Εγκεφαλική Γήρανση στο Σκύλο
Το γήρας δεν είναι ασθένεια. Είναι μια φυσική, βιολογική διαδικασία που αρχίζει με τη γέννηση κάθε ζώου…
Τι είναι η εγκεφαλική γήρανση;
Η εγκεφαλική γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία, η οποία συνήθως είναι το αποτέλεσμα της βλάβης που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται από περιβαλλοντικούς ρύπους, την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά ακόμη και από τον ίδιο τον μεταβολισμό του οργανισμού.
Αυτή η βλάβη προκαλεί βιολογικές και φυσικές μεταβολές στον εγκεφαλικό ιστό, πράγμα που μπορεί ακολούθως να μειώσει την ικανότητα ενός σκύλου στην επίλυση προβλημάτων και σε αλλαγές στη συμπεριφορά του. Πράγματι, δοκιμές εκμάθησης δείχνουν ότι το 50% σκύλων ηλικίας 8 ετών και άνω εμφανίζουν περιορισμό της ικανότητας μάθησης και επίλυσης προβλημάτων, που σχετίζεται άμεσα με τις επιπτώσεις της γήρανσης. Πάντως, εφόσον τα σημεία της εγκεφαλικής γήρανσης διαπιστωθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα, πολλά μπορούν να γίνουν για να περιοριστεί η εξέλιξή της.
Διάγνωση της εγκεφαλικής γήρανσης.
Το κλειδί για τη διάγνωση της εγκεφαλικής γήρανσης είναι η παρατηρητικότητα σας ως ιδιοκτητών. Θα πρέπει να προσέχετε για τα τέσσερα σημεία που αναφέρονται παρακάτω. Ένας σκύλος που εμφανίζει μια ή περισσότερες από αυτές τις αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να θεωρηθεί κλινικά προσβεβλημένος. Οπότε θα πρέπει να αναφέρετε οποιαδήποτε αλλαγή στον κτηνίατρο σας.
Η διερεύνηση για οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση που σχετίζεται με τη γήρανση θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης διεξοδική κλινική εξέταση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορεί ο κτηνίατρος να καθορίσει εάν οι αλλαγές στη συμπεριφορά οφείλονται σε κάποιο παθολογικό αίτιο και όχι σε εγκεφαλική γήρανση.
Πως θα αναγνωρίσετε τα σημεία της εγκεφαλικής γήρανσης.
Η μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας μπορεί στην αρχή να επιφέρει μικρές αλλαγές. Αύξηση ύπνου, έλλειψη ενεργητικότητας ή ελαφρά ευερεθιστότητα. Τα σημεία αυτά συχνά αποδίδονται απλώς στη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Πολλοί ιδιοκτήτες προσφεύγουν στη βοήθεια του κτηνιάτρου μόνον όταν η αλλαγή στη συμπεριφορά διαρρηγνύει τη σχέση μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη.
Η εγκεφαλική γήρανση εκδηλώνεται με ποικίλα συμπτώματα:
Αλλαγές στη συμπεριφορά σχετιζόμενες με το γήρας (DISH)
Απώλεια προσανατολισμού (Disorientation)
Μπερδεύεται και χάνεται μέσα στο σπίτι.
Δεν αναγνωρίζει οικείους χώρους και πρόσωπα.
Μειωμένη εγρήγορση, άσκοπες ενέργειες.
Αλληλεπιδρά λιγότερο (Interacts less)
Πλέον δεν χαιρετά θερμά τα μέλη της οικογένειας.
Δεν αναζητά την προσοχή ή τα χάδια των άλλων.
Διαταραχές στο σχήμα του ύπνου (Sleep)
Κοιμάται περισσότερο την ημέρα και λιγότερο την νύχτα.
Περιφέρεται στο σπίτι την νύχτα.
Απώλεια συνηθειών υγιεινής (Housetraining)
Δεν ζητάει να βγει έξω.
Συχνά «ατυχήματα» μέσα στο σπίτι.
Απώλεια ελέγχου της ούρησης και των κενώσεων.
Σημάδια γήρατος
Αλλαγές στο τρίχωμα.
Όπως οι άνθρωποι, έτσι και πολλά από τα σκυλιά μας γκριζάρουν. Η μουσούδα τους γίνεται σιγά – σιγά άσπρη, όπως και η περιοχή γύρω από τα μάτια τους, κυρίως στα μαύρα ζώα. Με το πέρασμα των χρόνων έχουμε πια ένα σκύλο με γκρίζο ή άσπρο κεφάλι όπως άλλωστε αι εμείς γερνώντας μαζί του αποκτούμε γκρίζα μαλλιά.
Απώλεια όρασης.
Η όρασή τους συχνά ελαττώνεται σταδιακά δίχως εμείς να το αντιληφθούμε, όπως συμβαίνει και με την δική μας. Η απώλεια αυτή δεν αποτελεί εμπόδιο στις καθημερινές του δραστηριότητες, γιατί ο σκύλος λειτουργεί με τα άλλα αισθητήρια όργανά του, στα οποία βασίζεται πλέον ακόμα περισσότερο. Χαίρεται πάντα να βγαίνει βόλτα, μόνο που τώρα θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να τον έχουμε πάντα υπό την άμεση επίβλεψή μας. Πρέπει να τον πηγαίνουμε βόλτα σε γνώριμα μέρη, να φροντίζουμε να μην απομακρύνεται πολύ από κοντά μας, ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τον φωνάξουμε κοντά μας και να τον δέσουμε. Ένας δυνατός θόρυβος, ένας καινούργιος ήχος, η ξαφνική εμφάνιση ενός αγνώστου ανθρώπου ή σκύλου μπορεί να τον τρομάξουν και να του επιφέρουν πανικό, ώστε να δραπετεύσει με απρόσμενα αποτελέσματα ή ακόμα και να επιτεθεί από φόβο.
Συμβουλή:
Στο σπίτι φροντίζουμε να αποφεύγουμε τις μεγάλες αλλαγές στην τοποθέτηση των επίπλων. Φροντίζουμε η πόρτα να είναι πάντα καλά κλεισμένη. Στο μπαλκόνι βάζουμε πλέγμα στα κάγκελα. Το ίδιο στον κήπο.
|