SEX ΣΧΕΣΕΙΣ

Πως καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση; Βρες το θάρρος και απάντησε στο ερωτηματολόγιο – BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Στην αρχή μιας σχέσης προσπαθούμε κατά βάση να δείχνουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να κάνουμε αυτό που λέμε μια “θετική πρώτη εντύπωση” στον άλλον. Δυστυχώς, βέβαια, το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι “τοξικοί άνθρωποι”. Ενδέχεται, μάλιστα, στην αρχή να χρησιμοποιούν τις αδυναμίες τους και τα μειονεκτήματά τους ως κόλπο για να ξεγελάσουν και να δελεάσουν τον άλλο. Ενδεχομένως να μην συνειδητοποιήσεις πόσο βαθιά έχεις μπει σε μια μη υγιή σχέση μέχρι τα τοξικά συμπτώματα να κάνουν την εμφάνισή τους, παρεμποδίζοντας τη φυσιολογική συμπεριφορά και τα ανάλογα συναισθήματά μας. Σε μια τέτοια σχέση, συμπτώματα που προκύπτουν σαν απόρροια μιας φυσιολογικής ανταπόκρισης σε αφύσικες καταστάσεις είναι: ασφυξία, ανησυχία, αδυναμία, ακόμα και σοκ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στη “φάση της ανάρρωσης” από μια τοξική σχέση, πιθανότατα να συμφωνήσουν ότι ο καλύτερος τρόπος ώστε να μην βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να τελειώσουν μια τέτοια σχέση, ή να μην την είχαν ξεκινήσει ποτέ! Αυτό που τελικά προκύπτει είναι ότι τελικά θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τη διαίσθησή μας όταν γνωρίζουμε κάποιον.

Πολλοί συμμετέχοντες σε σχετική έρευνα που “έτρεξε” η Suzanne Degges-White, καθηγήτρια συμβουλευτικής ενηλίκων στο Northern Illinois University, παραδέχτηκαν ότι είχαν αγνοήσει τα προειδοποιητικά σημάδια που είχαν παρατηρήσει στην αρχή της σχέσης, επειδή δεν εμπιστεύονταν τη διαίσθησή τους ή δεν έδιναν σημασία.

Δείτε 7 σημάδια που προειδοποιούν για μια ενδεχόμενη τοξική σχέση:

1. Νέοι γνωστοί ή ενδεχόμενοι ερωτικοί σύντροφοι που διεκδικούν υπερβολικά μεγάλο μέρος του χρόνου σας ή μοιράζονται σε σύντομο χρόνο πάρα πολλές προσωπικές τους πληροφορίες.

2. Άτομα που επικοινωνούν μαζί σας μόνο όταν κάτι είναι λάθος ή έχουν κάποια ανάγκη.

3. Άνθρωποι που παίρνουν τον έλεγχο οποιουδήποτε σχεδιασμού ή εκδήλωσης χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα δικά σας “θέλω”.

4. Οι άνθρωποι που συστηματικά μονοπωλούν συζητήσεις ή θέλουν μόνο να συζητούν για τη δική τους ζωή και τις εμπειρίες τους χωρίς να σας δίνουν χρόνο να μοιραστείτε τις δικές σας σκέψεις ή τα συναισθήματά σας.

5. Άτομα που διαμαρτύρονται ότι δεν είστε αρκετά “διαθέσιμοι” ή αρκετά δραστήριοι ή έχετε αρκετή κατανόηση κ.λπ. Όταν ένας γνωστός σας ασχολείται υπέρμετρα με τις δικές σας μόνο αδυναμίες, καλύτερα να προχωρήσετε χωρίς αυτόν.

6. Οι άνθρωποι που σας βλέπουν ως “ανταγωνιστή” σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, ενδέχεται να είναι μελλοντικοί τοξικοί φίλοι ή σύντροφοι, ανάλογα με πόσο έντονα βγάζουν το ανταγωνιστικό τους πνεύμα.

7. Σε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν ντρέπονται να ζητούν να δανεικά, αλλά αργούν να τα επιστρέψουν, ας έχουμε κατά νου ότι η φιλία ή η σχέση και η οικονομική διαχείριση είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Εάν ένας άνθρωπος που γνωρίσατε, σας κάνει να νιώθετε δυσάρεστα, αυτό από μόνο του αποτελεί σημάδι που αρχικά πρέπει να αναγνωρίσετε. Μιλήστε για τις ανησυχίες σας, πριν οι ενοχλητικές συμπεριφορές καθιερωθούν στην καθημερινότητα σας. Εάν διαπιστώσετε ότι αδυνατείτε να προχωρήσετε στην ανάλογη συζήτηση, και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα ακόμη προειδοποιητικό σημάδι.

Σε μια ρομαντική ή φιλική σχέση, εάν πιάσετε τον εαυτό σας να προσπαθεί συνεχώς να πείσει τον εαυτό του ή άλλους για το πόσο υπέροχος είναι ο φίλος/σύντροφος ή πόσα θετικά στοιχεία έχει, είναι και αυτό σημάδι που πρέπει να σας προβληματίσει ότι ίσως η σχέση να μην έχει όλα όσα θα θέλατε. Ξανά, λοιπόν, επιχειρήστε μια συζήτηση και εάν δεν δείτε κάποια αλλαγή, αναγνωρίστε το συμφέρον σας και απομακρυνθείτε απ’ αυτή τη σχέση.

Το… τεστ που καλό είναι να απαντήσετε με ειλικρίνεια

Τα συναισθηματικά… βαμπίρ μπορεί να είναι εξίσου άνδρες και γυναίκες, να είναι σύζυγοι, αρραβωνιαστικοί, φίλοι, συγγενείς, συνεργάτες. Μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Για να δείτε λοιπόν, αν βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση, απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις με ειλικρίνεια:

 • Είστε σε μια σχέση που οι περισσότερες στιγμές είναι κακές;
 • Το άτομο αυτό σας κάνει να νιώθετε κατώτερος/η κα να αμφισβητείτε τον εαυτό σας;
 • Σας υποτιμά;
 • Μειώνει τα όνειρα και τους στόχους σας;
 • Φέρεστε διαφορετικά όταν είστε με αυτό το άτομο εξαιτίας των αρνητικών σχολίων που κάνει;
 • Είστε συνέχεια στην… τσίτα όταν είστε μαζί του γιατί δεν ξέρετε «από πού θα σας έρθει»;
 • Νιώθετε ότι δεν έχετε καμία δύναμη απέναντί του επειδή έχει υπερβολικές απαιτήσεις;
 • Νιώθετε ότι παρά τις υποχωρήσεις και την προσπάθειά σας, το άτομο αυτό δεν ικανοποιείται με τίποτα;
 • Είναι άτομο που αλλάζει διάθεση δραστικά και ξαφνικά;
 • Νιώθετε ότι προσπαθεί να σας εξουσιάσει με κάποιον τρόπο;
 • Μήπως αυτό το άτομο σαμποτάρει την καλή σας διάθεση;
 • Μήπως σαμποτάρει τις κοινωνικές σχέσεις που έχετε με άλλα άτομα και βρίσκει ευκαιρία να σας διακόψει όταν περνάτε καλά;
 • Απαιτεί να είστε πάντα εκεί και να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του;
 • Μήπως αυτό το άτομο ψάχνει διαρκώς να βρει πού κάνατε λάθος;
 • Αποφεύγει να πει κάτι καλό ή θετικό για την προσπάθεια ή την επιτυχία σας;
 • Μήπως προσπαθείτε διαρκώς να σκεφτείτε τι πρέπει να πείτε ή να μην πείτε;
 • Μήπως αυτό το άτομο σας κατηγορεί για οτιδήποτε πάει στραβά;
 • Πιστεύετε ότι η διάθεσή σας αλλάζει δραστικά ανάλογα με τη διάθεση αυτού του ατόμου;

Αν απαντήσατε «ναι» σε περισσότερες από 4 ερωτήσεις, πιθανότατα είστε μπλεγμένοι σε μια τοξική σχέση με ένα συναισθηματικό… βαμπίρ. Το ζήτημα λοιπόν, είναι το εξής: Είστε έτοιμοι να δείτε κατάματα αυτή τη σχέση, όπως είναι, χωρίς δικαιολογίες;

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τοξική σχέση: Μήπως ο σύντροφός σου σε κακοποιεί;

Τοξική σχέση μητέρας – κόρης: «Ψάχνει τα πράγματά μου, θέλει να με ελέγχει. Πώς θα ξεφύγω;»

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/Source link

Μάνια Ντέλου

Άβυσσος η ψυχή της γυναίκας!

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *