** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Add to Google

Add to Google Toolbar

 

 

Αφιέρωμα Φεβρουαρίου

Επιλογή και Αγορά Ερπετών και αμφίβιων

Τα ερπετά και τα αμφίβια ανήκουν στη μεγάλη ομοταξία των σπονδυλωτών ζώων. To ενδιαφέρον για την κατοχή και ανατροφή αυτών των ζώων στο σπίτι έχει μεγαλώσει πολύ τα τελευταία χρόνια και εν μέρει έχει σχέση με την αλλαγή του τρόπου ζωής των ανθρώπων. Κα8ώς τα νοικοκυριά αναπτύσσονται σε μικρότερους χώρους και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε αστικές περιοχές, οι επιλογές κατάλληλων κατοικίδιων περιορίστηκαν.

Για παράδειγμα, η απαιτητική φροντίδα ενός σκύλου και το γεγονός ότι η ζωή στην πόλη δεν είναι ιδανική για ένα τέτοιο ζώο σημαίνει ότι κάποιος που μένει μόνος του μπορεί να μη νιώθει ικανός να συντηρήσει ένα τέτοιο κατοικίδιο. Από την άλλη μεριά, οι γάτες, που είναι περισσότερο ανεξάρτητες, διατρέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος στους δρόμους, ιδιαίτερα εάν βρίσκονται σε αστικές περιοχές. Ακόμα και τα πουλιά συγκαταλέγονται στα κατοικίδια που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, ενώ τα μικρά θηλαστικά μπορεί να χρειάζονται λιγότερη φροντίδα, έχουν όμως μειονέκτημα ότι ζουν λίγο.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΡΠΕΤΑ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΙΑ 

Σε έναν κόσμο που τείνει σε μία όλο και μεγαλύτερη ομοιομορφία, η παράξενη και εξωτική εμφάνιση μερικών πλασμάτων αυτής της κατηγορίας είναι δελεαστική για πολλούς ανθρώπους και η επιλογή τους σαν κατοικίδια παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα. Μερικά είδη μπορεί να εξημερωθούν πλήρως και η φροντίδα τους είναι αρκετά απλή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα —όπως με τα φίδια και τους φρύνους— επειδή η παροχή τροφής δεν υφίσταται σε καθημερινή βάση για την αποφυγή παχυσαρκίας, η φροντίδα τους κατά τη διάρκεια των διακοπών σας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες.

Μερικά ερπετά —όπως οι χελώνες— έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από αυτήν των ανθρώπων, κι εάν ζουν κάτω από καλές συνθήκες, δεν πρόκειται να αρρωστήσουν.

Δεν απαιτούν εμβολιασμούς και το συνολικό κόστος της φροντίδας τους είναι μικρότερο από ότι των άλλων κατοικίδιων, όπως του σκύλου ή της γάτας. Επίσης, μπορείτε να αναπαράγετε επιτυχώς πολλά από τα είδη ερπετών και αμφιβίων.

To σπίτι των ερπετών ή των αμφιβίων (ζωοτροφείο) συνήθως είναι σε ένα κεντρικό σημείο στο δωμάτιο, γιατί χρειάζονται αρκετό φυσικό φωτισμό για να διατηρηθούν υγιή.

Ο φωτισμός βοηθάει όμως και τα φυτά του ζωοτροφείου να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα όλο το σύστημα να είναι πολύ ελκυστικό.

Είναι σημαντικό να διαλέξετε τα κατοικίδιά σας πολύ προσεκτικά, γιατί κάποια χρειάζονται τροπικό περιβάλλον και φυτά στο ζωοτροφείο τους, ενώ άλλα μπορεί να προέρχονται από περισσότερο εύκρατες περιοχές ή ερήμους και ίσως να καταστρέψουν το τροπικό περιβάλλον του ζωοτροφείου.

 

ΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΙΔΗ

Για να μπορέσετε να φροντίσετε σωστά ένα ερπετό ή ένα αμφίβιο, πρέπει να κατανοήσετε τις περιβαλλοντολογικές του ανάγκες.

Για παράδειγμα, η μεσογειακή χελώνα (Testudo graeca) μπορεί να ζήσει έξω σε εύκρατες περιοχές, όταν ο καιρός είναι ζεστός και έχει ήλιο.

Αντίθετα, ένα τροπικό είδος, όπως η χελώνα λεοπάρδαλη [Geochelonepardalis), είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και γι’ αυτό διατηρείται σε εσωτερικό χώρο. Γενικά, οι χελώνες είναι ζώα που μπορούν να εξημερωθούν και τους αρέσει να έρχονται σε επαφή με τους ιδιοκτήτες τους. Φαίνεται ότι μπορούν να διακρίνουν διαφορετικούς ανθρώπους και, όπως άλλα ζώα που ζουν πολλά χρόνια, δείχνουν να έχουν μνήμη.

Σχετικά με την εμφάνιση, οι σαύρες είναι εκείνα τα ερπετά που έχουν να επιδείξουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία από όλα τα άλλα είδη της κατηγορίας.

Υπάρχουν κάποια είδη που θυμίζουν σύγχρονους μίνι δεινόσαυρους και κάποια που έχουν πολύ έντονα χρώματα. Υπάρχουν σαύρες, όπως η πράσινη ιγκουάνα [Iguana iquana), που μπορούν να γίνουν πολύ ήμερες. Εάν μάλιστα αποκτήσετε μία απ’ αυτές τις σαύρες από μικρή, μπορείτε να τη βγάζετε και εκτός σπιτιού τις ζεστές μέρες, χρησιμοποιώντας ειδικό λουράκι.

Όσον αφορά τα φίδια, οι άνθρωποι συνήθως ή γοητεύονται απ’ αυτά ή τα απεχθάνονται. Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον γι’ αυτά τα ζώα αυξήθηκε, κυρίως γιατί πλέον πολλά είδη μπορούν να αναπαραχθούν σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Πολλά αμφίβια μπορούν επίσης να αναπαραχθούν εύκολα, και μία γέννα μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλου αριθμού μικρών ζώων. Η δυνατότητα άμεσης επαφής των αμφιβίων με νερό στο ζωοτροφείο είναι ζωτικής σημασίας, γιατί το δέρμα τους αφυδατώνεται χωρίς αυτό. Και παρόλο που η αναπαραγωγή τους είναι στενά συνδεδεμένη με την παρουσία νερού στο χώρο που ζουν, λίγα είδη επιβιώνουν αποκλειστικά μέσα σε αυτό.

Για παράδειγμα, οι βάτραχοι των δέντρων περνούν την περισσότερη ώρα τους σκαρφαλώνοντας σε διάφορα σημεία που έχετε τοποθετήσει γι’ αυτό το λόγο στο ζωοτροφείο.

Κάποια αμφίβια —και ειδικά οι φρύνοι— μπορούν να εξημερωθούν και να τρέφονται από το χέρι σας. Αν και υπάρχει η άποψη ότι, όταν πιάσετε τα εξογκώματα κάποιων απ’ αυτά τα ζώα, μπορεί να κολλήσετε και εσείς, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Ωστόσο, μερικοί έντονα χρωματισμένοι βάτραχοι, όπως ο βάτραχος με τα δηλητηριώδη βέλη, μπορεί να είναι πιο επικίνδυνοι, αφού τα έντονα χρώματα στο δέρμα τους προειδοποιούν για τοξικές εγκρίσεις. Προληπτικά, θα πρέπει να φοράτε γάντια όταν πιάνετε αυτά τα ζώα. To ίδιο πρέπει να κάνετε και με κάποιες άλλες κατηγορίες αμφιβίων, όπως οι σαλαμάνδρες και τα σαλαμανδροειδή, αν και δε χρειάζεται συνήθως να έρχεστε σε επαφή μαζί τους.