** Αρχική Σελίδα ** // Επικοινωνία //

Google


 

Add to Google Add to Google Toolbar

 

Διακοπές

 

Προορισμοί

Τρίκαλα / Ελάτη

Ότι και να πει κανείς για τα μέρη αυτά, είναι λίγο… Πραγματικά τα λατρεύουμε και μαζί μας εμάς τα τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Απίστευτη βλάστηση, ωραία σπίτια, διασκέδαση, χιονοδρομικό κέντρο και η φύση… σε μεγάλα κέφια! Απολαύστε την!

Ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο στις πλαγιές του Κόζιακα 13 χιλιόμετρα μετά την Πύλη και σε υψόμετρο 900 μέτρων φτάνουμε στην Ελάτη , το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά του νομού Τρικάλων και το πιο τουριστικά ανεπτυγμένο. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν μέχρι το 1955 Τύρνα. Μεταξύ μας, οι ντόπιοι αποκλειστικά Τύρνα της αποκαλούν… Πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.Χτισμένη κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο , η Ελάτη διαθέτει σήμερα όλες εκείνες τις υποδομές και προδιαγραφές που την αναδεικνύουν ως τουριστικό προορισμό «πρώτης γραμμής» για όλες τις εποχές του έτους. Παρέχει στον επισκέπτη ένα μοναδικού κάλους φυσικό περιβάλλον, φιλοξενία σε άφθονα γραφικά καταλύματα , και ανεπανάληπτους για τις παραδοσιακές γεύσεις τους χώρους εστίασης. Είναι το ορμητήριο για μοναδικές σε ομορφιά διαδρομές, μέσα στο πυκνό ελατόδασος , για οδηγούς και πεζοπόρους.

Για τους φίλους του σκι σε απόσταση μόλις 7 χιλιομέτρων λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου, ενώ για τους φίλους της αναρρίχησης σε μικρή απόσταση από το χωριό στην θέση Κόκκινος Βράχος βρίσκονται τρεις αναρριχητικές διαδρομές. Κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Κόζιακα σε ύψος 1738 μ. βρίσκεται το καταφύγιο Χατζηπέτρος. Η Ελάτη προσφέρει άφθονο χιόνι το χειμώνα και δροσερό και υγιεινό κλίμα το καλοκαίρι, δεν έχει δε τίποτε να ζηλέψει από τους πιο φημισμένους προορισμούς των Άλπεων.

Περτούλι

Σε υψόμετρο 1090 μέτρων και απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα, μετά την Ελάτη , συναντούμε το χωριό Περτούλι. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά βουνού αποτελούσε στο παρελθόν τόπο συνάθροισης των κτηνοτρόφων της περιοχής. Σήμερα αυτό που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει είναι τα γραφικά πέτρινα σπίτια του με τις κόκκινες ή πέτρινες στέγες. Το Περτούλι είναι λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένο από την κοντινή Ελάτη , με λιγότερα αλλά υψηλότερης ποιότητος και αισθητικής καταλύματα. Διαθέτει χιονοδρομικό κέντρο το οποίο λειτουργεί στη θέση «Λιβάδια Περτουλίου» με μικρή σχετικά πίστα , που απευθύνεται κυρίως σε λιγότερο έμπειρους σκιέρ , εξοπλισμένη όμως με σκί-λιφτ και πρόσφατα με τελεφερίκ. 

Στην ίδια θέση «Λιβάδια Περτουλίου» λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο και το Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επίσης μπορείτε να κάνετε ιππασία, τοξοβολία, ποδηλασία και άλλα σποτ του βουνού (εμείς προτιμάμε…αυτό του ύπνου!)Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το δάσος Περτουλίου είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα δάση ελάτης στην Ελλάδα. Σ ’αυτό έχει συμβάλει το γεγονός ότι την εκμετάλλευση και χρήση του εν λόγω δάσους έχει με εκατονταετές συμβόλαιο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Πλήρως εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον είναι και οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Περτούλι , στις οποίες κατά τους θερινούς μήνες γίνεται η πρακτική εξάσκηση των φοιτητών Δασολογίας. Kαι ο δρόμος συνεχίζει στα επόμενα πανέμορφα ορεινά χωριά του Δήμου Αιθήκων , Νεραιδοχώρι , Δέση , Πύρρα , Γαρδίκι , μέχρι την Κοινότητα Ασπροποτάμου και τις πηγές του πολυσυζητημένου Αχελώου.

Χιονοδρομικό

ΓΙΑ… ΣΚΙΕΡ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!

Γεωγραφική περιοχή: Νότια Πίνδος – Δήμος Αιθήκων Βουνό: Κερκέτιο (Κόζιακας)

Τοποθεσία καταφυγίου: Λιβάδια Περτουλίου Υψόμετρο: 1170μ. μέχρι 1370μ.

Ιδιοκτήτης του Χ.Κ.: Επιτροπή Λειτουργίας Χρησιδανείου.

Διαχειριστής του Χ.Κ. : ΑΝΕΝΤ Α.Ε.

Αριθμός πιστών αντοχής: 1 Αποστάσεις: 4743 μ. (χωρίς σήμανση)

Αριθμός πιστών καταβάσεων

Παιδικές: 1 Μήκος: 350 μ. Υψομ.διαφ.: 50 μ.

Αρχαρίων: 1 Μήκος: 100 μ. Υψομ.διαφ.: 10μ.

Προχωρημένων: 2 Μήκος: 1400 μ. Υψομ.διαφ.: 200μ.

Αριθμός αναβατήρων: Εναέριο (1), με καθίσματα (1), συρόμενοι (2), παιδικοί (1).

Λειτουργία (ανοικτό): Από 10.00 μέχρι 16.00 και Σαββατοκύριακα και αργίες.

Τηλέφωνο κέντρου: 24340 91385

Διευκολύνσεις: σχολή σκι, ενοικίαση σκι, καταστήματα.

Χιονοδρομικό περίπτερο: για καφέ και φαγητό

Υψόμετρο: 1150μ. Τηλ. 24340 91553

Ορειβατικό καταφύγιο – ξενώνας: Ναι κοντά υψόμετρο 1760μ.

Πληροφορίες: 24340 91385

 

Πηγή: http://www.3kala.gr
 

Δείτε φωτογραφίες της περιοχής

Δείτε ακόμα…

Τρίκαλα – Ελάτη // Δωδεκάνησα – Λέρος // Καβάλα – Παγγαίο

Είπαν για τις Γάτες..

Είναι δύσκολο να κερδίσεις τη φιλία μιας γάτας. Είναι ένα ζώο – φιλόσοφος…. αγαπάει τις δικές της απλές και όμορφες συνήθειες και απεχθάνεται τον ακραίο συναισθηματισμό. Θα γίνει φίλη σου, αν σε θεωρήσει άξιο της φιλίας της, μα ποτέ δεν θα γίνει σκλάβα σου..

Theophile Gautier

Δείτε τον χάρτη της περιοχήςBy himaira