Πέθανε ο πρόεδρος της ΦΑΓΕ, Κυριάκος Φιλίππου: Η δημιουργία του Total, οι διακρίσεις στο εξωτερικό, οι εξαγορές άλλων εταιρειών και η δημιουργία ενός κολοσσού - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ
CELEBRITIES

Πέθανε ο πρόεδρος της ΦΑΓΕ, Κυριάκος Φιλίππου: Η δημιουργία του Total, οι διακρίσεις στο εξωτερικό, οι εξαγορές άλλων εταιρειών και η δημιουργία ενός κολοσσού – BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Σε ηλικία 82 ετών, έφυγε την Δευτέρα από τη ζωή ο Ιδρυτής της ΦΑΓΕ, Κυριακός Φιλίππου.

Ποιος ήταν όμως στα αλήθεια ο Κυριάκος Φιλίππου;

Όλα ξεκίνησαν το 1922 στην οδό Πατησίων 213, στην Αθήνα. Εκεί, οι πρόγονοι των αδερφών Φιλίππου, ανοίγουν για πρώτη φορά ένα μαγαζί, που πούλαγε γάλα και γιαούρτι.

Ο Κυριάκος Φιλίππου, μαζί με τον αδελφό του Γιάννη, με καταγωγή από τα Βαρδούσια Φωκίδος, συνέχισαν την επιτυχημένη αυτή οικογενειακή επιχείρηση και λίγα χρόνια αργότερα την μετέτρεψαν σε ένα εταιρικό διαμάντι.

Πιο συγκεκριμένα, η ΦΑΓΕ, που τα αρχικά της σημαίνουν «Φιλίππου Αδελφοί Γαλακτοκομικές Επιχειρήσεις», άνοιξε για πρώτη φορά στο Γαλάτσι το 1964 και το 1975 κατασκευάστηκε το μεγάλο εργοστάσιο, με έδρα τη Μεταμόρφωση Αττικής.

Ο Κυριάκος Φιλίππου, με σπουδές χημικού μηχανικού, υπήρξε ο πρώτος στη Ελλάδα που δημιούργησε το το μακράς διαρκείας γιαούρτι, μέσα από την μοναδική πατέντα της αδρανοποίησης.

Ο αδερφός του Γιάννης, από την άλλη, ήταν πιο κοινωνικός και εξωστρεφής και ήταν αυτός που λάνσαρε το Total, το πρώτο στραγγιστό γιαούρτι με ανθόγαλα, στην Αγγλία.

Το σλόγκαν της εταιρείας δεν ήταν άλλο, από το «δεν θα φτιάχναμε ποτέ ένα προϊόν που δεν θα δίναμε στα παιδιά μας».

Το 1987, η ΦΑΓΕ, θα εξαγοράσει την Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων (Μπισκότα Αλλατίνη), την σημερινή Elbisco.

Το 1988, θα εξαγοράσει την ΕΒΓΑ η οποία την εποχή εκείνη κυριαρχούσε στην ελληνική αγορά, μέσω των παγωτών της.

Την περασμένη δεκαετία, η ΦΑΓΕ, εξαγώρασε και την ιταλική παγωτοβιομηχανία με το όνομα Gelati Menne, καταφέρνοντας να έχει και ισχυρή παρουσία και στο παγωτό που κινείται στην αγορά του HORECA.

Μέσα στις ξεαγορές, ήταν και οι φρυγανιές Elite, το ψωμί για τοστ Κρις Κρις, οι φρυγανιές Βοσινάκη και η Zitoluks η μεγαλύτερη βιομηχανία αλεύρων και ψωμιού της Βόρειας Μακεδονίας.

Τα τελευταία 10 χρόνια όμως, ο Κυριάκος Φιλίππου, δεν έχει πλέον ενεργή επιχειρηματική δράση στην εταιρεία και πλέον διοικεί ο γιος του Κύρος, μαζί με τον ξάδελφο του Θανάση, όπου τα πάνε εκπληκτικά.

Ποια ήταν η ανακοίνωση της ΦΑΓΕ;

«Εχθές έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου. Ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ στα πέρατα του κόσμου. Επιστήμονας, δίκαιος εργοδότης, γενναιόδωρος, αιώνιος εξερευνητής του καλλίτερου, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά επιχειρηματικού ήθους».

Η επιστολή της κόρης του Κυριάκου Φιλίππου και πρόεδρος της Elbisco 

«Αγαπητοί μου συνεργάτες,

Με βαριά καρδιά και μεγάλη συγκίνηση θέλω να σας ενημερώσω ότι έφυγε από τη ζωή ο λατρεμένος μου πατέρας και ιδρυτής της εταιρίας μας.

Ο Κυριάκος Φιλίππου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1939. Μαθήτευσε στο 8ο γυμνάσιο Πατησίων, όπου παρουσίασε εξαιρετικές επιδόσεις στα μαθηματικά, την φυσική και τη χημεία, επιστήμες που αγαπούσε καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Στη συνέχεια, nαποφοίτησε από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τα όνειρα του και το όραμα του για το επιχειρηματικό του μέλλον είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται, όταν ακόμα ήταν ένας νέος, πανύψηλος, αριστούχος απόφοιτος του Πολυτεχνείου, που μόλις ξεκινούσε τη στρατιωτική του θητεία στο Ναυτικό της πατρίδας μας.

Πάντα πρώτα από όλα ο επιστήμων, σχεδίασε μηχανολογικά την σύγχρονη μέθοδο βιομηχανικής παραγωγής γιαουρτιού, και πέτυχε για αυτήν του την εφεύρεση δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Έτσι ξεκίνησε η εκπληκτική εκτόξευση της εταιρίας ΦΑΓΕ, από μικρή οικογενειακή βιοτεχνία, στην πασίγνωστη εταιρία που είναι σήμερα.

Τολμηρός και αποφασιστικός προχώρησε στη εξαγορά και συγχώνευση της ELITE με τα μπισκότα και το αλεύρι ΑΛΛΑΤΙΝΗ και τα ψωμιά Κρις Κρις. Έτσι γεννήθηκε η εταιρία μας. Ορμώμενος από την πίστη του στη δύναμη της καινοτομίας, το όραμα του για την ELBISCO ήταν η παραγωγή και διάθεση καινοτομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, προϊόντων που όπως του άρεσε να λέει, θα δίναμε όλοι στα παιδιά μας.

Ο Κυριάκος Φιλίππου υπήρξε ένας σπάνιος σε ήθος, διαύγεια και ευφυΐα
επιχειρηματίας, και εξίσου εξαιρετικός οικογενειάρχης, πατέρας και σύζυγος. Κάθε πρωί ανελλιπώς οδηγούσε τον αδελφό μου κι εμένα στο σχολείο. Θυμάμαι με τρυφερότητα και συγκίνηση πως με βοηθούσε όταν ήμουν μικρό παιδί με τα μαθηματικά, και πως του άρεσε να μου δείχνει τρόπους διαφορετικούς επίλυσης των προβλημάτων. Όπως αντιμετώπιζε τα μαθηματικά, έτσι αντιμετώπιζε και τη ζωή. Για κάθε πρόβλημα, με συμβούλευε, υπάρχει και η λύση. Πρέπει να ψάξεις να την βρεις! Πίστευε ακράδαντα στην παιδεία. Η μόρφωση, δεν είναι συνθήκη ικανή αλλά πάντα αναγκαία, μας έλεγε.

Υπήρξε ένας αυθεντικός άρχοντας, δίκαιος και αξιοπρεπής, που με λίγα λόγια, αλλά σοφά, ενέπνεε την εμπιστοσύνη όλων όσοι των γνώριζαν. Ήταν φυσικός ηγέτης, οραματιστής και καινοτόμος, μπροστά από την εποχή του.

Η πρωτοποριακή και προοδευτική του σκέψη, αλλά και το θάρρος, το ήθος, η θέληση, η αισιοδοξία, και η πειθαρχία του ήταν ο πυρήνας της προσωπικότητας του και οι κινητήριες δυνάμεις της λαμπρής του πορείας. Υπήρξε βράχος ψυχραιμίας! Ο θυμός, του άρεσε να λέει, είναι κακός σύμβουλος. Δούλεψε σκληρά και άοκνα στη ζωή του, με την πειθαρχία του επιστήμονα, την τόλμη του οραματιστή και την ψυχική δύναμη του αγωνιστή.

Ένας άνθρωπος τόσο δημιουργικός, αλλά και τόσο ισορροπημένος, άγγιξε κι ενέπνευσε πολλές ζωές στον κόσμο- έναν κόσμο που ατένιζε πάντα με γενναιότητα για το παρόν και αισιοδοξία για το μέλλον. Ας εμπνεύσουμε όλοι μας από τον Λόγο και την Αρετή του εξαιρετικού Κυριάκου Φιλίππου.

Έλενα Φιλίππου Κουμαντάρου».

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ολιβιέ Ντασό: Ο τραγικός θάνατος με το ελικόπτερο, τα δισεκατομμύρια και η σύνδεση με την οικογένεια Αλλατίνη

Πέθανε ο Τραπεζίτης της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος: Η εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας, τα 2 παιδιά εκτός γάμου και η πορεία της Alpha Bank μέχρι σήμερα

 Source link

Μάνια Ντέλου

Άβυσσος η ψυχή της γυναίκας!

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *