** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Add to Google

Add to Google Toolbar

 

 

Αφιέρωμα Ιανουαρίου

Επιλογή και αγορά μικρών θηλαστικών (συνέχεια..)

 

TO ΚΛΟΥΒΙ

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από κλουβιά. Διαλέξτε κάποιο που θα επιτρέπει στο κουνέλι σας να στέκεται όρθιο. Τα περισσότερα κλουβιά είναι αρκετά ψηλά για ινδικά χοιρίδια, όχι όμως και για κουνέλια. Αν το κουνελάκι είναι μικρό όταν το πάρετε, μην ξεχνάτε ότι θα μεγαλώσει. Υπολογίστε ότι το ιδανικό ύψος του κλουβιού για κουνέλι είναι 91 περίπου εκατοστά. Επίσης, πρέπει να απέχει από το έδαφος  1 εκατοστό. Έτσι δε θα έρχεται σε επαφή με άλλα κουνέλια, τα οποία μπορεί να μεταδώσουν στο δικό σας ασθένειες όπως η μυξωμάτωση.

Αδιαβροχοποίηση και ασφάλεια

To  κλουβί πρέπει να στεγάζεται κάτω από κάποιο αδιάβροχο υλικό και η στέγη του να έχει μεγάλη κλίση, έτσι ώστε το νερό να γλιστράει. Μόλις το αγοράσετε, λαδώστε τους μεντεσέδες της πόρτας και εξακολουθήστε να το κάνετε για να μη σκουριάσουν. Βεβαιωθείτε ότι οι σύρτες είναι ασφαλείας και δεν ανοίγουν εύκολα, αν, για παράδειγμα, επιχειρήσει να παραβιάσει το κλουβί μια αλεπού για να αρπάξει το κουνέλι σας. Τώρα πια οι αλεπούδες πλησιάζουν και τις κατοικημένες περιοχές, γι’ αυτό να ασφαλίζετε διπλά τα κλουβιά με τα ζώα σας. Τα λουκέτα με συνδυασμό είναι μια καλή λύση, για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να χάσετε το κλειδί. Επίσης, το λουκέτο δύσκολα παγώνει

Υγιεινή

Μπορείτε να βάλετε στο πάτωμα του κλουβιού συρταρωτούς δίσκους, για να το καθαρίζετε ευκολότερα και για να μην ποτίζει το ξύλινο πάτωμα από τα ούρα. Αν τους φτιάξετε από μέταλλο, λυγίστε τις άκρες τους, για να μην πληγώνουν τα ζώα τα πόδια τους. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξύλινους συρταρωτούς δίσκους, κατασκευάστε τους από κόντρα πλακέ και ακουμπήστε τους επάνω σε αντίστοιχου μεγέθους βάση από μέταλλο.

ΚΛΟΥΒΙ-ΠΑΡΚΟ

Όταν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να αφήνετε το κουνέλι ή το ινδικό σας χοιρίδιο να τριγυρίζει ελεύθερα στον κήπο. Όμως, ακόμη κι ο καλύτερα περιφραγμένος κήπος δεν είναι αρκετά ασφαλής για να κυκλοφορεί το ζωάκι σας χωρίς να το επιβλέπει κάποιος. Ακόμη και τη μέρα, κυκλοφορούν αλεπούδες. Όσο για τις γάτες, δε θα δίσταζαν να ενοχλήσουν ακόμη κι ένα μεγαλόσωμο κουνέλι, πόσο μάλλον ένα ινδικό χοιρίδιο.

Η αγορά ενός κλουβιού-πάρκου

Μπορείτε να το αγοράσετε από κάποιο κατάστημα με είδη για κατοικίδια ζώα. Αν πρόκειται για κουνέλι, προσέξτε να μην είναι χαμηλό. Τα κουνέλια συνηθίζουν να κάθονται στα πίσω τους πόδια και συχνά να σηκώνονται όρθια. θα είναι λοιπόν ευτυχέστερα σε ένα ευρύχωρο και ψηλό κλουβί. Ένα ακόμη μειονέκτημα των έτοιμων κλουβιών είναι ότι δε λαμβάνεται πάντοτε υπόψη στην κατασκευή τους το γεγονός ότι τα κουνέλια είναι ζώα που σκάβουν τρύπες και ότι τα κλουβιά που στερούνται βάσης δεν είναι καθόλου ασφαλή. Ακόμη κι αν δε σκάψει το κουνέλι για να βγει έξω, μπορεί να σκάψει κάποια αλεπού για να μπει στο κλουβί. Η βάση είναι πολύ σημαντική για το κλουβί και το σταθεροποιεί σε ανομοιογενές έδαφος.

Η κατασκευή ενός κλουβιού-πάρκου

Είναι σχετικά εύκολο να κατασκευάσετε μόνοι σας ένα κλουβί-πάρκο με τις απαιτούμενες διαστάσεις. Αν έχετε χώρο, το καλύτερο μέγεθος είναι 1,8 μέτρα χ 91 εκατοστά χ 91εκατοστά. Προσπαθήστε να το σχεδιάσετε σ’ αυτό περίπου το μέγεθος, γιατί συμπίπτει με τις εργοστασιακές διαστάσεις του πλέγματος. Έτσι δε θα χρειαστεί να κόψετε πλέγμα και να αφήσετε πολλές προεξοχές για να καδράρει το ξύλο. Υλικά θα βρείτε στα καταστήματα που κόβουν ξυλεία. Τα ξύλα πρέπει να έχουν πάχος τουλάχιστον ένα εκατοστό και το πλέγμα ανοίγματα (μάτια) όχι μεγαλύτερα από 2,5 χ1,25 εκατοστά, για να μην μπορούν άλλα ζώα να βάλουν τις μύτες τους μέσα.  Για το σκελετό να χρησιμοποιήσετε τετράγωνο ξύλο 2,5 εκατοστών. Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε τελάρα που θα συνδέονται με βίδες. Έτσι θα μπορείτε να το λύνετε ευκολότερα αν χρειαστεί να το μεταφέρετε, όπως π.χ. το χειμώνα, όταν θα θέλετε να το βάλετε σε ένα στεγασμένο μέρος για να μη βρέχονται τα κουνέλια ή τα ινδικά σας χοιρίδια. Περάστε το ξύλο με ειδικό υλικό εμποτισμού-συντήρησης ξυλείας, αλλά προσέξτε το υλικό εμποτισμού να είναι μη τοξικό. Αφήστε το να στεγνώσει καλά πριν το συναρμολογήσετε, για την περίπτωση που το κουνέλι σας θα θελήσει να ροκανίσει το βερνικωμένο ξύλο. Στερεώστε το πλέγμα στα τελάρα με αγκυλωτά καρφιά (σε σχήμα U) ανά 5 εκατοστά. Η πλευρά που έχει τα καρφιά πρέπει να είναι προς τα έξω όταν συναρμολογήσετε το κλουβί. Προσπαθήστε να μην προεξέχουν κομμάτια από πλέγμα, που θα μπορούσαν να τραυματίσουν το ζώο. Η βάση του κλουβιού πρέπει να γίνει ξεχωριστά, για να μπορέσετε να την εφαρμόσετε στο εσωτερικό του κλουβιού και να τη βιδώσετε ώστε να είναι στέρεα. To πλέγμα της Βάσης ας έχει φαρδύτερα ανοίγματα (μάτια), για να μπορεί να φυτρώνει το χόρτο κάτω από το κλουβί και να τρώει το κουνέλι σας.

To σκέπαστρο (στέγη) του κλουβιού θα πρέπει να μπορεί να βγαίνει, για να βάζετε και να βγάζετε το κουνέλι ή το ινδικό σας χοιρίδιο εύκολα. Μπορείτε να το στερεώσετε με βίδες ή άγκιστρα, για να είναι σταθερό. Για προστασία από τη βροχή καλύψτε το ένα μέρος και τη στέγη με πλαστικό, αλλά προσέξτε, γιατί το πλαστικό το καλοκαίρι ανεβάζει κατά πολύ τη θερμοκρασία. Αντί γι’ αυτό, μπορείτε το καλοκαίρι να στερεώνετε ένα χαρτόνι, που θα προσφέρει και περισσότερη δροσιά. Το χειμώνα ένα ανθεκτικό κουτί στο πλάι θα χρησιμεύσει ως συμπληρωματικό καταφύγιο για το κρύο.

Το θέμα θα συνεχιστεί με την διατροφή τους και την φροντίδα τους σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

 

Ευχαριστούμε θερμά το βιβλίο "Η φροντίδα των κατοικίδιων Ζώων"