Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Αποκλειστική συνέντευξη εν μέσω της υποψηφιότητάς του στο Ευρωκοινοβούλιο - Ποιος είναι ο στόχος του;
CELEBRITIES

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Αποκλειστική συνέντευξη εν μέσω της υποψηφιότητάς του στο Ευρωκοινοβούλιο – Ποιος είναι ο στόχος του;


Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, κλήθηκε να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα, με αφορμή την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

1. Τι θέλετε να πετύχετε στο Ευρωκοινοβούλιο, ποιος είναι ο στόχος και ο σκοπός σας ως υποψήφιος ευρωβουλευτής; Ποια είναι η προτεραιότητά σας;

Η εμπλοκή στα κοινά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμένα. Ακόμα και πριν την Eυρωβουλή, από πολύ μικρός, υπερασπίζομαι ενεργά τα κοινωνικά δικαιώματα και την ισότητα όλων, και για το σκοπό αυτό έχω μάλιστα συμβάλει στην ίδρυση του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ι-living.

Ως Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας για την Αναπηρία στη θητεία αυτή πάλεψα για τα δικαιώματα των ανάπηρων ατόμων και πάντα σκοπός μου θα είναι η οικοδόμηση μιας κοινωνίας που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Ως εν ενεργεία ευρωβουλευτής όλα αυτά τα χρόνια ανέδειξα θέματα υγείας, περιβάλλοντος, οικονομίας και προσβασιμότητας, με τα αποτελέσματα να είναι απτά: Ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας, συμμετοχή στην ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, παρεμβάσεις για το περιβάλλον αλλά και καταγγελίες κατά του καθεστώτος Ερντογάν είναι λίγα από τα πολλά που κατάφερα στην πρώτη μου θητεία.

Τώρα, στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν κι εφόσον είμαι επιλογή του Ελληνικού λαού θα συνεχίσω να συμβάλω σε θέματα ανάπτυξης, άμυνας, ασφάλειας και υγείας. Ένα σημαντικό θέμα που έχω διαχειριστεί και που θα συνεχίσει να απασχολεί την επόμενη ευρωβουλή είναι αυτό της περιφερειακής ανάπτυξης. Πώς δηλαδή θα φτάσουν τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα Κράτη-Μέλη. Αυτό είναι ένα ζήτημα σημαντικό για την Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιούμε κονδύλια της ΕΕ για να χτίσουμε τις εθνικές μας υποδομές.

Μεγάλο στοίχημα και θέλω να σταθώ σ’ αυτό ειδικά, είναι η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, στην οποία ο κάθε ευρωπαίος πολίτης θα απολαμβάνει ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, άμεση και αδιάκοπη πρόσβαση σε φάρμακα, και ολοκληρωμένη φροντίδα.

2. Πού νομίζετε ότι οφείλεται ο συνεχώς αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός και πώς μπορεί να υποχωρήσει;

Ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός είναι ένα καμπανάκι που μας καλεί να αναλογιστούμε τις ανησυχίες και τις απογοητεύσεις των συμπολιτών μας. Κατά ένα μεγάλο μέρος όμως, οφείλεται και στον τρόπο με τον οποίο κάποιες πολιτικές δυνάμεις παρουσιάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για να πετύχουν μικροκομματικά οφέλη εκμεταλλευόμενοι αυτές τις ανησυχίες και τις απογοητεύσεις.

Εμείς από τη μεριά μας πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τις ανισότητες, δημιουργώντας ευκαιρίες για όλους. Πρέπει να αυξήσουμε τη διαφάνεια στο πολιτικό έργο και να ενημερώσουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας για τα οφέλη της Ένωσης. Είναι αναγκαίο να καλλιεργήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, κάτι που προωθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενισχύοντας τις κοινές μας αξίες.

Μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα πιο ενωμένο και ανθεκτικό μέλλον για την Ευρώπη, ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας που θα εμπνέει και θα ενώνει τους λαούς μας.

