** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Add to Google

Add to Google Toolbar

 

 

Αφιέρωμα Ιανουαρίου

Επιλογή και αγορά μικρών θηλαστικών (συνέχεια..)

Χάμστερ

Τα σωληνοειδή συστήματα ενδείκνυνται για τα χάμστερ και μπορούν να επεκταθούν με περαιτέρω προσθήκες. Υπάρχουν διαμερίσματα για φαγητό και ύπνο, και η διαρρύθμιση επιτρέπει στο ζώο να βλέπει όλες τις στοές. Καλύτερα οι γωνίες που θα υπάρχουν στην κατασκευή να είναι στρογγυλευμένες, αλλιώς κινδυνεύουν από τα κοφτερά δόντια του χάμστερ. Καθώς το ζωάκι μεγαλώνει, βεβαιωθείτε ότι χωράει άνετα στις στοές των σωλήνων. Σε κάποιο σημείο πρέπει να υπάρχει μια ζεστή, μαλακή φωλιά για να κοιμάται. Αποφύγετε τα υφάσματα από βαμβάκι ή μαλλί, γιατί τυχόν κατάποσή τους μπορεί να αποβεί μοιραία.

Γερβίλοι

Τα ζώα αυτά χρειάζονται βάθος για να σκάβουν και να χώνονται. Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες δεξαμενές με ασφαλή εξαερισμό και σκέπαστρα, χρωματικά συνδυασμένες ποτίστρες και άλλα αξεσουάρ.

(Κάτω) Στα χάμστερ αρέσουν οι μικρές φωλιές, όπου μπορούν να κοιμηθούν ανενόχλητα. Αν βάλετε μια τέτοια φωλιά στο κλουβί τους, θα τους δώσετε και την ευκαιρία να σκαρφαλώσουν

Εναλλακτικά, μπορείτε να μετατρέψετε σε κλουβί ένα παλιό ενυδρείο, αρκεί να εξασφαλίσετε επαρκή εξαερισμό. Ίσως να είναι δύσκολο στο καθάρισμα, αλλά τα ζωάκια σας θα έχουν άφθονο χώρο. Για να γίνει ευκολότερο το καθάρισμα, στρώστε τη βάση του κλουβιού με κόντρα πλακέ, έτσι ώστε κάθε φορά απλώς να αδειάζετε το ροκανίδι. Ακόμη, το ενυδρείο είναι περισσότερο ασφαλές, ιδίως αν ανοίγει από πάνω, για να σηκώνετε το ζωάκι αντί να το βγάζετε από πλάγια πόρτο.

Τσιντσιλά και σκιουράκια εδάφους

Αυτά τα ζωηρό ζώα χρειάζονται μεγάλα κλουβιά, που θα τα αγοράσετε οπό ειδικούς προμηθευτές ή θα τα παραγγείλετε σε καταστήματα με είδη για ζώα. Τα κλουβιά αυτά συνήθως αποτελούνται ολόκληρα από πλέγμα στερεωμένο με δέστρες (κλιπς) και προσφέρουν στους κατοίκους τους άφθονο χώρο.

Ποντίκια, ινδικά χοιρίδια και κουνέλια

Τα καταλύματά τους πρέπει να έχουν φωλιές, όπου μπορούν να κρυφτούν και να απομονωθούν όταν θέλουν. Μερικά κλουβιά είναι εφοδιασμένα με ειδικά σχεδιασμένες «περιοχές ύπνου», αλλά μπορείτε κι εσείς να προσθέσετε επιπλέον φωλιές, ειδικά για τα ποντίκια, και να τις ενισχύσετε με κάποιο ασφαλές υλικό (χαρτί ή άχυρο). Στρώστε τον πάτο του κλουβιού με το ίδιο απορροφητικό ροκανίδι, που πωλείται στα καταστήματα με είδη για τρωκτικά, και όχι με το κοινό ροκανίδι, γιατί η σκόνη που περιέχει είναι επιβλαβής για τα ευαίσθητα μάτια των ποντικιών.

Ο ΤΡΟΧΟΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ To συριακό χάμστερ, όταν ζει ελεύθερο στη φύση, μπορεί να περπατήσει χιλιόμετρα μακριά από τη φωλιά του για να βρει τροφή. Το κατοικίδιο χάμστερ σας λοιπόν σίγουρα θα εκτιμήσει τον τροχό. Πάντως ο τροχός δεν  ενθουσιάζει όλα τα τρωκτικά, πολλά από τα οποία θα κινδυνεύουν εξαιτίας της μακριάς τους ουράς. Η ουρά ενός γερβίλου, για παράδειγμα, αν πιαστεί στον τροχό, θα πληγωθεί, γιατί το δέρμα της είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο. Αν θέλετε να βάλετε στο κλουβί του τρωκτικού σας έναν τροχό, προτιμήστε κάποιον πλαστικό που δεν έχει ενδιάμεσα ανοίγματα (όπως αυτός της φωτογραφίας).