** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Add to Google

Add to Google Toolbar

 By himaira 

 

Αφιέρωμα Δεκεμβρίου

 

Εγκεφαλική Γήρανση στο Σκύλο (συνέχεια..)

 

Απώλεια ακοής.

Η ακοή ενός σκύλου σε προχωρημένη ηλικία μπορεί να αδυνατίσει ή το ζώο να τη χάσει τελείως, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε, αν ο μέχρι σήμερα πάντα υπάκουος σκύλος μας δεν αντιδρά πλέον καθόλου στα παραγγέλματά μας. Αν πράγματι η ακοή του σκύλου μας έχει αδυνατίσει, μπορούμε επίσης να το διαπιστώσουμε δοκιμάζοντας να τον φωνάξουμε για κάτι που τον ενδιαφέρει, όπως φαγητό ή παιχνίδι ή να του μιλήσουμε όταν αυτός κοιμάται ή όταν βρίσκεται σε άλλο χώρο. Η μη ανταπόκριση σημαίνει αλλαγές στην ακοή του. Η απώλεια ακοής δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο επικοινωνίας με το ζώο μας. Μετά από τόσα χρόνια συμβίωσης έχει μάθει να επικοινωνεί μαζί μας πέρα από τα λεκτικά παραγγέλματα και με τη γλώσσα του σώματος και των νευμάτων των χεριών μας.

 

Συμβουλή:

Αν μέχρι τώρα δεν είχατε ποτέ νοηματική επικοινωνία με το ζώο σας, ξεκινήστε αμέσως. Μην απελπίζεστε! Ακόμα και ο ηλικιωμένος σκύλος εκπαιδεύεται τάχιστα και άριστα.

Περιορισμένη κινητική ικανότητα.

Με το πέρασμα των χρόνων παρατηρούμε, ότι ο σκύλος μας θέλει όλο και πιο πολύ να κοιμάται, θέλει να περνάει όλο και πιο πολλές ώρες στο καλαθάκι του χωρίς να δείχνει τον απαιτούμενο ενθουσιασμό που μας είχε συνηθίσει όταν μας έβλεπε να παίρνουμε το λουρί του και να πηγαίνουμε στην πόρτα. Πολλές φορές μας ρίχνει ένα βλέμμα σαν να μας λέει: ‘Άντε, πάλι βόλτα θα πάμε;» και να γυρίζει στο άλλο πλευρό και να μας αγνοεί.

Ίσως με αυτό τον τρόπο δηλώνει μια αυξημένη ανάγκη για ύπνο και ηρεμία, ίσως όμως να είναι και σημάδι, ότι τα κόκαλα του ηλικιωμένου φίλου μας πονάνε. Μια επίσκεψη στο γιατρό θα μας λύσει την απορία. Αν τελικά πάσχει από κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα ή κάποια πάθηση καρδιακή και αναπνευστική, τότε μην τον εξαναγκάζεται σε κοπιαστικές δραστηριότητες. Αφήστε τον να απολαύσει τον ύπνο του και την ηρεμία που χρειάζεται.

Ένας σημαντικός παράγοντας σε ηλικιωμένα ζώα με μυοσκελετικά προβλήματα είναι και η διατροφή. Τα γεύματά του πρέπει να είναι πλέον χαμηλά σε περιεκτικότητα δημητριακών. Ένα ηλικιωμένο ζώο θα πρέπει να λαμβάνει και συμπληρώματα διατροφής όπως: βιταμίνες Β,C,Ε, Glucosamine, Chondoitin, Omega 3.

Η καθημερινή επαφή ενός ηλικιωμένου ζώου με ζώα νεότερης ηλικίας έχει ως αποτέλεσμα να κρατάει το ζώο σε εγρήγορση και να μην χάνει τη διάθεση του για παιχνίδια και ζωή.

Υπέρβαρο ζώο.

Πόσες φορές δε λέμε: «Αχ!, ο σκύλος μου δεν τρώει σχεδόν τίποτα! Του δίνω πολύ λίγο!». Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά, ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα υπέρβαρα σκυλιά τα κάνουμε εμείς οι άνθρωποι. Φυσικά ένας σημαντικός παράγοντας στην αύξηση του βάρους στα ηλικιωμένα ζώα είναι και ο μεταβολισμός. Το ίδιο όπως και στους ανθρώπους. Θα πρέπει λοιπόν μεταξύ των άλλων να λαμβάνουν ειδική τροφή με χαμηλή ενέργεια. Ο κτηνίατρός μας είναι ο καταλληλότερος να μας συμβουλέψει για τη διατροφή του ηλικιωμένου σκύλου μας.

Είναι ο σκύλος μας υπέρβαρος; Πρέπει οπωσδήποτε να μπει σε πρόγραμμα δίαιτας για να χάσει βάρος. Άλλος μαγικός τρόπος δεν υπάρχει. Διαφορετικά οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τραγικές και μη αναστρέψιμες, όπως μεταξύ των άλλων διαβήτης, μυοσκελετικές βλάβες, κακή πέψη, καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, κακή λειτουργία του ήπατος. Η δίαιτα δε θα ενοχλήσει σίγουρα τον υπέρβαρο σκύλο μας ούτε θα του φανεί τραγική. Μόνο στο δικό μας μυαλό και στη σκέψη φαντάζει έτσι. Όταν ο σκύλος μας αποκτήσει ξανά τον ιδανικό για την ράτσα του βάρος θα αποκτήσει καλύτερη ποιότητα ζωής και πολλά προβλήματα υγείας θα καλυτερέψουν. Η δυνατότητα να κινείται πάλι άνετα και γρήγορα θα τον κάνει ευτυχισμένο με διάθεση για ζωή και παιχνίδια. Ένας σκύλος με φυσιολογικό βάρος ζει καλύτερα και περισσότερα χρόνια.

Συμβουλή:

Αντικαταστήστε ένα μέρος της τροφής του με ρύζι ανακατεμένο με λαχανικά και καρότα. Αν το ζώο σας είναι λαίμαργο και ζητάει ενδιάμεσα φαγητό, δώστε του τα 2/3 της προκαθορισμένης τροφής του ως κύριο γεύμα και κρατείστε το 1/3 για κάποια άλλη στιγμή της ημέρας που ζητιανεύει μεζέ.

Μη σας παραπλανά το λυπημένο βλέμμα και κλαψούρισμά του όταν ζητάει επιπλέον φαγητό. Να θυμάστε: οι μεγαλύτερες και περιττές μερίδες κάνουν κακό στην υγεία του και επιφέρουν βλάβες.

Παραξενιές λόγω ευαισθητοποίησης

Πράγματα και καταστάσεις που ο σκύλος μας άλλοτε ανεχόταν γίνονται με την πάροδο των χρόνων ανυπόφορα τώρα για αυτόν και αρχίζουν να τον εκνευρίζουν.

Σκυλιά που στα νιάτα τους λάτρευαν τα παιδιά και τα παιχνίδια τους αρχίζουν με την εμφάνιση της τρίτης ηλικίας να χάνουν την υπομονή μαζί τους. Ο θόρυβος, η ένταση, οι φωνές, τα έντονα παιχνίδια των παιδιών αρχίζουν να κουράζουν τον ηλικιωμένο σκύλο. Δεν παύει να τα αγαπάει, απλά αποζητά την ησυχία του.

Συμβουλή:

Εξηγείστε στα παιδιά σας τις αλλαγές που συμβαίνουν στο ζώο. Μάθετε τα να σέβονται τον ηλικιωμένο σκύλο σας και να τον αφήνουν στην ησυχία του, κυρίως όταν είναι ξαπλωμένος στο καλαθάκι του και απολαμβάνει τον ύπνο του. Προ πάντων όμως μην παραδώσετε το σκύλο σας σε ένα κυνοκομείο, επειδή απλά γέρασε, όπως δε θα βάζατε τους ηλικιωμένους γονείς σας σε ένα γηροκομείο. Τώρα εκείνος σας χρειάζεται περισσότερο και τώρα ήρθε η ώρα να του ανταποδώσετε την αγάπη και την πίστη, που τόσο απλόχερα σας χάριζε όλα αυτά τα χρόνια.

Αρτηριοσκλήρωση

Αρκετά ηλικιωμένα ζώα πάσχουν από αρτηριοσκλήρωση. Μια από τις βασικές αιτίες είναι η κακή αιμάτωση ή οι αποτιτανώσεις του εγκεφάλου από τη συσσώρευση φυσικών ή χημικών προϊόντων που επιδρούν στη διαδικασία του μεταβολισμού στον οργανισμό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις βοηθούν τα φάρμακα που λαμβάνουν και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, όπως τα Geriatrika, που βοηθούν εν μέρει στη ρύθμιση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και του οργανισμού.