Πως η απιστία επηρεάζει την σχέση του ζευγαριού- Μπορεί να υπάρξει μέλλον μετά από αυτή; - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ
SEX ΣΧΕΣΕΙΣ

Πως η απιστία επηρεάζει την σχέση του ζευγαριού- Μπορεί να υπάρξει μέλλον μετά από αυτή; – BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Οι ανθρώπινες ερωτικές σχέσεις διαχρονικά αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και περνούν κρίσεις για διάφορους λόγους, όπως η έλλειψη επικοινωνίας, η έλλειψη ασφάλειας, το συναισθηματικό κενό, οι υπερβολικές εντάσεις, η απουσία ερωτικής διάθεσης, η παραμέληση κτλ. Αν και οι δυσχέρειες που καλείται να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι μέσα στην σχέση είναι πολλές, ένας παράγοντας θεωρείται ο πιο σοβαρός,_  αυτός της απιστίας.

Πολλοί συνδέουν στο μυαλό τους την απιστία με την προδοσία και δεν έχουν απολύτως άδικο, όμως για να ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το φαινόμενο που ταλανίζει και δείχνει να απασχολεί αρκετά συχνά τα ζευγάρια. Διερωτόμαστε συχνά, «μήπως ο σύντροφος μου με απατάει;», «μήπως δεν τον καλύπτω και ψάξει αλλού;», όμως τι συμβαίνει όταν η απιστία μας έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα;, πώς η απιστία επηρεάζει την σχέση του ζευγαριού; Είναι εφικτό να υπάρξει μέλλον μετά από αυτή; Με αυτά τα  δύο ερωτήματα θα ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο.

Τα αίτια της απιστίας

Τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο για τον ‘πιστό’ σύντροφο να κατανοήσει και να αποδεχθεί την απιστία του άλλου, μπαίνοντας σε ένα φαύλο κύκλο σκέψεων με κεντρικό ερώτημα το ‘Γιατί;’. Οι αιτίες τις απιστίας έχουν ένα πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό χαρακτήρα. Θα μπορούσαμε ενδεικτικά να αναφερθούμε σε κάποιους παράγοντες, όπως είναι:

  1. Η ανασφάλεια και η χαμηλή αυτοεκτίμηση του συντρόφου που κάνει την πράξη.
  2. Η έντονη ζήλεια που λόγω του υψηλού φαντασιακού χαρακτήρα που την διέπει, ωθεί τα άτομα να βρουν παράλληλα άλλους συντρόφους, νομίζοντας ότι και τα ίδια είναι θύματα παρόμοιας κατάστασης.
  3. Η παραμέληση και το κενό στην σχέση.
  4. Προβλήματα σεξουαλικής φύσεως, όπως μειωμένη σεξουαλική επαφή, στυτικές δυσλειτουργίες κ.τ.λ.
  5. Η μειωμένη αντοχή μέσα στην σχέση: Κάποιες φορές τα ζευγάρια περνούν κρίσεις εντός της σχέσης και δυσκολεύονται να τις διαχειριστούν μαζί με τον σύντροφο τους. φτιάχνοντας το έδαφος να αποχωρήσουν παρέα με κάποιον άλλον.
  6. Ο φόβος της εγκατάλειψης: «Θα φύγω πριν με χωρίσεις, αφού πρώτα βρω κάποιον άλλο σύντροφο».
  7. Η εκδίκηση: Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ένας σύντροφος περνάει πολύ δύσκολα μέσα στην σχέση, όμως αδυνατεί να χωρίσει για διάφορους λόγους και υποθέτει ότι κάνοντας μία απιστία τιμωρεί τον άλλον.
  8. Εγγενή χαρακτηριστικά: Κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να δυσκολεύονται να μείνουν με έναν σύντροφο σε όλη τους την ζωή, έχοντας την πεποίθηση ότι είμαστε πολυγαμικά όντα.
  9. Ο έρωτας: Τι να πούμε για τον έρωτα… Ο αρχαίος Έλληνας τραγωδός Σοφοκλής τα είπε όλα σε μία φράση «έρως ανίκατε μάχαν».

Πώς η απιστία επηρεάζει την σχέση των ζευγαριών;

Η αλήθεια είναι ότι όταν η απιστία κάνει την εμφάνιση της σε ένα ζευγάρι, είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν πολλά μέσα στην σχέση, δημιουργώντας έντονες συγκρούσεις και προβλήματα, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου και φέρνοντας στην επιφάνεια άλυτα θέματα του ζευγαριού, που υποβόσκουν καιρό.

Το πρόσωπο που βιώνει την απιστία κατακλύζεται από έντονα συναισθήματα φόβου, θυμού, οργής και βιώνει έντονο άγχος για το πώς πρέπει και θέλει να διαχειριστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Ο απατημένος σύντροφος βιώνει πολύ έντονα την πράξη της απιστίας ως προδοσία και αρχίζει να καταρρέει γύρω του ο κόσμους που ιδανικά είχε φανταστεί για τον ίδιο και τον σύντροφο του.

Βιώνει μεγάλη οδύνη, κλονίζεται η εμπιστοσύνη του και συχνά νιώθει ότι βάλλεται η αξιοπρέπεια και η προσωπικότητα του. Από την άλλη μεριά ο σύντροφος που έκανε την απιστία συνήθως νιώθει ενοχές και τύψεις, ακόμα και αν δεν γίνει γνωστή η πράξη του στην σχέση.

Αλλάζει συμπεριφορικά απέναντι στον σύντροφο του είτε με το να γίνεται ιδιαίτερα τρυφερός και εκδηλωτικός, είτε απόμακρος και εσωστρεφής. Ο σύντροφος ο οποίος προδίδει την σχέση του συχνά δημιουργεί σχέσεις τρίγωνα ώστε, είτε για να αντέχει μέσα σε μία σχέση οπού δεν μπορεί να υπάρχει ο ίδιος όπως επιθυμεί, είτε επειδή δυσκολεύεται να χωρίσει και αυθυποβάλλεται σε αυτή την πιεστική διαδικασία μέχρι να έρθει στην επιφάνεια η απιστία του και να αποχωρήσει από την σχέση.

Σε κάθε περίπτωση, η σχέση θα περάσει μία περίοδο κρίσης μέσα στην οποία θα δοκιμαστεί το ζευγάρι και θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, σύμφωνα με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του καθενός, το ατομικό σύστημα αξιών, την αντιληπτική του ικανότητα και την στάση που έχουν απέναντι στις σχέσεις και στην ζωή.

Μπορεί να υπάρξει μέλλον μετά από αυτή;

Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες που διερευνούν διάφορες πτυχές σχετικά με την απιστία, οι οποίες μας δείχνουν ότι συνήθως μετά από μία απιστία αρκετά ζευγάρια συνεχίζουν να είναι μαζί. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, διότι μετά την απιστία γίνεται μία επαναδιαπραγμάτευση και ένας επαναπροσδιορισμός μέσα στην σχέση, όπου ο καθένας εκφράζει τις δυσκολίες του και όλα αυτά που τον δυσαρεστούν, καθώς και τα συναισθήματα του (θετικά και αρνητικά), τους κοινούς στόχους και τα κοινά ενδιαφέροντα που λάμβαναν ευχαρίστηση. «Ποια είναι όμως τα ζευγάρια που μπορούν να ξεπεράσουν την απιστία και ποια όχι;».

Εκείνα τα ζευγάρια που τόσο ατομικά, όσο και μαζί ξεπερνούν τον συναισθηματικό πόνο της κατάστασης και αναλαμβάνουν με υπευθυνότητα από κοινού να παραδεχτούν ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης του μέσα στην σχέση, είναι ικανά να υπερκεράσουν την απιστία και να θέσουν τις βάσεις για μία καλύτερη σχέση μέσα στην οποία θα συνυπάρχουν και οι δύο με αγάπη, σεβασμό, ειλικρίνεια και αλληλοϋποστήριξη.

Εν αντιθέσει, τα ζευγάρια που δεν μπορούν και δεν θέλουν να ξεπεράσουν τον συναισθηματικό πόνο της κατάστασης και προτιμούν να παίρνουν την θέση του ματαιωμένου και του προδομένου, δεν είναι σε θέση να πάνε ένα βήμα μπροστά την σχέση τους. Χωρίς να έχω την πρόθεση να δικαιολογήσω την απιστία, είναι γεγονός ότι λαμβάνει χώρα πολύ πριν έρθει στην επιφάνεια το συμβάν που θα αποτελέσει την αφορμή της σύγκρουσης και το πρόσωπο που υφίσταται την προδοσία κρύβεται πίσω από την ψευδή πεποίθηση της εμπιστοσύνης που έχει στον άλλο και όχι στον εαυτό του, αφήνοντας χώρο για την δημιουργία μιας σχέσης γνωστή και ως « ζευγάρια ψευδαίσθηση».

Ο πόνος στο ζευγάρι προέρχεται από το ‘κρυφά’. Το ‘κρυφά’ είναι αυτό που πονάει, διότι εκείνος που απιστεί θα μπορούσε κάλλιστα να επικοινωνήσει το κενό του και όχι κρυφά να πάει να πάρει κάτι από αλλού για να το  καλύψει. Επίσης, ο άλλος θα μπορούσε πιο έγκαιρα να συνδεθεί με τον σύντροφο του και να αντιληφθεί το κενό του και να μιλήσει για αυτό που βλέπει και νιώθει.

Συνεπώς, τα ζευγάρια που έχουν καλή επικοινωνία και εκφράζουν τα θέλω τους και τα συναισθήματα τους έχοντας ως γνώμονα την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό στον εαυτό τους και στον άλλον,  μπορούν να ξεπεράσουν την απιστία ή ακόμα και να την αποτρέψουν, γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη μορφή αντιμετώπισης.

 

Σταύρος Ναούμ

Ψυχολόγος BSc(Hons), Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής 

Email: naoum.st@gmail.com

Τηλ.: 6942912988



Source link

Μάνια Ντέλου

Άβυσσος η ψυχή της γυναίκας!

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *