Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ξεπεράσεις τον πρώην σου; - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ
SEX ΣΧΕΣΕΙΣ

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ξεπεράσεις τον πρώην σου; – BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πόσο καιρό θα χρειαστεί για να ξεπεράσουν τον πόνο μιας αποτυχημένης σχέσης και πώς θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διαδικασία. Πολλές φορές νιώθουν πως πρόκειται για ένα στάδιο που δεν θα ξεπεράσουν ποτέ. Όλα είναι λογικά συναισθήματα όταν μιλάμε για χωρισμό.

Οι χωρισμοί είναι οδυνηρά γεγονότα που μπορούν να μας ρίξουν σε συναισθηματική κρίση που μπορεί να διαρκέσει καιρό. Μας κάνουν να κάνουμε πράγματα που δεν θα κάναμε ποτέ υπό διαφορετικές συνθήκες και πολλές φορές μπορεί να ανακαλύπτουμε πεποιθήσεις και ψυχικές αντοχές που δεν γνωρίζαμε πως έχουμε.

Όλοι έχουμε την τάση να υποθέτουμε ότι το πώς νιώθουμε στο παρόν είναι το πώς θα συνεχίσουμε να αισθανόμαστε για πολύ καιρό στο μέλλον, ίσως για πάντα. Αυτό το ατελέσφορο συναίσθημα οι ψυχολόγοι αποκαλούν “ψευδαίσθηση του τέλους της ιστορίας”. Κατά την διάρκεια αυτού, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν βιώσει μεγάλη προσωπική ανάπτυξη, αλλά δεν θα αναπτυχθούν ή θα ωριμάσουν ουσιαστικά στο μέλλον μετά από τον χωρισμό. Ωστόσο, και αυτή η διαδικασία μας οδηγεί σε προσωπική εξέλιξη και μας σκληραγωγεί.

Λοιπόν, πόσο καιρό μπορούμε να περιμένουμε να διαρκέσει η στενοχώρια, η αναστάτωση, ο φόβος, η ατονία, η λύπη και άλλα αρνητικά συναισθήματα από έναν χωρισμό;

Υπάρχουν 3 στάδια που πρέπει να περάσουν

1. Δώσε στον εαυτό σου ένα χρόνο, δύο το πολύ

Έρευνα που διεξήχθη σε διαζευγμένα ζευγάρια στη Βρετανία δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της συναισθηματικής θεραπείας συμβαίνει μέσα στον πρώτο χρόνο του χωρισμού. Ο χωρισμός είναι ένα άλμα στο άγνωστο καθώς σε βγάζει από μία ζώνη ασφαλείας στην οποία βρισκόσουν για καιρό. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα ζευγάρια που χωρίζουν αποκομίζουν ψυχολογικά οφέλη από τη διάλυση του γάμου τους. Άνδρες και γυναίκες επωφελούνται εξίσου», λένε οι συγγραφείς της έρευνας.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα ψυχικού στρες και ικανοποίησης από τη ζωή των ατόμων για δύο χρόνια πριν από το χωρισμό καθώς και δύο χρόνια μετά. Διαπίστωσαν ότι τα μεγαλύτερα κέρδη πραγματοποιήθηκαν το έτος μετά τον χωρισμό. Βελτιώσεις παρουσιάστηκαν επίσης το δεύτερο έτος, αλλά ήταν λιγότερο έντονες από τα κέρδη του πρώτου έτους.

2. Μην περιμένεις ότι αν αντικαταστήσεις τον σύντροφο θα επιταχύνεις την επούλωση

Η ίδια μελέτη προτείνει επίσης ότι οι σχέσεις αντικατάστασης είναι μία καλή ιδέα στη θεωρία αλλά όχι και στην πράξη. Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι εάν ένα άτομο αντικαθιστά τον σύντροφο του γρήγορα δεν φαίνεται να επηρεάζει την ευημερία του ατόμου δύο χρόνια μετά τον χωρισμό ή το διαζύγιο. Ωστόσο, όσοι συνεχίζουν με άλλο σύντροφο έχουν ελαφρώς ευκολότερη μετάβαση κατά το πρώτο έτος του χωρισμού.

3. Μην υποτιμάς το άγχος που είχατε πριν από το χωρισμό

Αν και ο χωρισμός είναι δύσκολος, είναι συχνά μια ψυχολογική αναγκαιότητα όταν η σχέση γίνεται βραχνάς και προκαλεί μόνο ψυχικό άγχος. Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα άγχους τα χρόνια που προηγήθηκαν του χωρισμού ήταν σχεδόν τόσο υψηλά όσο και κατά την διάρκεια του χωρισμού. Μάλιστα, τα επίπεδα άγχους το έτος μετά τον χωρισμό παρουσιάστηκαν χαμηλότερα από τα χρόνια πριν αυτού.

Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychology and Aging προτείνει ότι η έξοδος από μια κακή σχέση μπορεί κυριολεκτικά να σώσει χρόνια από τη ζωή μας επιβραδύνοντας τις φυσικές βιολογικές διαδικασίες γήρανσης. «Το διαζύγιο λειτουργεί», λένε οι συγγραφείς. «Τα διαχρονικά στοιχεία δείχνουν ότι η διάλυση του γάμου οδηγεί τελικά σε αύξηση της ψυχολογικής ευεξίας».

Έτσι, ενώ οι χωρισμοί είναι τραυματικές εμπειρίες, να ξέρεις ότι υπάρχει ένα φως στην άκρη του τούνελ και να θυμάσαι ότι το πώς αισθάνεσαι τώρα δεν είναι ακριβής ένδειξη του πώς θα νιώθεις πάντα. Μετά την κάθοδο πάντα υπάρχει άνοδος και ευημερία.

 Source link

Μάνια Ντέλου

Άβυσσος η ψυχή της γυναίκας!

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *