Ο Γιάννης Κωστόπουλος, πέθανε σε ηλικία 83 ετών. Τους τελευταίους 2 μήνες αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και βρισκόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938, ενώ σπούδασε Ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε το 1963 στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως.
Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996.
Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank.
Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ενώ τον Ιούνιο του 2014 η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η αγάπη του για την ιστιοπλοΐα
Ο Γιάννη Κωστόπουλος αγαπούσε την τέχνη και την ιστιοπλοϊα και αυτό άλλωστε φαινόταν, αφού το 1988 δημιούργησε την ιστιοπλοϊκή ομάδα ΩΚΥΑΛΟΥ, που κατέκτησε για τρία συνεχή χρόνια το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης στην κατηγορία 3/4ΤΟΝ και ΟΝΕ ΤΟΝ.
Όμως δεν έμεινε εκεί, αφού το 1994 δημιούργεισε την ιστιοπλοϊκή ομάδα Alpha Sailing Team, με σχολές ιστιοπλοΐας, τόσο για το προσωπικό της Τράπεζας, όσο και για το ευρύ κοινό, αφού πάνω από 500 άνθρωποι αποφοίτησαν καθώς και οι διαρκίσεις ήταν πολλές.
Ποια ήταν η εξέλιξη της Τράπεζας;
Όλα ξεκίνησαν από τον Εμπορικό Οίκο Ι.Φ. Κωστοπούλου, ο οποίος, λίγο καιρό μετά από την ίδρυσή του, το 1879, στην Καλαμάτα, ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες.
Αυτό έγινε το 1916, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τραπέζης, δημιούργησε, στη Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου η οποία το 1918, έγινε Τράπεζα Καλαμών.
Το 1924 η Τράπεζα Καλαμών έγινε Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, και δημιούργησε και ένα περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στη Νότιο Πελοπόννησο.
Στα χρόνια της οικονομικής ανασυγκρότησης που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, η οποία το 1947 μετονομάστηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, υπήρξε η μοναδική τράπεζα του μεγέθους της που κατάφερε να εξέλθει από τις δύσκολες συνθήκες εκείνης της περιόδου και προσανατολίστηκε πλέον στην ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου υποκαταστημάτων.
Από τη δεκαετία του 1970, η Τράπεζα Πίστεως, όπως ονομάστηκε το 1972, υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ μετά από την απελευθέρωσή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχει ήδη διαμορφώσει τη φυσιογνωμία ενός τραπεζικού ομίλου που της επιτρέπει να παρέχει ευρύ φάσμα καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Το 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως -ονομασία που υιοθετήθηκε το 1994- εξαγόρασε το 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, κάνοντας πραγματικότητα τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα.
Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε 1 χρόνο μετά και μετονομάστηκε σε Alpha Bank.
2 Παιδιά εκτός γάμου και ένας επίσημος γάμος
Η κόρη του η Δάφνη, είναι ζωγράφος και παππούς της είναι ο ιδρυτής της Κλωσταί Πεταλούδα, Ελευθέριος Μουζάκης. Η Δάφνη πήρε την αγάπη του μπαμπά της για τα σκάφη και έτσι συνέχισε την παράδοση της ιστιοπλοΐας και του Ωκύαλου.
Ακόμα έχει και έναν γιο τον Φίλιππο, μητέρα του οποίου είναι η Ειρήνη Μολφέσου, κόρη του ζωγράφου και γλύπτη Ιάσονα Μολφέση και της Καλλιόπης Σμπαρούνη, αδελφή της Καλλισθένης, ή αλλιώς Καλή που ήταν η σύντροφος του Λεωνίδα Κύρκου.
Μοναδική του επίσημη γυναίκα ήταν η Ντόλλυ Σαρρή. Η μικρότερη κόρη του ναυάρχου Σαρρή και συγγενής της Μαρίκας Ηλιάδη και της Ελενας Βενιζέλου.
Ποια είναι η Δάφνη Κωστοπούλου
«Από μικρή, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έπαιρνα χαρτί και ζωγράφιζα. Σε ηλικία 5 ετών μου έφτιαξαν ειδικό καβαλέτο, αντίστοιχο με το ύψος μου, για να μπορώ να το φτάνω. Λίγο πιο μεγάλη ασχολήθηκα και με τα ρούχα. Τα σχεδίαζα, τα έραβα και τα φορούσα. Με συνέπαιρνε η μόδα αλλά όχι ο κόσμος που υπήρχε γύρω από αυτή. Γι’ αυτό και δημιουργούσα μόνη μου. Στο Γυμνάσιο ζήτησα από τον πατέρα μου ως δώρο Χριστουγέννων μια ραπτομηχανή. Ήταν ό,τι ωραιότερο πήρα!»
«Δεν έχει νόημα να πιέζεις κάποιον όταν οι δυνατότητες και οι αποφάσεις του δείχνουν ξεκάθαρα ποια μπορεί να είναι η διαδρομή του ή όταν γνωρίζεις τι θα τον κάνει πραγματικά ευτυχισμένο»
«Με τον πατέρα μου μοιάζουμε όχι μόνο εμφανισιακά, αλλά και ως χαρακτήρες. Είμαστε copy paste. Και οι δύο αποφεύγουμε την κοινωνική ζωή και κάθε είδους δημοσιότητα, είμαστε εσωστρεφείς και μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας με μία μόνο λέξη. Ο πατέρας μου είναι το πρότυπό μου και παρά το γεγονός ότι είναι ένας στόχος που ξέρω ότι δεν θα τον φτάσω ποτέ, αποτελεί για μένα έναν καλό στόχο».
Ποιος είναι ο Φίλιππος Κωστόπουλος;
Ο Φίλιππος Κωστόπουλος, είναι Διευθύνων Σύμβουλος στο Ναυτιλιακό Πρακτορείο Arkas Hellas S.A. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στα Ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο του Cardiff.
Το 2018 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσις (Δ.Ν.Ε.), και είναι ο νεότερος Πρόεδρος στην ιστορία της Ένωσης.
Διαβάστε σχετικά άρθρα:
Ολιβιέ Ντασό: Ο τραγικός θάνατος με το ελικόπτερο, τα δισεκατομμύρια και η σύνδεση με την οικογένεια Αλλατίνη