Το... τέλος της χειραψίας λόγω κορωνοϊού. Δεν θα ακουμπήσουμε ξανά κανέναν;
SEX ΣΧΕΣΕΙΣ

Το… τέλος της χειραψίας λόγω κορωνοϊού. Δεν θα ακουμπήσουμε ξανά κανέναν;


Ξεκίνησε πριν από αιώνες ως σύμβολο ειρήνης, ως κίνηση που αποδεικνύει ότι δεν κρατάς όπλο και με την πάροδο του χρόνου κυριάρχησε σε σχεδόν κάθε κοινωνική, θρησκευτική, επαγγελματική, επιχειρηματική και αθλητική συνάντηση.

Όμως ο νέος κορωνοϊός μας αναγκάζει να ξανασκεφτούμε τη χειραψία. Όσο φιλική και αν είναι από πλευράς προθέσεων, αποτελεί κίνηση ανταλλαγής μολυσματικών μικροοργανισμών. «Τα χέρια είναι σαν πολυσύχναστη διασταύρωση, που συνδέει την δική μας μικροβιακή χλωρίδα με τη μικροβιακή χλωρίδα άλλων ανθρώπων, τόπων και αντικειμένων», έγραψε ομάδα επιστημόνων στην Journal of Dermatological Science.

Τι είναι αυτό που θα αντικαταστήσει τη χειραψία;

Τα χέρια, όπως έγραφαν, είναι «ο κρίσιμος πομπός» για τη μετάδοση μικροοργανισμών, περιλαμβανομένων των ιών. Αλλά, αν δεν είναι πλέον αυτομάτως και αυτονοήτως αποδεκτή, τι είναι αυτό που θα αντικαταστήσει την χειραψία ως σύμβολο της μετά τον κορωνοϊό κοινωνικής συμπεριφοράς; Ο χαιρετισμός γροθιά με γροθιά ή ώμο με ώμο; Μήπως η παραδοσιακή ιαπωνική υπόκλιση ή το άγγιγμα του… καπέλου;

Είμαστε κοινωνικά όντα. Όταν συναντάμε ο ένας τον άλλο, σφίγγουμε τα χέρια. Παίρνουμε το μεγαλύτερό μας όργανο, το δέρμα, και το φέρνουμε σε επαφή με το δέρμα του άλλου, γυμνό. Την ώρα της κρίσης του κορωνοϊού αντιλαμβανόμαστε πλέον πόση οικειότητα υπάρχει στην κίνηση αυτή. Το ανθρώπινο χέρι είναι γόνιμο. Στις παλάμες μας φιλοξενούμε εκατοντάδες είδη βακτηρίων και ιών.

«Για σκεφτείτε το», τονίζει ο Charles Gerba, μικροβιολόγος και ερευνητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο αποκαλούμενος επίσης δρ. Germ (βακτήριο). «Κάθε φορά που αγγίζετε μια επιφάνεια μπορεί να μαζεύετε και το 50% των μικροοργανισμών που υπάρχουν στην επιφάνεια αυτή».

Δεν κάνουμε χειραψία με κανέναν;

Τα χέρια μας μπορεί να μεταφέρουν Salmonella, E. coli, κορονοϊούς, αδενοϊούς, εντεροϊούς… Και με δεδομένη τη συχνότητα με την οποία οι επιστήμονες βρίσκουν ίχνη κοπράνων στα δάκτυλα και τις παλάμες μας, οι συνήθειες υγιεινής που έχουμε είναι πολύ λιγότερο επιμελείς από όσο πιστεύουμε. Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορούμε να το δούμε δια γυμνού οφθαλμού.

Οι επιστήμονες μπορούν να μας δείξουν τους ιούς. Αυτοί μπορεί να μελετηθούν σε ζωικά κύτταρα, σε ένα μωσαϊκό απειροελάχιστων ημικυκλίων που οι ειδικοί συχνά βάφουν μωβ ή κόκκινα. Μπορεί να πάρει μόλις τέσσερις ώρες σε έναν ιό που βρίσκεται επάνω σε ένα πόμολο γραφείου για να φθάσει στα χέρια και στο ήμισυ των επιφανειών ενός κτιρίου γραφείων ή το 90% των επιφανειών ενός σπιτιού. Ένας ιός σε χώρο ξενοδοχείου συχνά κινείται από δωμάτιο σε δωμάτιο και μερικές φορές στις κοντινές αίθουσες συνεδρίων.

Ο Δρ. Gerba λέει ότι ο ίδιος σταμάτησε να σφίγγει χέρια κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης της επιδημίας SARS το 2003. «Πάντα λέω ότι έχω ένα κρύωμα. Έτσι δεν είμαι υποχρεωμένος να ανταλλάσσω χειραψίες». Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Δρ. Αντονι Φάουτσι έχει την ίδια γνώμη από τότε που ενέσκηψε η πανδημία. «Δεν κάνουμε χειραψία με κανέναν. Είναι ξεκάθαρο».

«Συγγνώμη, συγγνώμη! Όχι, δεν επιτρέπεται…»

Οι χειραψίες υπήρξαν ένας τρόπος για τους ανθρώπους να χαιρετούν ο ένας τον άλλον και μέρος ενός τελετουργικού αναζήτησης κοινού τόπου. «Η χειραψία είναι το στιγμιότυπο που φωτογραφίζεται την ώρα μιας συμφωνίας», λέει η Dorothy Noyes, καθηγήτρια Λαογραφίας στο Ohio State University. Η μακρά, σκληρή, στριφτή χειραψία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν το 2018 ήταν μια κλασική επίδειξη δύο αρσενικών που επιδιώκουν κυριαρχία.

Ορισμένες χειραψίες, όπως η σφικτή, παλινδρομική χειραψία ανάμεσα στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε είναι το επιστέγασμα μακρών διαπραγματεύσεων. Οι αμήχανες χλιαρές χειραψίες είναι μια συνήθεια δύσκολο να… κοπεί, όσο και να το θέλουμε. Λίγο αφού ανακοίνωσε την απαγόρευση της χειραψίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έσφιξε με μεγάλο ενθουσιασμό το χέρι του Γιααπ βαν Ντίσελ, του επικεφαλής του Ολλανδικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμωδών Νόσων. «Συγγνώμη, συγγνώμη! Όχι, δεν επιτρέπεται…».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Δεν είμαι ευτυχισμένη…» Οι 2 ψυχολογικές και πιο χρήσιμες στρατηγικές για να αντέξεις στην καραντίνα!

Πώς θα είμαστε μετά την καραντίνα; Θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι;

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Source link

Μάνια Ντέλου

Άβυσσος η ψυχή της γυναίκας!

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *