Κάθε χωρισμός είναι μια τρομερή (αλλά αναπόφευκτη) εμπειρία. Δεν έχει μεγάλη σημασία αν η σχέση τελείωσε με καλούς ή κακούς όρους, ούτε έχει μεγάλη διαφορά αν εκείνοι τελείωσαν την σχέση ή η σύντροφός τους. Το ερώτημα όμως είναι: πώς ακριβώς αντιδρούν οι άντρες μετά από έναν χωρισμό;
Οι χωρισμοί είναι απώλεια μιας σύνδεσης που αναπόφευκτα επηρεάζει και τα δύο μέρη. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, οι χωρισμοί μπορεί επίσης να είναι σκληροί για τους άνδρες, και όχι με τρόπους που συνήθως περιμένουμε. Πολλές φορές θεωρούμε ότι οι άντρες δεν βιώνουν τόσο άσχημα έναν χωρισμό επειδή δεν δείχνουν έντονα συναισθήματα γι ‘αυτόν.
Ποιες είναι οι συνήθεις αντιδράσεις τους;
Όταν οι άνδρες χωρίζουν, τείνουν να απομονώνονται και κλείνονται στον εαυτό τους χωρίς να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Τρώνε πρόχειρο φαγητό, παίζουν βιντεοπαιχνίδια και βλέπουν ταινίες, ενώ προσπαθούν να μάθουν πως να αντιμετωπίσουν τα πληγωμένα τους συναισθήματα.
Ένας χωρισμός τους οδηγεί συχνά σε κατάθλιψη και χαμηλή ενεργητικότητα ως αμυντικό μηχανισμό ενάντια στον πόνο. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι άνδρες προτιμούν να είναι μόνοι μετά τον χωρισμό. Μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για την ενδοσκόπηση για να επεξεργαστούν αυτό που συνέβη.
Ίσως αναρωτιούνται τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει για να διορθώσουν τη σχέση πριν από το χωρισμό. Αν είναι αυτός που τελείωσε την σχέση, θα μπορούσε να ξανασκεφτεί την επιλογή του. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση αυτή τους επιτρέπει να ξεφύγουν από τα πράγματα και να φροντίσουν τον εαυτό τους.
Οι άντρες νιώθουν πόνο σε διάφορα επίπεδα και βαθμούς μετά το χωρισμό. Ειδικά αν είχαν επενδύσει συναισθηματικά στη σχέση ή ήταν σοβαρά δεμένοι με την σύντροφό τους σίγουρα θα προσπαθήσουν να αλλάξουν. Η τάση τους προς την αλλαγή δεν είναι εμφανής αφού οι άντρες είναι εκπαιδευμένοι να δείχνουν μία σκληρή εξωτερική συμπεριφορά. Φοβούνται μην τους κρίνουν επειδή είναι κυρίαρχη η άποψη πως η απογοήτευση ή ο θρήνος είναι γυναικεία χαρακτηριστικά.
Χωρίς διέξοδο για αυτά τα συναισθήματα, εμφανίζουν αυτοκαταστροφικές τάσεις μετά από έναν χωρισμό. Το υπερβολικό ποτό, το κάπνισμα και άλλοι εθισμοί είναι συνήθως οι συνήθειες στις οποίες στρέφεται ένας αποκαρδιωμένος άντρας. Η ψυχολογία πίσω από αυτή τη συμπεριφορά είναι ότι οι άντρες πιστεύουν ότι η αυτοκαταστροφή είναι ένας τρόπος για να στρέψουν το ενδιαφέρον της πρώην συντρόφου στο πρόσωπό τους.
Μερικοί άντρες σκέφτονται ακόμη και την εκδίκηση ως αποτέλεσμα της αδικίας που νιώθουν από τον χωρισμό, η περηφάνια τους είναι πληγωμένη. Ωστόσο, καθώς δεν θεωρείται “αντρικό” να κλαίνε γι’ αυτό στρέφονται στους φίλους τους για συμπαράσταση. Συχνά αναζητούν άτομα που μπορούν να τους καταλάβουν και να τους καθοδηγήσουν. Άτομα που μπορούν να απαντήσουν σε κάθε είδους ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις και να απαλύνουν τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες τους.
Αναζητούν συνεχώς νέα σχέση προσπαθώντας να ξεχάσουν την παλιά
Σε πολλές περιπτώσεις όταν ένας άντρας χωρίζει, γίνεται κάτι σαν playboy. Περνά από την μία περιστασιακή σχέση στην άλλη που δεν διαρκούν πολύ. Οι άνδρες τείνουν να προχωρούν σε αυτές τις σχέσεις ανάκαμψης για διάφορους λόγους:
- Θέλουν να αποφύγουν να ασχοληθούν με τα συναισθήματά του
- Δεν θέλουν να είναι μόνοι
- Δεν νιώθουν άνετα με την ήττα
- Θέλουν να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους μετά από μια απόρριψη
- Πρέπει να νιώθουν επιθυμητοί
- Θέλουν να αποδείξουν κάτι στην πρώην του και στον εαυτό τους
- Νιώθουν την ανάγκη να βρουν τις χαμένες ευκαιρίες
Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι σχέσεις ανάκαμψης είναι ο τρόπος ενός άντρα για να ανακτήσουν την περηφάνια τους μετά από έναν χωρισμό. Όσο περιστασιακές κι αν είναι αυτές οι σχέσεις, χρησιμεύουν ως επικύρωση για να ανακτήσουν την αυτοεκτίμησή τους. Έχοντας μια σειρά από επιτυχημένες κατακτήσεις νιώθουν ότι είναι αρκετά καλοί, ελκυστικοί για τις γυναίκες ή ότι οι πρώην τους ήταν το πραγματικό πρόβλημα.
