** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Add to Google

Add to Google Toolbar

 

 

Αφιέρωμα Φεβρουαρίου

Επιλογή και Αγορά Ερπετών και αμφίβιων (συνέχεια)

Επιλογή και αγορά

Όλα τα αμφίβια είναι αρκετά μικρά —χωρίς το νερό να υποστηρίζει το βάρος τους, θα ήταν δύσκολο να αναπνεύσουν στην ξηρά—, ενώ τα ερπετά ποικίλλουν σημαντικά σε μέγεθος. Πριν επιλέξετε κάποιο είδος, θα πρέπει να ξέρετε το μέγεθος που θα έχει σαν ενήλικο.

Για παράδειγμα, ενώ ένα ενήλικο γκέκο δεν ξεπερνάει τα 30 εκατοστά, ένα μικρό πράσινο ιγκουάνα μπορεί να φθάσει τα 1,2 μέτρα μέσα σε δύο ή τρία χρόνια.

Στην τελευταία περίπτωση, η παροχή κατάλληλου ζωοτροφείου μπορεί να είναι δύσκολη και πολυέξοδη.

 

 

ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ

Τα πράσινα ιγκουάνα είναι από τα αυξανόμενα σε αριθμό είδη που εκτρέφονται στις χώρες καταγωγής τους. Οι ντόπιοι εκτρέφουν τις σαύρες και προφυλάσσουν τα αυγά τους (μετά την αναπαραγωγή) σε περιοχές ασφαλείς από αρπακτικά. Κάποια από τα εκκολαπτόμενα μικρά αφήνονται ελεύθερα, ενώ άλλα πωλούνται για τροφή ή ως κατοικίδια. Αυτό το σύστημα προστατεύει τους κατοίκους αλλά και τα ζώα.

Οι κανόνες που διέπουν το διεθνές εμπόριο αυτών των ζώων υπάγονται στη Σύμβαση Διεθνούς Εμπορίου για τα Απειλούμενα Είδη (CITES), η οποία επιβάλλει αυστηρούς κανόνες για τη συντήρηση και την ευημερία των ζώων αυτών. Έρευνες που διεξάγονται στην ύπαιθρο σχετικά με αυτά τα είδη χρησιμοποιούνται για την προστασία τους από τυχόν εξαφάνιση λόγω εμπορίας. Σε τοπικό επίπεδο, ποτέ μην αγοράσετε ένα ερπετό ή ένα αμφίβιο εάν δεν είσαστε σίγουροι ότι είναι νόμιμο.

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ

Εάν δεν έχετε εμπειρία από την κατοχή ερπετών και αμφιβίων, είναι προτιμότερο να αγοράσετε είδη που έχουν ανατραφεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Τα είδη αυτά είναι ακριβότερα από τα εισαγόμενα, αλλά έχετε το πλεονέκτημα ότι ανατρέφονται ευκολότερα και ότι ξέρετε την ηλικία τους.

Δε θα χρειαστεί να τα εξοικειώσετε με νέο είδος διατροφής, ούτε να ανησυχείτε για παράσιτα (πρόβλημα που μπορεί να συναντήστε στα εισαγόμενα είδη). Τα παράσιτα προκαλούν απώλεια της όρεξης των ζώων, με αποτέλεσμα να χάνουν την καλή φυσική τους κατάσταση και να είναι πιο ευπαθή σε ασθένειες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Πριν αγοράσετε ένα ερπετό ή ένα αμφίβιο, πρέπει να μάθετε για τις διατροφικές του συνήθειες. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να έχουν φίδια —τα οποία είναι εντυπωσιακά ερπετά—, αλλά απεχθάνονται την ιδέα ότι πρέπει να τα ταΐζουν με νεκρά ποντίκια ή αρουραίους (παρόλο που πλέον είναι δυνατό να αγοράσετε ειδικά λουκάνικα για φίδια, ώστε η διατροφή τους να μην αποτελεί μειονέκτημα για την αγορά τους).

Οι διαθέσιμες δίαιτες απλούστευσαν πολύ τη συντήρηση πολλών ειδών χελώνας, τα αμφίβια όμως χρειάζονται ζωντανή τροφή, όπως γρύλους (αυτοί είναι διαθέσιμοι σε ειδικά μαγαζιά, που θα βρείτε σε εξειδικευμένα περιοδικά). Μερικές σαύρες είναι φυτοφάγες, ενώ άλλες τρώνε και έντομα.

Η δυσάρεστη οσμή λόγω των διατροφικών τους συνηθειών μπορεί να είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε με αυτά τα κατοικίδια. Γι’ αυτό το λόγο ας καθαρίζετε το ζωοτροφείο τους καθημερινά.

Τι να κοιτάξετε σε ένα υγιές ερπετό ή αμφίβιο

Τα μάτια πρέπει να είναι λαμπερά και όχι πρησμένα (στα φίδια τα μάτια θαμπώνουν πριν την αλλαγή δέρματος,

Τα ρουθούνια πρέπει να είναι καθαρά και το στόμα να μη μυρίζει άσχημα.

Αυτές είναι ενδείξεις μόλυνσης.