** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Add to Google

Add to Google Toolbar

 

 

Αφιέρωμα Ιανουαρίου

 

Επιλογή και αγορά μικρών θηλαστικών

 

Η επιλογή σας όσον αφορά την αγορά κάποιου μικρού θηλαστικού θα επηρεαστεί λιγότερο από το περιβάλλον στο οποίο ζείτε απ’ ότι η αγορά σκύλου ή γάτος.

Όλα το ζώα της κατηγορίας αυτής μπορούν να ζήσουν μέσα στο σπίτι χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

Εάν έχετε κήπο, μπορείτεναβάλετε το κουνέλι ή το ινδικό σας χοιρίδιο σε ένακλουβί έξω και να το αφήνετε  να τρέχει ελεύθερο. 

 

Αντίθετο, αν ζείτε σε ψυχρό κλίμα, ίσως χρειαστεί να  βάλετε τα ζώα σας μέσα στο σπίτι το χειμώνα. Τα κουνέλια δεν είναι σκληραγωγημένα ζώα. Οι πρόγοvoι τους κατάγονται από τη Μεσόγειο, και το κρύο κλίμα μπορεί να τους δημιουργήσει αναπνευστικό προβλήματα, αν μείνουν έξω σε υγρό και ομιχλώδη καιρό.

Υπάρχουν μερικά σημεία πού θα πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε ένα μικρό θηλαστικό.

Αυτά είναι τα εξής:

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, πριν αγοράσετε στα παιδιά σας ένα κατοικίδιο, είναι η ασφάλεια. Τα ινδικά χοιρίδιο και το τσιντσιλά είναι προτιμότερα οπό τα χάμστερ. Η μόνη περίπτωση να δαγκώσουν είναι όταν προσπαθούν να τους πάρουν την τροφή τους. Γι’ αυτό, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μάθει ένα παιδί είναι να μη βάζει το δάχτυλά του κοντά στο στόμα του ζώου στον το ταΐζει.

ΜΕΓΕΘΟΣ

Εάν αγοράσετε κουνέλι, πρέπει να μάθετε πόσο μεγαλώνει, γιατί μερικά είδη φθάνουν το βάρος μικρών σκύλων και είναι δύσκολο να τα μεταφέρετε. Αν το παιδί  σας  είναι  μικρό ακόμη, διαλέξτε ένα μικρόσωμο είδος κουνελιού και μάθετε του μεταφέρει το ζώο προσεκτικά, γιατί τα κουνέλια είναι πολύ ευαίσθητα σε τραυματισμούς από πτώση.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

Η καθημερινή περιποίηση είναι πολύ σημαντική για το μακρύτριχα θηλαστικά. To  περουβιανό χοιρίδιο, το κουνέλι ανκορά και το μακρύτριχο χάμστερ, για να διατηρηθούν την εντυπωσιακή τους εμφάνιση, χρειάζονται καθημερινό χτένισμα. Όσο καλή διάθεση και να έχουν τα παιδιά σας να αναλάβουν αυτή την καθημερινή φροντίδα, σίγουρα θα χρειαστούν και λίγη βοήθεια. Τα κοντότριχα είδη είναι εξίσου φιλικό και τρυφερά και  χρειάζονται πολύ λιγότερη φροντίδα.

ΕΝΑ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΖΩΑ;

Ίσως χρειαστεί να αγοράσετε περισσότερα από ένα μικρό θηλαστικά.  Οι μογγολικοί γερβίλοι, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί και είναι καλύτερα να έχετε δύο [όχι απαραίτητα αρσενικό και θηλυκό, εάν δε θέλετε μια στρατιά από απογόνους). Αντίθετα, τα συριακά χάμστερ είναι όντα μοναχικά και πρέπει να είστε προσεκτικοί ακόμη και στην επιλογή του ερωτικού τους συντρόφου. Αν, λοιπόν, θέλετε δύο κατοικίδια, τα χάμστερ θα σας στοιχίσουν περισσότερο, γιατί θα αναγκαστείτε να τα στεγάζετε χωριστά.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Χάμστερ Εύκολα στη συντήρηση, αλλά δαγκώνουν.

Γερβίλοι Φιλικοί αλλά πολύ ζωηροί και μπορεί να το σκάσουν

Ποντίκια Γενικά, λιγότερο φιλικά από τους αρουραίους.

Αρουραίοι Με προσοχή εξημερώνονται σε ικανοποιητικότατο Βαθμό.

Τσιντσιλά (Επιστημονική ονομασία: Εριόμυς, δηλ. ποντικός με μαλλί) Εξημερώνονται θαυμάσια. Έχουν πολλή ενέργεια και χρειάζονται μεγάλα κλουβιά.

Ινδικά χοιρίδια Εύκολα κατοικίδια, δε δαγκώνουν, ιδανικά για παιδιά.

Κουνέλια To καλύτερα και πιο άνετα μικρά θηλαστικά.

Σκιουράκια Πολύ ζωντανά και δραστήριο. Δεν τους αρέσει η πολύ στενή επαφή με τον άνθρωπο.

 
 

 

 

Συνέχεια