Αποσπάται η προσοχή τους από το πραγματικό πρόβλημα ακόμα κι αν η σχέση δεν είναι σοβαρή. Ωστόσο, η αναζήτηση περιστασιακών σχέσεων μπορεί να είναι επιβλαβής για τους άνδρες μακροπρόθεσμα. Είναι μια ανθυγιεινή συμπεριφορά γιατί αγνοούν το ουσιαστικό νόημα της απόρριψης. Έτσι, όταν έρχεται η επόμενη σοβαρή σχέση ανακύπτουν τα άλυτα συναισθηματικά προβλήματά τους. Σύνηθες, είναι και το να μιλούν ελάχιστα για αυτά ή ακολουθούμενοι υποσυνείδητα και πάλι από αυτά να προσπαθούν να κερδίσουν την πρώην σύντροφο.
Άρνηση, επίρριψη ευθυνών και μετά εξάσκηση των ικανοτήτων τους
Μετά από την άρνηση των συναισθημάτων τους και την επίρριψη ευθυνών για την αποτυχία της σχέσης αρχίζουν πια να συνειδητοποιούν πως πρέπει να βρουν ευχάριστους τρόπους για να βιώσουν τον χωρισμό. Εκεί είναι που αρχίζουν να «ξεσκονίζουν» τις ικανότητες και τα ταλέντα τους. Τους αρέσει να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε κάτι γνωστό ή νέο. Μερικές φορές, μπορεί απλά να αλλάζουν την ρουτίνα και τις συνήθειές τους.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι άντρες τολμούν να γνωρίσουν νέους ανθρώπους. Προσφέρουν εθελοντικά την δουλειά τους, ταξιδεύουν ή παρακολουθούν μαθήματα. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να πειραματιστούν με ολόκληρο τον τρόπο ζωής τους και να αναβαθμίσουν το σπίτι ή το προσωπικό τους στυλ.
Η ενασχόληση με νέες εμπειρίες και ασχολίες επιτρέπει στους άντρες να διαμορφώσουν εκ νέου ποιοι είναι και να επανασυνδεθούν με έναν κόσμο που δεν περιστρέφεται πλέον γύρω από την πρώην τους. Επιλέγουν να αφήσουν άλλα πράγματα στη ζωή τους και ελπίζουν πως κάτι θα επανέλθει στα επίπεδα προ του χωρισμού.
Προσπαθούν να ξεχάσουν τις παλιές και θλιβερές αναμνήσεις τους σε σημείο που αποφεύγουν ακόμα και τα μέρη που πιθανόν να συναντήσουν την πρώην. Όλες αυτές οι στρατηγικές βοηθούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης των ανδρών, επειδή δεν κατακλύζονται συνεχώς με αναμνήσεις αυτών που μόλις έχασαν. Μάλιστα, τείνουν να μπλοκάρουν την πρώην από τα κοινωνικά δίκτυα για να αποκλείσουν κάθε γέφυρα επικοινωνίας.
Επαναξιολογούν τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους
Σύμφωνα με την ανδρική ψυχολογία, οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι σε μια περίοδο χωρισμού. Αισθάνονται απόρριψη, εγκατάλειψη και δυσαρέσκεια που μπορεί να γίνουν απαρατήρητες αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Αυτή την περίοδο που ψάχνουν πως να αντιδράσουν στον χωρισμό αποκτούν χώρο για ήσυχη και ουσιαστική ενδοσκόπηση. Οι άντρες τότε αρχίζουν να αναλογίζονται τη ζωή τους, τις επιλογές που έκαναν, τα ελαττώματα και τις αρετές τους ή ακόμα και το τι πραγματικά θέλουν από έναν σύντροφο.
Αυτές οι υπαρξιακές στιγμές είναι κάτι θετικό γιατί εναρμονίζονται περισσότερο με την πραγματική τους ταυτότητα. Ενδέχεται να τους ωθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση για το μέλλον ή να τους στρέψει να δώσουν προσοχή στις σχέσεις που έχουν με φίλους και οικογένεια. Ανάλογα με το πώς αντιδρούν στον χωρισμό, θα μπορούσαν να κόψουν την επαφή με άτομα που δεν τους βοηθούν και να ενισχύσουν τους δεσμούς του με αυτούς που τους υποστηρίζουν.
Γίνονται ξαφνικά πιο υπεύθυνοι και ενεργητικοί, αντί να τις αποφεύγουν. Είναι μια ξαφνική αλλαγή αλλά φαίνεται να λειτουργεί. Μερικοί άντρες επιλέγουν να φύγουν από τη δουλειά τους, τις τοξικές οικογενειακές τους υποχρεώσεις ή τις κοινωνικές επιταγές του χωρισμού.
Τελευταία έρχεται η αυτοβελτίωση. Ένας καταστροφικός χωρισμός μπορεί να είναι σκληρός και για τους δύο συντρόφους, αφήνοντας και τους δύο ανθρώπους συντετριμμένους και αμφισβητώντας την αξία τους. Μόλις τελειώσει το πάρτυ των αρνητικών συναισθημάτων μερικοί άνθρωποι βλέπουν το νέο ξεκίνημά τους ως ευκαιρία να βελτιώσουν τα παλιά ελαττώματα. Θα μπορούσαν να είναι απλές αλλαγές όπως η ενεργή άσκηση ή κάτι πιο περίπλοκο, όπως η επιδίωξη των επαγγελματικών τους στόχων.