3. Υπάρχει περιθώριο και μέχρι πού για σύμπνοια των ελληνικών κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ελλάδας;

Περιθώρια για σύμπνοια μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών υπάρχουν. Προσωπικώς έχω συνεργαστεί με Έλληνες Ευρωβουλευτές άλλων πολιτικών ομάδων για την προώθηση κάποιων ζητημάτων εθνικής ωφέλειας. Ωστόσο, υπήρξαν και φορές που συνάδελφοι ευρωβουλευτές επέλεξαν να κινηθούν κατά της χώρας μας, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον άθλιο τρόπο «χτυπάνε» την Κυβέρνηση. Το μόνο που κατάφεραν, ήταν να χτυπήσουν την πατρίδα μας και να αποτελέσουν τροχοπέδη στην προώθηση των ελληνικών συμφερόντων.

4. Ποιοι είναι οι φίλοι μας στο Ευρωκοινοβούλιο; Ποιες χώρες νιώθουμε φιλικές απέναντί μας και ποιες πιο εχθρικές;

Γενικώς, στο Ευρωκοινοβούλιο οι σχέσεις μεταξύ των εθνικών αποστολών είναι φιλικές, και υπάρχουν περιθώρια γόνιμου διαλόγου. Βάσει των κοινωνικών, οικονομικών περιστάσεων και γεωγραφικών θέσεων κάποιες χώρες μπορεί να συμμερίζονται τα ίδια προβλήματα ή να έχουν τους ίδιους στόχους. Έτσι σχηματίζονται συμμαχίες ή καλύτερα κοινές πολιτικές κατευθύνσεις, που όμως δεν περιλαμβάνουν τις ίδιες ομάδες χωρών σε κάθε θέμα.

Στο μεταναστευτικό, στην αλιεία και στον τουρισμό για παράδειγμα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν παρόμοια προσέγγιση μεταξύ τους και διαφορετική απ’ την προσέγγιση της Γερμανίας και της Αυστρίας. Την ίδια ώρα όμως, η Ελλάδα και η Γαλλία βρίσκονται πιο κοντά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και στον τρόπο που βλέπουμε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία. Ως Έλληνες βουλευτές πρέπει λοιπόν να αναπτύσσουμε πολλαπλές συμμαχίες, με διαφορετικά κράτη, ώστε να βρίσκουμε επαρκή στήριξη στα διάφορα ζητήματα.

5. Ποια πιστεύετε ότι είναι η πιο μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη σήμερα;

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού, και η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλα τα Κράτη-Μέλη, ώστε να μην επιβαρύνονται χώρες όπως η Ελλάδα. Επιπλέον, η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της άμυνας της και στη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών της.

Ζούμε σε μια ιδιαίτερη γωνιά του κόσμου, με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας από τη μία και την αναζωπύρωση του Μεσανατολικού από την άλλη. Η ανάπτυξη μιας κοινής, Ευρωπαϊκής, αμυντικής πολιτικής θα θωρακίσει όλα τα Κράτη-Μέλη και είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Ταυτόχρονα με την άμυνα και την ασφάλεια, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να παραμένει ανταγωνιστική, να παράγει περισσότερο πλούτο και να τον διανέμει δίκαια ώστε τα οφέλη να φτάνουν σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

6. Πόσο Έλληνας νιώθετε και πόσο Ευρωπαίος;

Οι Ευρωπαϊκές αξίες είναι πρωτίστως ελληνικές αξίες. Εδώ, στον τόπο μας γεννήθηκε η δημοκρατία και η ισονομία. Η Ευρώπη είναι μισή, ανολοκλήρωτη και ανεκπλήρωτη χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα ανήκει αναπόδραστα στην Ευρώπη. Οπότε δεν τίθεται ποσόστωσης.

Νοιώθω περήφανος που είμαι Έλληνας και ως Έλληνας είμαι ταυτοχρόνως και Ευρωπαίος.

7. Ποιο χαρακτηριστικό χρειάζεται να θυσιάσει ο Έλληνας για να είναι Ευρωπαίος;

Κανένα. Όπως σας είπα, η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα! Η ελληνική ταυτότητα και η ευρωπαϊκή ταυτότητα δεν αποκλείουν, αλλά συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Η χώρα μας έχει ιστορικό ρόλο μέσα στην Ευρώπη και μέρος αυτού του ρόλου είναι η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των παραδόσεων και τις αξιών μας. Σε αυτές τις Ελληνικές αξίες στηρίζεται το Ευρωπαϊκό πνεύμα της συνεργασίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας.



Source link

Μάνια Ντέλου

Άβυσσος η ψυχή της γυναίκας!

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *