι επίσης ένας ψυχολογικός παράγοντας.
Η διαπαιδαγώγηση και οι γνώσεις ενός ατόμου γύρω από το σεξ είναι σίγουρα παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική του ζωή. Κανόνες όπως «η γυναίκα πρέπει πάντα να έχει οργασμό και να ικανοποιεί τον σύντροφο της» είναι από μόνοι τους αγχωτικοί και προκαλούν ανησυχία και αισθήματα αποτυχίας στη γυναίκα.
Άλλος παράγοντας θα μπορούσε να είναι τα ίδια τα συναισθήματα ενός ατόμου: οι φόβοι, οι στάσεις και οι δεξιότητες που έχει σε σχέση με το σεξ, δηλαδή το πώς εκφράζεται, το πώς μια γυναίκα κατευθύνει τον σύντροφό της ως προς τον επιθυμητό τρόπο διέγερσής της, τι αρέσει τι δεν αρέσει και πώς διεκδικεί αυτό που θέλει.
Τι να κάνει το ζευγάρι για να βοηθηθεί;
Και ένας άλλο παράγοντας ψυχολογικός θα ήταν οι γενικότερες συνθήκες ο τόπος, ο χρόνος, καθημερινές ανησυχίες, το στρες, αγχωτικές καταστάσεις, η κούραση και τέλος η επικοινωνία ή μη που έχει το ζευγάρι. Μερικές προτάσεις για καλύτερη αντιμετώπιση πιθανόν μελλοντικών προβλημάτων είναι:
- να αναγνωρισθούν και να τροποποιηθούν οι λανθασμένες αντιλήψεις, οι παρανοήσεις και οι μύθοι σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία.
- να μειωθεί το άγχος απόδοσης που έχει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και
- να βελτιωθεί η επικοινωνία με τον/την σύντροφο, τόσο η σεξουαλική όσο και η γενικότερη.
Αν υπάρχει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, φυσικά και κάτι τέτοιο θέλει μεγαλύτερη διερεύνηση και αν τυχόν συνεχίζει το πρόβλημα, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ειδικό, ψυχολόγο, είτε με ειδίκευση σε σεξουαλικά ζητήματα .
Κλαίρη Τρούλου
Πτυχιούχος Ψυχολόγιας Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικευθήσα στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία(CBT)
troulou.klairi@gmail.com
Instagram: psychologist_troulou.klairi
Διαβάστε σχετικά άρθρα:
Κορωνοϊός και σεξ. Γιατί η ερωτική ζωή μπορεί να περνάει κρίση και… χαλάει;
«Δεν έχω διάθεση για σεξουαλική επαφή και χάδια με τον σύζυγό μου. Τι φταίει;»
[ad_2]
Source link